Felemás folytatás a focikupákban

2023.10.02.

Bravúros Davis Kupa győzelem

Elrajtoltak a csoportküzdelmek a labdarúgók európai kupasorozataiban, a Maccabi Haifa sima vereséget szenvedett idegenben, míg a Maccabi Tel Aviv biztos vezetés után szenvedte ki a győzelmet. A teniszezők Davis Kupájában az izraeli válogatott a papírformára rácáfolva verte a japánokat. A kosarasok Bajnokok Ligája selejtezőjében a Nes Ziona-nak nem sikerült ugyanez és az esélyesebb Strasbourg búcsúztatta.

A Bajnokok Ligájában három kört sikerrel teljesítő, s csupán az utolsó akadályban, a Young Boys ellen elbukó Maccabi Haifa a Rennes ellen kezdte meg az Európa Ligás szereplését. Méghozzá elég rosszul, ugyanis Franciaországban már az első percben hátrányba került. Majd félóra múlva újabb gólt kapott, ahogy a második félidő tizedik percében még egyet. Ráadásul a Haifának szinte esélye sem volt a gólszerzésre – a várható gólok számát jelző xG mutató csak 0,2 volt, s a kaput is csupán kétszer sikerült eltalálni, míg az ellenfél 11 alkalommal tette ezt meg. A következő fordulóban, csütörtökön a csoport talán legjobbjának tartott Villarealt legyőző Panathinaikoszt fogadja az együttes.

Az Európai konferencialigában magabiztosan kezdett a Maccabi Tel Aviv a Breidablik ellen, s bő félóra elteltével már 3-0-ra vezetett – az elnyűhetetlen Eran Zahavi ismét gólt szerzett. Aztán az első félidő vége előtt szépítettek az izlandiak. Sőt, tíz perccel a fordulás után még közelebb kerültek Olsen találatával. S ugyan akadtak lehetőségek mindkét oldalon, több gól nem esett, így 3-2-es győzelemmel rajtolt a Tel Aviv, amely csütörtökön a Gent otthonában lép pályára. A belgák az ukrán Luhanszk vendégeként, Lublinban 1-1-re végeztek elsőre.

Zahavi góljával vezetett 2-0-ra a Maccabi Tel Aviv – fotó: Maccabi Tel Aviv FC facebook

Míg a Haifának nincs sok sansza a továbbjutásra, a sárga-kékek jó eséllyel, éppen a Gent-tel csatázhatnak az első helyért.

A februári lettországi csodás fordítás (0:2-t követően 3:2-es győzelem) után még nehezebb feladat várt az izraeli teniszezőkre, Japán ellen kellett kivívni a folytatást a Davis Kupában, s az esélyt, hogy jövőre majd a Világcsoportba jutásért csatázhasson a válogatott. Az ellenfélnél két játékos is a legjobb 200 között áll a világranglistán, s a harmadik számú, a 347., míg a legjobb izraeli a 374. helyen szerénykedett. Az első mérkőzésen, az esélyeknek megfelelően Yshai Oliel ugyan két szoros játszmában, de kikapott a legjobb (világranglista 148.) Shimabukoro-tól. A következő találkozón viszont Daniel Cukierman a 6:1-re elveszített első szet után legyőzte Mochizuki-t (195.). Másnap a párosok összecsapásával folytatódott a csata, s Cukierman Edan Leshem-mel párban simán kikapott a két pihent japán McLahlan és Uesugi duójától.

A továbbjutásért nem csupán meg kellett nyerni mindkét mérkőzést, de Cukierman szinte csak szusszanhatott, ugyanis némi pihenőt követően ismét jelenése volt – ráadásul a legjobb japán ellen. Az első játszmát ezúttal is simán, 6:2-re bukta, ám a következőben csak egy játékot hagyott az ellenfélnek. A döntő játszma közepén viszont elveszítette az adogatását, hogy ne idegeskedjenek sokat a szurkolók, a következőben rögtön visszavette. Aztán mindenki hozta a sajátját, így tie-break következett. Cukierman pedig 3:4 után zsinórban négy pontot szerzett, így megnyerte a játszmát és a mérkőzést.

Az Oliel–Mochizuki meccsen, egyszerű volt a képlet, a győztes ünnepelhet, hiszen csapata is nyer. A most 23 éves Oliel tiniként számtalan versenyen végzett az élen, kétszer nyerte meg az Orange Bowl-t, egyszer párosban a Roland Garrost, az Austral Open-en egyesben (2017) pedig Piros Zsombortól kapott ki a döntőben. Ezúttal másolta válogatottbeli társát és 6:2-re elveszítette az első szetet. A másodikban fej-fej mellett haladtak, aztán 5:4 után zsinórban három játékot is megnyert. Jöhetett az utolsó, a mindent eldöntő játszma. Ekkor már esélyt sem adott ellenfelének 6:0-ra lelőtte a pályáról, Izrael 3:2-re győzött és továbbjutott.

Yshai Oliel – fotó: Follow Team Israel facebook

A kosárlabda Bajnokok Ligája selejtezőjében a Nes Ziona Antalya-ban könnyedén győzött az első mérkőzésén a finn Karhu ellen (92-56). A következő körben, a tavaly legjobb nyolcig jutó Strasbourg ellen már nem ment ilyen jól, s a félidőben már 12 pontos hátrányban volt az együttes. S ugyan végig uralták a meccset a franciák, a végjátékban váratlanul egyre szorosabb lett az állás. Mi több 74-nél a Nes Ziona utolérte ellenfelét. Ám ezután már csak a vetélytárs szerzett pontot és nyert 79-74-re. Majd a következő meccsén is győzött, így ismét ott lehet a Bajnokok Ligája mezőnyében.