Közös ima és kiállás Izraelért

ZSIMA
2023.10.11.

Hatalmas tömeg gyűlt össze tegnap este a budai Jeruzsálem téren. 18:00-kor ugyanis zsidók és nem zsidók együtt imádkoztak, illetve fejezték ki szolidaritásukat Izraelért, ahol jelenleg is harcok dúlnak, miután múlt szombaton a palesztin Hámász terrorszervezet támadást intézett az ország ellen. A helyszínen gyertyagyújtással, imával, verssel és beszédekkel készültek a szervezők, kérve az Örökkévalót és a világ vezető politikusait, hogy minél hamarabb legyen vége a vérontásnak, ami már több, mint ezer emberéletet követelt, számtalan sebesültet, miközben milliók élnek rettegésben nap mint nap, vagy hagyják el az otthonaikat. Sokan megrendülten imádkoztak barátaikért, szeretteikért, hittestvéreikért, remélve, hogy minél hamarabb biztonságba kerülnek.

A Közös ima és kiállás Izraelért eseményén beszédet mondott dr. habil. Grósz Andor a MAZSIHISZ elnöke, Köves Slomó EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbi zsoltárral, Borbás Gergő, a Bálint Ház kreatív igazgatója Ehud Manor: Nincs más országom című versével készült a rendezvényre. A helyszínen beszédet mondott még Shmuel Raskin, a Magyarországon élő izraeli közösség rabbija és Obarlander Baruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője.

Az imát gyertyagyújtással folytatták a jelenlévő egyházi méltóságok, minden jelentős magyarajkú zsidó vallási vezető tiszteletét tette, többek között a ZSIMA elnöke, Prof. dr. Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke is. A főrabbi korábbi nyilatkozatát idézve;

„A ZSIMA szeretné kérni a magyar hívő zsidókat, továbbá minden honfitársunkat, hogy felekezetüktől függetlenül mondjanak egy imát, fejezzék ki szolidaritásukat azokért, akik ezekben a pillanatokban az életükért küzdenek, szeretteiket gyászolják és rettegve várják, milyen aljas és embertelen tettekre készülnek még a palesztin terroristák…

A ZSIMA elítéli a terrorizmus minden formáját. Felszólítjuk a palesztin terroristákat, akik se az Örökkévalót, se embert nem ismernek, akik képesek voltak a zsidóság egyik legfontosabb, Szukot ünnepének utolsó napján a hitüket megélő testvéreinket aljas módon megtámadni, hogy a civilizált normákat betartva azonnali hatállyal hagyják abba a fegyveres támadásokat Izrael ellen és a túszokat azonnal engedjék szabadon! Kedves Mindenki: Kérünk titeket, szóljanak az imáink Izraelért és kérjük az Örökkévalót, hogy minél hamarabb vége legyen az értelmetlen vérontásnak!”

Galériánk itt tekinthető meg, a képek forrása ZSIMA/Bóka. B. László