Felnőtt és utánpótlás Európa-bajnokság Izraelben

2023.07.23.

Folytatódnak az olimpiai kvalifikációs versenyek

Izrael augusztusban két jelentős sporteseménynek is a házigazdája lesz. Az U20-as atlétikai Eb-re Jeruzsálem várja a sportolókat, míg a férfi röplabdázók esetében négy ország (Bulgária, Észak-Macedónia, Izrael, Olaszország ) rendezi közösen a kontinensbajnokságot. Alig egy év múlva rajtol a jövő évi, párizsi olimpia, így számos sportág idei eseményein már a Játékokra való kijutásért is csatáznak a résztvevők.

Az U20-as atlétikai Európa-bajnokságot kétévente rendezik meg, az augusztusi viadal már a 27. lesz a sorban. Az idei Eb-t eredetileg Kolozsvárnak ítélte az Európai Atlétikai Szövetség, ám a helyi stadion nem alkalmas a verseny lebonyolítására. Így a Szövetség végül Jeruzsálem mellett döntött. A Givat Ram stadionban augusztus 7-10. között küzdenek 44 versenyszámban 48 nemzet fiataljai. A helyszín sok induló számára ismerős lesz, hiszen 2022-ben itt rendezték az U18-as Európa-bajnokságot, s sok tavalyi bajnok tervezi, hogy visszatér.

A délelőtti programban 6,5 euró körüli összegbe kerülnek a jegyek, míg a délutáni belépőkért 9-11,5 eurót (vagy annak megfelelő sékelt) kérnek. A bérletek 32 eurónál kezdődnek, míg a szintén mind a négy napra szóló VIP jegyekért 71-et kell fizetni.

Az esemény hivatalos honlapja

A nemzetközi szövetség honlapja

 

Augusztusban Budapest is otthon ad egy jelentős atlétikai eseménynek, méghozzá az immár 19. világbajnokságot, augusztus 19-27. között.

A hónap végén (28-tól) szeptember 16-ig tart majd a férfi röplabdások Európa-bajnoksága, melynek egyik csoportküzdelmeit Tel Aviv-Yaffóban rendezik meg.

Az izraeli válogatott korábban négy világbajnokságon vett részt, s most szerepel majd a kontinensbajnokságon is negyedszer. Utóbbin egy 10. hely a legjobb eredménye. Bár nincs nagy különbség a további két alkalomhoz képest (11. és 12. helyezés). Most vélhetően bármelyiknek már örülnének a szurkolók, ugyanis ez azt jelentené, hogy az együttes továbbjutott a csoportjából, melyben Franciaország, Törökország, Portugália, Görögország szerepel. Továbbá Románia, amely úgy került a hatosba, hogy minden rendező ország választhatott egy ellenfelet a csoportjába. A két éve olimpiai bajnok, míg a tavalyi vébén 5. franciák, illetve az európai második vonalban, az Európa Ligában vitézkedő és az elmúlt négy évben háromszor – így idén is – győztes törökök ellen nincs sok sansza Izraelnek. S jó eséllyel a portugálok is lényegesen előrébb tartanak. Így a még 16 közé jutást érő negyedik helyért az előző Eb-n öt vereséggel záró görögökkel, illetve az arról a viadalról (is) hiányzó románokkal szemben kell kiharcolni. A hazai szurkolók előtt talán nem reménytelen küldetés, de ehhez is bravúr kell. Mert nem árt tudni, hogy a románok a 31., a görögök a 36., míg Izrael csak a 62. volt január elsején az aktuális világranglistán.

A továbbjutók következő meccsüket – siker esetén még egyet – Várnában játsszák. Míg az elődöntőknek és az éremcsatáknak Róma ad otthont.

Az európai szövetség honlapja

https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Men’s_European_Volleyball_Championship

 

Felhívjuk a figyelmet egy javában zajló eseményre: Fukuokában majd egy hete tart a vizes világbajnokság. A távúszók már letudták számaikat, míg a vízilabdázók a csoportmeccseket játszották már le. (Az izraeli hölgyeknek Ausztrália ellen kéne kivívni a nyolc közé jutást – a realitás alapján nincs sok esély erre.)

A műúszók is végeztek, a nők (igen, ezt már ki kell emelni, ugyanis már vannak versenyek a férfiaknak is!) – szóval, a hölgyeknél a párosok szabadgyakorlatában a 4. helyen zárt a Shelly Bobritsky, Ariel Nassi az izraeli duó, míg a csapatoknál, szintén a szabadstílusban 5. az izraeli nyolcas. Vasárnaptól pedig elkezdik a versenyezést a medencés úszók is.

Fotó: Follow Team Israel facebook oldal

Az izraeli sportolókért szurkolók számára fontos lesz az augusztus 23-27-e közötti időszak is, hiszen ekkor rendezik Valenciában a Ritmikus Gimnasztikázók világbajnokságát, s talán újra éremmel, érmekkel. Éppen ebben az öt napban lesz Duisburgban a kajak-kenu világbajnokság is, melyen olimpiai kvalifikációkat lehet szerezni. De augusztusban Párizsért küzdenek majd a sportlövők, a tollaslabdázók és az öttusázók is az aktuális vébén.