Szóljon a dal a …..szendvicsről

2023.08.27.

Minden évben van a nyárnak egy slágere, ami az egész országban, minden szórakozóhelyen, bárban szól és a rádiók is rengeteget játszák. Izrael idei nyári slágere viszont eléggé szokatlan, címe: Omlette kenyér Netanyában.

 

Kebab, merguez kolbász, shakshuka, zöldség és hagyma mindig érdekes….Most hogy ettél egy lélekkel készített baguettet, biztos, hogy vissza fogsz térni”– így kezdődik a dal, amit idén nyáron minden bizonnyal mindenki hallott, aki Izraelben járt.

A (nyersfordításban) „Omlette kenyér Netanyában” egy reklám zenéje, ami az ugyanilyen néven futó étteremé. A dal önálló életre kelt, a TikTokon milliós nézettsége van, rengetegen feldolgozták, és paródia-verziókat is készítettek belőle. Ha ez nem lenne elég, lakodalmakon is felcsendül, sőt trance-partikon is.

A büfé tulajdonosa, Vicky Ezra, aki a dal tanúsága szerint „lélekkel készíti” a szendvicseket, a Covid előtt ingatlanosként dolgozott. A vírus miatt azonban mesterséges kómában kellett őt tartani több mint 2 hétig. Az ezt követő hosszú rehabilitáció során pedig rájött, hogy nem tér vissza szakmájához. Vett egy kis üzlethelyiséget, melyet fiának szánt, örökségül.

A dal egyrészt marketing célokra készült, másrészt azért, hogy a sok nehézségen átment férfinak örömöt szerezzenek. Énekese, Avi Levy azt mondja, a dallam 10 perc alatt született meg. A hozzá készült videót feltették a bár TikTok oldalára, ahol azóta félmillión like-olták már.

Bár Levy nem beszélt róla, de kiderült, hogy a dal egy görög dal átdolgozása. Ez az eljárás nem szokatlan; az izraeli zenészek folyamatosan merítenek a görög zenekultúrából.

Egy zenei szerkesztő pedig röviden megfogalmazta, mitől is szerethető az „omlettes” dal.

„Az a legszerethetőbb benne, hogy a készítőinek egyáltalán nem állt szándékában, hogy slágert csináljanak. Amikor nézed a videót, nevetsz rajtuk, és az abszurd szövegen, és közben vidám leszel”– fogalmazott.

 

A videót itt lehet megnézni: