Világbajnoki aranyak a ritmikus gimnasztikázóknál

2023.09.03.

Maru Teferi ezüstérmes Budapesten

A ritmikus gimnasztikázók három érmet, köztük két aranyat nyertek Valenciában a vébén. Míg az év legnagyobb sporteseményén, a budapesti atlétikai világbajnokságon, Maru Teferi állhatott fel a dobogó második fokára. A kajak-kenu világbajnokságon nem csak érem, de olimpiai kvóta sem jutott Izraelnek. A labdarúgóknál a Maccabi Haifának ezúttal nem jött össze a bravúr, a bajnokok Ligája szereplés, s az Európa-Ligában folytathatja. Míg a másik állva maradt izraeli együttes, a Maccabi Tel Aviv az Európai konferencialigában lesz érdekelt.

Maru Teferi – Fotó: Follow Team Israel FB

A Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokságon csupán négy izraeli sportoló állt rajthoz. Ám négyük közül két maratonistától – talán nem is – titkon, érmet reméltek az izraeli szurkolók. Nem meglepő, mert Lona Chemtai Salpeter korábban nyert Európa-bajnokságot, ráadásul tavaly, Eugene-ben, a világbajnokságon bronzérmet szerzett. Míg az uraknál, Maru Teferi a tavalyi Európa-bajnokságon végzett a második helyen.

Salpeter: Fotó Follow Team Israel FB

A hölgyek versenyében, a 34 éves bajnoknő többször is vezetett, s az első három kilométert leszámítva az élbollyal haladt. A 33. és a 34. kilométer között a három etióp jelentős előnyre tett szert, de Salpeter Gardadival követte őket. A marokkói a 37. és 38. kilométer között ellépett az izraeli atlétától, aki 40 kilométernél bő félperces hátránnyal követte az elfáradó, harmadik etiópot. Egy kilométerrel később viszont melléért, végül fél perccel meg is előzte, s idei legjobbjával a 4. helyen végzett. A marokkói lett a harmadik, a két etióp közül a címvédő, Gebreslase a második, míg Shankule a világbajnok.

A férfiaknál Teferi mellett még egy izraeli futó, Haimro Alame állt rajhoz. Jó 29 kilométerig egy harminc fős társaság vezette a mezőnyt, aztán jelentősen csökkent a csapat. S végül ketten szereztek nagyon előnyt, az ugandai Victor Kiplangat és az etióp Leul Gebresilase (ez a név igen ismerős lehet az atlétikát szeretők számára!). Teferi pedig a harmadik helyért volt nagy csatában, a címvédő Tamirat Tola-val, akit aztán otthagyott. Sőt, fokozatosan dolgozta le a bő félperces hátrányát és került közelebb a fáradó etióphoz, a Hősök terénél pedig megelőzte és így az ugandai mögött, másodikként ért célba. Alame a 20. lett.

Az idén U23-as Európa-bajnoki címet, tavaly az U20-asok között világbajnoki címet szerző, Blessing Akwasi Afrikah 200 méteres síkfutásban nem jutott tovább a selejtezőből. Tegyük hozzá, a még csak 19 éves fiatalember számára ebben az évben a fő verseny, az egy hónappal ezelőtti korosztályos Eb volt, melyet a nála 2-3 évvel idősebbek között nyert meg! Azzal az idővel most egy kört biztos mehetett volna. /S igaz magaslaton, de két éve a vébén már futott 20 másodpercen belül is!/

A valenciai ritmikus gimnasztika világbajnokságon nem csak az érmekért, de a jövő évi, olimpiai részvételért is küzdöttek a versenyzők. Izrael szomorúságára Linoy Ashram tavaly áprilisban visszavonult, így Párizsban nem védheti meg címét. Az elmúlt két évben Daria Atamanov és Adi Asya Katz képviselték az országot a versenyeken. Előbbi a selejtezőben, összesítésben a 7 helyen végzett, így biztos ott lehet Párizsban. A duó a 4, lett. Atamanov a szerenkénti döntőkben labdával az 5., míg szalaggal a 7. helyen zárt. A zárónapon, az egyéni összetett fináléjában kiválóan teljesített, a Valenciában mind a négy szerrel (labda, buzogány, szalag, karika) világbajnok, német Darja Varfolomejev, illetve az olasz Sofia Raffaeli mögött a harmadik helyen végzett.

Atamanov – Fotó: Follow Team Israel FB

A csapatverseny selejtezőjében az izraeli válogatott karikával az első, míg három szalaggal és két karikával a negyedik helyen jutott döntőbe. Összesítésben pedig világbajnoki címet szerzett. A szerenkénti fináléban aztán a hölgyek karikával kevésbé nehéz gyakorlatot adtak elő (ez meglátszott az ezért járó pontszámban), ráadásul hibáztak is, így ötödikek lettek. Míg a másik fináléban éppen ellenkezőleg, jóval nehezebb gyakorlatot mutattak be és magasabb pontszámot is kaptak, így három szalaggal és két karikával fölényesen, két pont előnnyel nyerték meg a világbajnokságot.

Világbajnok RG-sek – Fotó: Follow Team Israel FB

A labdarúgók Bajnokok Ligájában a Maccabi Haifa kettős győzelemmel búcsúztatta a Slovant. Előbb Szlovákiában győzött 2-1-ra, majd otthon 3-1-re. A BL csoportköréért a svájci Young Boys következett. A hazai 0-0 után a visszavágón igazán csak a második félidő első percéig élt a remény. Akkor öt perc alatt kapott két gólt a Haifa, majd a második játékrész első percében még egyet. S hiába lőtt kétszer annyiszor kapura, mint a házigazda, kaput csak elvétve talált, több gól pedig már nem esett. A Maccabi Haifa idén az EL-ben várja ellenfeleit.

Az Ekl-ben a Maccabi Tel Aviv elsőre az AEK Larnaca vendégeként 1-1-re végzett. Aztán otthon jött a több év külföldi szereplés után hazatért, Eran Zahavi, s büntetőből szerzett góljával nyert és továbbjutott csapata. A következő körben a Celje ellen előbb újra büntetőből volt eredményes Zahavi, majd 1-1 után lőtt még két gólt, a nyári utánpótlás tornákon remeklő Turgman találata (4-1) azt jelentette, hogy az együttes nyugodtan utazhatott Szlovéniába. Ott pedig szintén nem kellett izgulni, az 1-1 magabiztos továbbjutást és Ekl folytatást ért.

A Hapoel Beer Sheva a Levszki Szófiával találkozott, s az első mérkőzés gólnélküli döntetlennel zárult. Bulgáriában a brazil Welton révén a hazaiak negyedóra elteltével már vezettek, s tíz perccel a vége előtt Joan Stajanov lőtt gólt. Ám a bolgár középpályás találatnak nem a hazaiak, hanem az izraeliek örülhettek. Azonban nem sokáig tartott a boldogság, mert a ráadás hatodik percében ismét egy brazil, Ronaldo megszerezte a házigazda győztes gólját.

Azóta már elkészült a sorsolás is, a Maccabi Haifa jócskán belehúzott az EL-ben, ugyanis a négyesébe a francia Rennes és a görög Panathinaikosz mellett az a spanyol Villareal került, amely tavaly az Ekl-ben a Beer Sheva-val volt egy csoportban.

Tel Avivban reménykedhetnek a továbbjutásban, a belga Gent mellett két, könnyebbnek tűnő vetélytárs, az ukrán Luhanszk és az izalndi Breidablik került a kvartettbe az Ekl-ben. Ám nem árt tudni, hogy az együttes egy fontos játékosát veszítette el egy hete. Igaz, ezzel teljesülhetett Daniel Peretz álma! A Maccabi Tel Aviv kapusa a Cejle elleni első mérkőzésen még védett csapatában, aztán Németországba utazott, mert a Bayern München ötmillió euróért leigazolta és 2028-ig kötött szerződést az egyszeres izraeli válogatottal.

A férfi kosárlabdázók olimpiai selejtezőjében, Tallinban Izrael két forduló után eldöntötte a továbbjutást. Előbb Észak-Macedóniát verte simán (86-65), majd a csehek sem okoztak gondot (80-67). Ezután viszont kikaptak az észtektől, emiatt igazán a csehek szomorkodtak, mert ez azt jelentette, hogy a házigazdák jutottak tovább másodikként.

A következő körben, Lengyelországban az ottani négyes másodikja, Bosznia-Hercegovina várt az együttesre, amelynek igazán csak két és fél negyedig – 47-46 „ide” – volt sansza a győzelemre. Ettől kezdve fokozatosan lépett el az ellenfél, s nyert 86-77-re. A párizsi repülőjegyről döntő mérkőzésen aztán a hazaiak a csoport után ismét, nagy csatában győztek.

Az előző hónapból adósak vagyunk még az U20-as lány szereplésével. Addig jutottunk, hogy az ifjú hölgyek már a nyolc közé jutással is minden idők legjobb szereplését hozták össze. Az elődöntőért vívott meccsen sokáig megszorították a spanyolokat, ám végül alulmaradtak. A helyosztók első találkozóján, az olaszok ellen viszont esélyük sem volt és simán kikaptak. A törököket viszont a kiegyenlített első negyed (13-13) után magabiztosan győzték le (81-57) és ezzel a hetedik helyen zártak.