Két győzelem és más semmi

2023.09.18.

Életben maradt remények

Múlt héten rajtolt, s hétvégén fejeződik be az idei férfi röplabda Európa-bajnokság, amelynek Bulgária, Észak-Macedónia és Olaszország mellett Izrael ad(ott) otthont. Izrael nagy csatában megnyerte az első két meccsét, ám a következő hármat elveszítette, így nem jutott tovább a csoportjából. Két mérkőzéssel folytatódtak a selejtezők a jövő évi, németországi labdarúgó Eb-re, Izrael egy fontos, idegenbeli döntetlennel és egy otthon kiszenvedett győzelemmel még mindig bizakodhat, hogy első ízben résztvevője lehet az eseménynek.

A röplabda válogatott

Az izraeli röplabdások a kontinensbajnokság nyitómérkőzésén, Tel Avivban megnyerték az első szettet a lényegesen esélyesebbnek tartott görögök ellen. Ezután úgy tűnt, érvényesül a papírforma, ugyanis a hellének vitték el a következő kettőt, egy szoros és egy kevésbé szoros játszma után. Azonban ismét fordult a kocka és Izrael nem csak egyenlített, de behúzta az ötödik játszmát és ezzel a győzelmet is.

Boldogító győzelem a görögök ellen

A második mérkőzésen is az ellenfél, Románia számított esélyesebbnek, ám ha nagy csatában is, de megint a hazaiaké lett az első játszma. S akár csak két nappal korábban, az ellenfélé a második és a harmadik. Ráadásul az előbbi nagyon simán. Ám megint összekapta magát Itamar Stein együttese és egyenlített, majd a döntő szettet biztosan nyerte.

A két siker után érthetően megnőtt az étvágy, és a szurkolók már nem csak álomnak, hanem akár valós lehetőségnek tartották a továbbjutást. Azért azt is tegyük hozzá, hogy bár a két győzelem jogosan adott okot az örömre, a 3:2-ért 2 pont járt a győztesnek, s 1 a vesztesnek, így Izrael két forduló után 4 ponttal állt. De egy 3:2-es vereség és egy 3:0-s, vagy 3:1-es 4-et ért, ezért még szorgosan kellett gyűjtögetni a játszmákat – az újabb pont(ok)ért, meccsenként legalább kettőt. Ám ezt a júliusi beharangozónk szerint is az előző kettőnél lényegesen erősebb vetélytárs ellen.

Az olimpiai bajnoki cím védői, a franciák dolgát igazán csak a második szettben sikerült megnehezíteni. A franciák végül lapzártánk után a bronzéremmel játszhattak a szlovénokkal és végül negyedikek lettek.

A portugálokkal szemben két, csak az eredmény alapján szorosabb játszma után a harmadikban esély sem volt. Így egyszerű volt a képlet az utolsó találkozó előtt: bármilyen arányban, de le kell győzni a törököket.

Szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám csak egyszer, 2-1-nél sikerült vezetni, s a végjátékot is a vendégek bírták jobban (25-23). A következő kettőben megszorítani sem sikerült a félholdasokat, akik győztek és továbbjutottak. Izrael pedig végül csak a görögöket tudta megelőzni a csoportban.

 

A labdarúgók még csak a selejtezőnél tartanak, s a válogatott Romániában harcolt ki egy, remélhetőleg nagyon értékes döntetlent. Szűk félóra elteltével a hazaiak szereztek vezetést, s a második félidő elején az ifjú tehetség, Oscar Gloukh egyenlített. Hiába játszott fölényben, s jóval többet kapura az együttes, mi több, Gloukh a kapufát is eltalálta, a győzelmet már nem sikerült megszerezni.

Júniusban, Budapesten, öt perccel a vége előtt még Fehéroroszország vezetett, s csak nagy csatában, a hosszabbításban lőtt góllal nyert Izrael, Tel Avivban szintén a ráadásig kellett várni. Ezúttal Gabi Kanichowsky gólja ért három pontot. Hat forduló után a románok egy ponttal állnak jobban, mint Izrael a második helyért vívott csatában. A kék-fehérek a következő körben, októberben Svájcot fogadják, majd utaznak Koszovóba, míg a románok előbb a fehéroroszok vendégei lesznek, aztán Andorra ellen lépnek pályára hazai pályán. A két együttes pedig az utolsóelőtti körben, november 18-án találkozik Izraelben.

Elkezdte selejtezőjét az U21-es válogatott is, amelynek a csoportjában Németország, Lengyelország, Bulgária, Koszovó és Észtország szerepel. Az első mérkőzés nem hozott sok örömöt, az együttes ugyanis 1-0-ra kikapott Bulgáriában.

A nők Bajnokok Ligája előselejtezőjében, Kolozsváron az izraeli bajnok, Kirjat Gat kétszer is hátrányba került a Ferencváros ellen, ám mindkétszer egyenlített. A rendes játékidőben öt percig vezetett a Fradi, míg a hosszabbításban csupán kettőt. A 11-es rúgások során a három izraeli belőtte, míg négyből három ferencvárosi hibázott.

A csoportdöntőben a házigazda elleni találkozón nem született gól, s ismét jöhettek a 11-esek. A hazaiak egyszer, míg a Kirjat Gat játékosai kétszer is hibáztak, így előbbiek jutottak tovább.