A zsidó év talán legszomorúbb napjára való felkészülés a gyász jegyében telik. Három héten át nem tartunk esküvőket és vidám összejöveteleket, nem hallgatunk zenét, a férfiak pedig nem borotválkoznak, és nem ezen időszakra tervezzük a ruhatárunk frissítését sem! Az időszak utolsó kilenc napján elmélyül a gyász, és ez a konyhában is nyomon követhető, ekkor jön el az ideje a tejes illetve a párve ételeknek. Ezt az „időszakot” tejes napoknak, jiddisül nájntégnek nevezzük.
A bevezető után pedig ismerkedjünk meg az időszak étkezési szokásaival!
Az étkezési szokások áv hónap beköszöntével, azaz Ros Chodes Ávval, Áv hó beköszöntével változnak. A legjellemzőbb, hogy kilenc napon át, a szombatot vagy a szombatokat kivéve, tilos a bor és a hús fogyasztása. Ennek egyfelől az az oka, hogy ez a két dolog a szentélybeli szolgálatot jelképezi, másrészt pedig az, hogy az ünneplés, a vidámság és az öröm kifejezőeszközei. Mivel ebben az időszakban a Szentélyt gyászoljuk és tartózkodunk az ünnepléstől és az örömöktől, ezért a hús és a bor kimaradnak az étkezésünkből. Viszont ez a tilalom a szombatra nem vonatkozik! Ahogy szombaton a gyász előírásai sem érvényesek, úgy ezen a napon húst és bort is szabad fogyasztani. Így a kiddust is nyugodtan meg lehet tartani.
Ha valaki egy micvához kötődő lakomán, úgynevezett szeudát micván vesz részt, akkor szintén lehetősége van hús és bor fogyasztására.
Ilyen lakoma lehet például a brit milá, a körülmetélés, a bár micvá, azaz a fiúgyermek felnőtté avatása, vagy szijum, azaz egy talmudi traktátus tanulmányozásának befejezése alkalmából rendezett ünnepség. Vannak közösségek, ahol igyekeznek a nájntég minden egyes napján szijumot tartani, így lehetőség nyílik lakoma rendezésére és a gyászos hangulat oldására.
A Tisá Beáv beköszöntét megelőző délután, a böjt bejövetele előtti étkezést szeudá máfszeketnek, elválasztó étkezésnek nevezzük. Ez nem egy bőséges lakoma, van ahol egy darab kenyérből, vízből és hamuba mártott tojásból áll, máshol egyféle étel kerül az asztalra, és mellette hamuba mártott tojás. Hagyományaink szerint a tojás a gyászt szimbolizálja, mivel az élet állandó körforgását jelképezi.
Tisá beáv böjtje naplementekor kezdődik, és másnap a csillagok feljöveteléig tart.
Ha valakinek egészségügyi, vagy más okok miatt ennie kell, akkor ő egyen és igyon. De lehetőleg csak annyit, amennyi a rosszullét elkerüléséhez vagy a gyógyszerek bevételéhez feltétlenül szükséges!
Bár a böjt este véget ér, a gyászidőszak egyes szokásai még másnap, áv hó 10-e délig érvényben vannak, így a hús és a bor fogyasztásához is csak áv hó 10-e délutánján térhetünk vissza. Ennek magyarázata, hogy a Szentély még másnap, azaz áv hó 10-én is lángokban állt. Ha Tisá Beáv napja szombatra esik, akkor nem böjtölünk, kivétel képez ez alól, ha Jom Kippur szombatra esik. Akkor ugyanis a böjt nem kerül át következő napra, hanem szombaton kell megtartanunk, így akkor böjtölünk. Viszont Tisá Beávot egy nappal később, vasárnap tartjuk meg, azaz vasárnap böjtölünk. Az evéstől és ivástól való tartózkodás csak szombaton naplementekor kezdődik, Tisá Beáv többi szabálya csak a szombat kimenetelével lép érvénybe. Ebben az esetben nem tartunk külön szeudá máfszeketet, hanem a harmadik szombati étkezés, a szeudá slisit, azaz a sálesüdesz szolgálja ezt a célt. A hús és a bor fogyasztása is megengedett, a szombatra való tekintettel. Szokás viszont, hogy nem csinálnak közös sálesüdeszt, hanem mindenki otthon, családi körben étkezik. Figyelni kell azonban arra, hogy igyekezzünk naplemente előtt befejezni az étkezést.
Mit ehetünk a nájntégben?
Tulajdonképpen bármit, ami nem húsos és nem tartalmaz bort, vagy szőlőlevet, de főleg tejes és párve ételeket készítünk. Eljött az ideje a túrókrémeknek, tejespitéknek, rakott ételeknek, palacsintáknak, rizskochnak, túrógombócoknak. Gyakran készül töltött tojás, rántotta, omlett. De kiváló fogásokat készíthetünk halból is: halászlé, rántott hal, diós hal. A rengeteg zöldséges ételről még nem is ejtettünk szót! Az illatos gombákról, patisszonokról, főzőtökről, cukkinikről. Mindenkinek van a tarsolyában olyan húsmentes étel, amit a családja kifejezetten szeret.
Hideg gyümölcsleves meggyből
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy vagy meggybefőtt
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 csapott evőkanál liszt
- ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 4 db szegfűszeg
- ízlés szerint fahéj
- körülbelül 1 liter víz
Elkészítés: a magozott meggyet a cukorral vagy édesítővel egy kis fazékba tesszük, rádobjuk a szegfűszeget, ízesítjük a fahéjjal és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, és pár percig főzzük. Közben elkészítjük a habarást. A tejfölbe szórjuk a lisztet és elkeverjük a tejjel, melyet kétszerre adunk hozzá, felhúzzuk és beállítjuk a sűrűséget. A levesbe öntjük állandó keverés mellett és egyszer újra felforraljuk. Hűtjük, majd hűtőszekrényben tovább hűtjük. Tálalhatjuk tejszínnel.
Tipp: én mézeskalács fűszerkeverékkel szoktam még különlegesebb ízt adni a gyümölcsleveseknek!
Cukkini tócsni
Hozzávalók:
- 50 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- liszt
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A tálaláshoz: fokhagymás tejföl, esetleg reszelt sajt.
Elkészítés: a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és ha szükséges kimagozzuk egy kanál segítségével. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és pár percet állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük, a tojásokat egyenként, átvizsgálás után hozzáadjuk, majd sózzuk és borsozzuk, rászórjuk a reszelt sajtot és összekeverjük. A lisztet kanalanként adjuk hozzá, és ha a masszánk összeállt, kanállal a forró olajba szaggatjuk és megsütjük. Pár perc sütés után papírtörlőre szedjük. Fokhagymás tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Forrón a legjobb!
Saksuka
Hozzávalók:
- 6 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
- 1 darab nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só és bors
- 1 kisebb kanál pirospaprika
- őrölt köménymag
- 1 kg paradicsom
- 2 kanál paradicsompüré
- 2 db kaliforniai paprika
- 6 db tojás
- petrezselyem
- 2-3 db cukor
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot és a fűszereket. Pár percig kevergetve főzzük. Hozzáadjuk a friss vagy konzerv paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot, és körülbelül negyed órát főzzük, közben tegyük bele az apróra vágott zöldségeket is. Kevergetve, nehogy leégjen, tovább főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor kész, kis mélyedéseket készítünk a szószban, és beleütjük a tojásokat. Ha a fehérje megszilárdult, akkor szórjuk rá a petrezselymet.