Zsidó ízek – Tokióban

2023.09.24.

Jeremy Freeman  New York-ban nőtt fel, ezért az étkezésének mindig is része volt a füstölt lazac, a maréna saláta és természetesen a pastrami szendvics. Mikor megnősült,  a házaspár Brooklynba költözött, egy olyan házba, melynek kis kertje is volt, ezért belevetették magukat a barbecue-zásba. Jeremy annyira szerette meg a szabadban sütögetést, hogy saját módszereket kezdett kifejleszteni a húsok füstölésére.

Mivel Freeman felesége, Maiko japán származású, 2017-ben úgy alakult az életük, hogy áttelepültek az asszony országába. Jeremy pedig úgy gondolta, az ottaniakkal megismerteti az amerikai zsidó gyorsételeket.  Négy évvel később meg is nyitotta saját kis büféjét Tokióban, Freeman Shokudo néven.

 

„Olyan ízekre építettem fel az üzletemet, amelyek fontos emlékek számomra, és amelyek New Yorkra reflektálnak. Olyan ételeket kínálunk, melyek boldoggá teszik az embereket. Ez a lényege, nem az, hogy honnan származnak” – magyarázta Jeremy Freeman, aki saját bevallása szerint egy elkötelezett szocialista, vallásukat nem tartó belarusz zsidó bevándorlók gyermekeként nőtt fel. Azt mesélte, egy-egy Pészach kivételével nem tartották a zsidó ünnepeket, hagyományokat, a zsidóság mégis erősen jelen volt a családban, mégpedig az ételeken keresztül.

A férfi felnőttként elkezdett érdeklődni a vallás iránt, bar mitzvah-t is tartott.

Természetesen azért egy fúzióról van szó, hiszen az étteremben például egy olyan füstölőt használ, amelyhez kizárólag japán tölgyfát használ, az étlapon pedig bőven találni olyan ételeket, melyet Jeremy zsidó nagymamájától tanult. A kis tokiói étteremben havonta egyszer marhaszegyet készít paradicsommal, hagymával és fokhagymával, tejföllel és kaporral. „Ilyenkor nagyon sok zsidó vendégünk van”- mondta a férfi a jta.org-nak. De mivel Japánról van szó, a büfé nem kínálhat kizárólag zsidó ételeket, ezért sok nem kóser finomság is készül ott: sült oldalas, füstölt disznóhús, virsli, amelyekhez közép-európai salátákat kínálnak.

A japán ízek is helyet találtak maguknak a kínálatban, így került savanyított szilva a barbecue szószba, a salátákba pedig daikon retek.

Bár Jeremy Freeman amerikai étteremnek tartja üzletét, úgy véli, hogy a zsidó ízek nélkül nem sikerülne autentikusnak lennie.

„Mindenki úgy tartja az Amerikai Egyesült Államok a barbecue hazája. Szerintem ez butaság. A zsidók történetében mindig is szerepeltek a füstölt halak, füstölt húsok, és azok a fűszerek, melyek Ázsiából jöttek a Selyemúton keresztül.”