A választás lehetősége

2023.10.18.

Tisztelt rabbi, meg tudja mondani, hogy mit ért a Tóra azon, hogy : “Isten a saját képmására teremtette az embert”? Köszönöm a válaszát.

 

A rabbi válaszol:

Nagyon jó a kérdés. Itt a Tóra az “Isten képmására való teremtést” nem a fizikai részünkkel kapcsolatban mondja, hanem a lelkünkkel kapcsolatban. Ugyanis az erkölcs és az értelem iránti vágyunk, a változásra való törekvésünk a lélekből fakad, amely “isteni”. Ahogy I-tennek önálló akaratból fakadó választása van, úgy minden embernek megadatott az önálló akaratból származó választás lehetősége. Választás a jó és a rossz között.

 

És itt eljutunk egy nagyon fontos kérdéshez, hogy mi tesz minket különlegessé? Pont az, hogy van választási lehetőségünk. Más szóval, ha képes vagyok választani a jó és a rossz között, akkor a jó válik jelentőssé az életünkben. Tehát az a mondat, hogy “Isten a saját képmására teremtette az embert” azt jelenti, hogy I-ten olyan embert teremtett, aki képes jó és előremutató döntéseket hozni, és ezek a döntések fogják partnerévé tenni a világ jobbításában.

A rabbi