Nem indián vagy, hanem zsidó

Szerző: ZSIMA
2023.09.10.

Két gyermek összecserélésének története

Két kanadai férfi 68 éves korában tudta meg, hogy születésükkor összecserélték őket a kórházban.  Richard Beauvais abban a hiszemben nőtt fel – ráadásul árvaházakban és nevelőszülőknél – hogy amerikai őslakos származású, és vélt származása miatt számos diszkriminációt is elszenvedett. A valóság – ami 68 évvel később derült ki – az, hogy ukrán zsidók leszármazottja. A férfi a  New York Times-nak nyilatkozva elmesélte, hogy 2020-ban kapott a lányától egy otthon elkészíthető DNS-tesztet. Ez mutatta ki, hogy a felmenői között ukránok, lengyelek, askenázi zsidók és franciák találhatók.

2022-ben egy hölgy,  Evelyn Stocki elvégzett egy ugyanilyen tesztet és kiderült, hogy ő Richard Beauvais édestestvére. Később rájött, hogy Richard ugyanazon a napon született, ugyanabban a kórházban, mint az ő fiútestvére, Eddy Ambrose, akivel felnőtt. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a két csecsemőt minden bizonnyal összecserélték. 68 évvel később a két férfi felvette egymással a kapcsolatot. Megállapodtak, hogy mindenkinek az lesz a legjobb, ha történetüket soha nem mondják el senkinek.

De végül a sztori mégiscsak nyilvánosságot kapott és az újságokat nagyon foglalkoztatta az eset, és meginterjúvolták a férfiakat. Beauvais azt mondta, hogy a rendszer áldozatának tekinti magát, mivel amikor ő született, akkoriban az őslakos gyerekeket elvették a szüleiktől és fehér családokba helyezték őket.

Richard azt mondta, hogy annyira volt brutális, hogy nem biztos, hogy túléltem volna”- mondta a Times-nak Ambrose, hozzátéve, hogy az ő gyerekkora boldog volt az ukrán családban, de ennek ellenére megviseli őt a helyzet. „ Kiraboltak. Sosem kaphatom vissza, amit elvettek tőlem. De az élet megy tovább” – fogalmazott Ambrose. Beauvais pedig azt hangsúlyozta, hogy bár DNS-e alapján nem is amerikai őslakos, de továbbra is annak érzi magát, Ambrose pedig elkezdte tanulmányozni a számára eddig ismeretlen kultúrát.

A két férfi ügyvédet is fogadott annak kiderítésére, hogy hogyan történhetett a sajnálatos eset, ill. hogy ki a felelős, de hamar kiderült, hogy a kórház semmilyen felelősséget nem vállal. Richard és  Ambrose szoros kapcsolatot tart fenn és testvérnek hívják egymást. Nem vérszerintiek, de sorsuk összeköti őket.