Dolgopyat végre világbajnok

2023.10.22.

Október első szombatján minden megváltozott Izraelben, a sport és számos dolog háttérbe szorul a terroristatámadás, a kínzások, a kegyetlen gyilkosságok után. S hogy milyen az élet, bár több ezer kilométerrel odébb, csak néhány órával a brutális attak után lépett szőnyegre a világbajnoki döntőben, a már olimpiai-, és Európa-bajnok tornász, Artem Dolgopyat. Győzött. Ahogy reményeink szerint Izrael is győzni fog.

Izraelben természetesen a napokban nem rendeznek sporteseményeket, így nem csak a hazai bajnokságok mérkőzései csúsznak, de a csapatok a nemzetközi kupákban sem tudják fogadni ellenfeleiket, ahogy a labdarúgó válogatott két (egy hazai, és egy idegenbeli) mérkőzését is el kellett halasztani. Alább beszámolunk a fontosabb elmaradt eseményekről, a napokban és még a háború előtt lejátszott mérkőzésekről.

S persze Dolgopyat világbajnoki címével kezdjük.

Az izraeli tornasport legjobbja, 12 évesen költözött az országba Ukrajnából. 18 évesen (2015) már nyert egy Grand Prix-t kedvenc szerén, talajon, s két év múlva az Európa-bajnokságon is ezen a szeren végzett a 4. helyen. A 2017-es Maccabi Játékokon két szeren is győzött – naná, hogy a talaj volt az egyik és ettől kezdve sorra nyerte az érmeket a világversenyeken is. Aztán 2020-ban Mersinben végre felállhatott a dobogó tetejére is a kontinensbajnokságon. /Tavaly Münchenben megvédte a címét./ Két éve pedig Tokióban bizonyult a legjobbnak, s lett Linoy Asharam-mal Izrael második és harmadik olimpiai bajnoka.

Dolgopyat az idei világbajnokságra, Antwerpenbe kettős céllal érkezett: kivívni az indulási jogot a jövő évi, párizsi olimpiára és begyűjteni a hiányzó világbajnoki címet. Az elsőt könnyedén teljesítette, 9. helyen zárt az egyéni összetett selejtezőjében. A bravúr nem sikerült, a csapat kvalifikációja csak kicsin, mindössze négy tizeden múlt – csupán ennyi hiányzott, hogy hárman is ott lehessenek Párizsban.

Dolgopyat az egyéni döntőben jóval előrébb is léphetett volna – a szintén izraeli színekben versenyző, Ilia Ljubimov meg is tette, a selejtezős 24. hely után a 18. lett a döntőben – ám Artem kihagyta a napot, mert a talaj fináléra készült. Melynek reggelén aztán elborzadva, szeretteiért, a barátokért aggódva hallgatta az otthonról érkező híreket. Majd a pódiumra kellett állni. És kiválóan teljesített! Mint oly sok más medál esetében is: Izrael első világbajnok tornásza lett.

Dolgopyat sikere mellett ne feledkezzünk el Lihi Raz-ról sem, az ifjú hölgy ugyanis épp befért még a kvótát szerzők közé, így ő is ott lehet az olimpián.

A labdarúgók az Európa-bajnoki selejtezőben Svájc ellen otthon, illetve a Koszovó ellen idegenben léptek volna pályára, ám néhány nappal a támadás után mindkét találkozót elhalasztották. Jelen állás szerint erre a sorsra jut a Maccabi Haifának a Villareal elleni és a Maccabi Tel Avivnak a Luhanszk elleni otthoni mérkőzése az Európa Ligában és az Európa konferencialigában. Utóbbi (Tel Aviv) még október 5-én 2-0-ra kikapott Gentben, míg előbbi (Haifa) 0-0-ra végzett hazai pályán a Panathinaikosszal szemben. A válogatott csoportjában: Svájc otthon pontot vesztett a fehéroroszokkal szemben, akik Budapesten, az Andorrát simán verő románokkal is döntetlenre végeztek. Izrael ugyan jelenleg a harmadik, de a november 18-ra kiírt, románok elleni hazai meccsen sokat tehet az egyenes kijutáshoz (ehhez az első két hely valamelyikén kell végezni), ha ez nem sikerülne, vélhetően még lehet erre esély pótselejtezőn is.

A kosárlabdázók Euroligájában a Maccabi Tel Aviv eddig három meccset vívott: még 5-én, simán verte házigazdaként a Partizan-t (96-81), a következő meccse elmaradt, majd a héten vendégként Valenciában kikapott a Pamesától (75-66), míg a Panathinaikosz ellen egy szinte megnyert meccsen kellett nagyon kapaszkodni, a végén ugyanis a görögök átvették a vezetést. A rendes játékidő 72-72-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban viszont győzött a Maccabi 86-81-re.

Az Eurocup első meccsén az Izraelt ért támadás előtt, szintén hazai pályán, s szintén Tel Avivban, a Hapoel könnyedén lépett át a Cedevita Olimpija-n (100-73), majd a kényszerű pihenőt követően a héten Velencében is csak a szünetig kellett izgulni, a harmadik negyed közepétől fokozatosan lépett el az együttes és verte 97-81-re az olaszokat.

A kézilabdázók Európa Kupájában viszont nem bizonyíthatott a pályán a három izraeli gárda, s arra sem volt lehetősége, hogy mindkét meccsén idegenben küzdjön meg, így az MK Holon, a Hapoel Ashdod és a Maccabi Le Zion is játék nélkül búcsúzott.