Európa-bajnoki ezüstérmes az U20-as kosárcsapat

Szerző: ZSIMA
2023.08.06.

 

Remekül szerepeltek és szerepelnek az U20-as kosarasok a korosztályos Európa-bajnokságon. A fiúk ezüstérmesek lettek, míg a lapzártánk után az elődöntőbe jutásért pályára lépő lányok, már biztos, hogy az eddigi legjobb teljesítményüket érik el a nyolc közé jutással.

A Maccabi Haifa már két akadályt sikerrel vett a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében és már csak két lépésre van a BL főtáblától. Az Európai konferencialigában(Ekl) érdekelt három csapat közül kettő vette sikerrel az első akadályt.

Bár a törökök ellen 16 pontos győzelemmel kezdték a kontinensbajnokságot Görögországban, Heraklionban a férfi U20-as kosarasok, ám a következő két meccsen 16-tal kapott ki az együttes az olaszoktól és belgáktól egyaránt. Így a nyolc közé jutásért, az addig remeklő, a korábbi három találkozóját 20-nál is nagyobb különbséggel behúzó spanyolok következtek. Izrael két megnyert negyed után a harmadikat bukta, de csak három ponttal maradt el a vetélytárstól. A záró tíz percben kiválóan védekezve, csupán hét pontot engedett, és 59-52-re nyert.

A következő körben a németekkel szemben nem kellett különösebben izgulni, és a sima siker azt jelentette, hogy az együttes az érmekért csatázhat. Bár az nem kecsegtetett sok jóval, hogy éppen a belgák ellen kellett kivívni a döntőbe jutást.

Ám felesleges volt aggódni, a srácok az első néhány perc idegeskedése után állva hagyták ellenfelüket, és magabiztosan 67-46-ra győztek. A fináléban végig rendkívül szoros csatát vívott Izrael és Franciaország, s a rendes játékidő nem is volt elég a döntésre (72-72). Aztán a hosszabbítás elején ugyan kétszer összejött az egyenlítés, később már nem, és így meg kellett elégedni az amúgy bravúros ezüstéremmel.

Az izraeliek közül ketten is rendkívül jó teljesítményt nyújtottak: a 19 éves, 211 centi magas center, Daniel Wolf gyűjtötte meccsenként átlagban a legtöbb lepattanót, s szerezte átlagban a második legtöbb pontot – be is került a torna All Star ötösébe (legjobb csapatába). A még csak 18 esztendős Noam Yaakov a döntőben elért 31 pontja sajnos kevés volt az aranyhoz, de a fiatalember nem csak ezzel tette le a névjegyét, hanem azzal, hogy átlagban (7,6) ő adta a legtöbb asszisztot az egész mezőnyben.

Az U18-asok Szerbiában léptek pályára az Európa-bajnokságon, s a csoportban legyőzték a litvánokat és a svédeket, a kettő között azonban kikaptak a franciáktól. Aztán a 16 közé jutásért simán verték a horvátokat, egy körrel később viszont szintén simán veszítettek a házigazda ellen. Majd folytatták a sort, egy győzelem (görögök) és egy vereség (törökök), így a hatodik helyen végeztek.

Jelenleg is tart a női U20-as kontinensbajnokság. A lányok egy szinte már megnyert meccset buktak el a szerbek ellen, aztán eggyel verték a cseheket, s héttel a portugálokat. /Utóbbiak verték a 16 között a magyar válogatottat./ A nyolc közé jutásért vívott találkozón az izraeli hölgyek legyőzték a finneket, s négy közé jutásért majd a spanyolokkal csatáznak. Már most biztos, hogy a csapat minden idők legjobb eredményét éri el.

