Nincs király nemzet nélkül!

2023.09.06.

Tisztelt Rabbi, tudom, hogy a nagyünnepek egyik nagy témája Isten királysága, és annak hirdetése. De nem értem, hogy ez miért fontos, hiszen eddig is tudtuk. Van valami mélyebb  célja annak, hogy Istent királynak nevezzük? Van valami üzenete a számunkra?

A rabbi válaszol:

Köszönöm, ez valóban egy nagyon fontos kérdés. I-tent valójában a saját megértésünk érdekében  hirdetjük királynak, hogy megértsük, ki is Ő valójában és hogyan alakítsuk ki a vele való kapcsolatunkat. De van egy sokkal mélyebb üzenet is mögötte.

Először is I-tent azért hirdetjük királynak, hogy ezzel elismerjük, mint a világegyetem Teremtőjét. A világegyetemben mindent I-ten teremtett, és csak azért létezik,  mert Ő valamit eltervezett vele. Így nekünk sincs más feladatunk az életben, mint betölteni azt a küldetést, amit I-ten a számunkra kijelölt. Nem azért kerültünk erre a világra, hogy csak pénzt keressünk, presztízst szerezzünk vagy a szenvedélyeinket kielégítsük.

I-ten a mi királyunk, és mi Őérte létezünk. Ros Hásáná napján elfogadjuk ezt a valóságot, és megpróbálunk azonosulni vele, imádkozva azért, hogy az egész emberiség felismerje ezt.

De van egy másik nézőpont is, amit a kabbalisták tanítanak: “Nincs király nemzet nélkül”. Lehet, hogy I-ten a teremtője és irányítója minden létezésnek, akár elismerjük, akár nem, de Ő csak akkor “király”, ha az emberek önként elfogadják maguk fölött.

Ez nem pusztán szemantikai kérdés. Szó szerint beteljesíti a teremtés célját. Bár a tökéletes I-tennek semmilyen értelemben nincsenek szükségletei, mégis úgy teremtette meg a világegyetemet, hogy az embernek is legyen lehetősége arra, hogy  “adjon”.

Amit mi adhatunk az Örökkévalónak az királyságának elfogadása és megerősítése. Az embernek, szabad akarata van arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa ezt a királyságot.

Így, Ros Hásánákor ezt a királyságot hozzuk közelebb magunkhoz.

A rabbi