Az izraeli bajnok, Maccabi Haifa a BL selejtezők első körében bemelegítésként a Hamrunnal találkozott. Az első, az idegenbeli mérkőzésen izgalom sokkal inkább a nézőtéren volt, mint a pályán. A hazai hívek lelkesen éltették a „palesztinokat” és hergelték a haifai szurkolókat, akik ezt nem igazán vették jó néven, s néhányan „átlátogattak” a máltaiak közé. A csapat pedig nemes bosszút állt, 4-0-ra győzött. Otthon már kicsit döcögősebben ment, ugyanis a vendégek szereztek vezetést, s a Haifa csak a második félidő közepén egyenlített, majd a hajrában érte el a győztes gólt. /A Hamrun az Ekl-ben a jövő héten (és utána) a Ferencvárossal találkozik./

A következő fordulóban a Sheriff Tiraspol fogadta a zöldeket, s nyert 1-0-ra. Mi több, Haifán is előnybe került, bár alig negyedóra múlva jött az egyenlítés, ez még kevés volt. Már-már úgy tűnt Moldova bajnoka léphet tovább, ám 5 perccel a befejezés előtt Jaber megszerezte a győztes gólt. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben az első játékrész zárásaként és a második elején is betalált a Haifa és továbbjutott. /A Sheriffet nem kell lenézni, tavaly az Ekl-ben jutott a 16 közé, egy évvel korábban a BL-ben Madridban győzte le a Realt!/

Mindenesetre a Maccabi Haifa a BL playoffért a Slovan Bratislava ellen küzdhet, s az első meccset ezúttal is idegenben játssza

Az Ekl-ben a Beer Sheva otthon 1-0-ra verte a Panevezys-t, majd a visszavágón Litvániában 1-1-re végzett. A következő ellenfél a Levszki Szófia, amellyel szemben szintén otthon vívja az első mérkőzést az izraeli bajnokság második helyezettje.

A Maccabi Tel Avivra, a Haifahoz hasonlóan moldáv, ám a Tiraspolnál jóval szerényebb képességű ellenfél, a Petrocubb várt, s hazai pályán 3-0-ra győzött is. Vendégként a második játékrész ráadásában két gólt is szerzett az izraeli bronzérmes és 2-0-ra nyert. A következő körben a ciprusi AEK Larnaca vár az együttesre.

A Beitar Jerusalem alaposan belehúzott, hiszen a PAOK ellen kellett kivívni a továbbjutást. Szalonikiben 0-0-lal zártak a felek, így a Beitar bizakodva várta a visszavágót, melyen nem kezdtek jól a hazaiak, bő tíz perc után ugyanis a görögök – egy öngóllal – vezetést szereztek. Még így sem kellett aggódni, mert a félidő hajrájában megfogyatkoztak a vendégek, azonban a büntetőt kihagyta az izraeli kupagyőztes. Sőt, a hosszabbításban újabb gólt kapott, de néhány perccel később – még mindig az első játékrészben szépített.

A második negyvenöt percben bőszen támadott a Beitar az egyenlítésért, de csekély veszélyt jelentett. Aztán a ráadásban megint két gól esett. Egy újabb öngól megpecsételte az izraeli együttes sorsát, s ezúttal az újabb találat is a PAOK játékosai örülhettek (1-4). A Beitar számára befejeződött a kupakaland, míg a görögök a Hajduk Split ellen folytathatják.

 

A Fukuokában megrendezett vizes világbajnokságon, mint arról már beszámoltunk, a szinkronúszók között a női páros, Shelly Bobritszky és Ariel Nasszee szabad gyakorlatával a negyedik helyen végzett, míg a csapat egy ötödik és két nyolcadik helyezést ért el.

Az úszók közül a korábbi világbajnok, Anastasia Gorbenko teljesített a legjobban, 200 női vegyesen az ötödik lett. A férfiaknál Gal Cohen Groumi 100 pillangón a 8., míg a férfi 4×100-as gyorsváltó a 7. helyen zárt.

A női pólósok először szerepelhettek a világbajnokságon, és nem okoztak csalódást, a 16 együttes közül végül 10. lett a hölgykoszorú.

A lányok az első meccsükön kiütötték a kazahokat (17-6), majd nagy különbséggel kikaptak a döntőig menetelő két együttestől, a finálét büntetőkkel elveszítő spanyoloktól, illetve a végül világbajnoki címet begyűjtő hollandoktól. A nyolc közé jutásért az ausztrálok ellen sem volt sok esély… Ezt követően úgy verte az együttes 15-12-re Új-Zélandot, hogy az már a záró periódus előtt eldőlt, hiszen 13-6-ra vezetett. Zárásként a franciák is legyőzték a hölgyeket.