Háborús szombat Izraelben

Somos Péter
2023.10.22.

A jelenlegi háború újabb rabbinikus intézkedéseket hozott Izraelben a vallásos zsidók számára. David Lau askenázi és Jichák Joszef szefárd főrabbi a valós helyzethez igazodva tették közzé a halachát szem előtt tartó közös álláspontjukat.

Elöljáróban leszögezték, hogy minden esetben be kell tartani a hátország katonai parancsnokságának felhívásait, kiemelve közülük az otthonmaradásra vonatkozó utasítást. Ilyenkor a közösségi ima is elmarad, ki-ki otthon imádkozhat egyénileg. Általában: ha nem feltétlen szükséges, ne hagyja el senki a lakást. Csakis olyan zsinagógákban vagy alkalmi imahelyeken szabad imádkozni, amelyeknek óvóhely vagy biztonsági helyiség van a közelében. A sziréna megszólalásakor azonnal abba kell hagyni az imát és biztos helyre kell vonulni. Betegeknek tanácsos otthon maradni ezekben a napokban, kivéve, ha az imádkozást eleve az óvóhelyre szervezték meg. Ha a sziréna tóraolvasás közben szólal meg, letakarva ott kell hagyni a tóratekercset az emelvényen és az óvóhelyre kell vonulni. A veszély elmúltával onnan folytatják a felolvasást, ahol abbahagyták.

Szombaton hagyjunk legalább egy telefont bekapcsolva, rezgő üzemmódban, hogy szükség esetén segítséget lehessen hívni. Péntek délutántól a szombat kimeneteléig az Izraeli Rádió úgynevezett csendes adókat üzemeltet. Ez annyit jelent, hogy a riasztásokon és a hátországi katonai parancsnokság utasításain kívül más adást nem sugároz. Ugyanilyen készenléti üzemmódban működik az egyik tévéadó is, amely – siketekre és nagyothallókra gondolva – feliratos formában is megjeleníti a felhívásokat.

Akinek fegyvere van, vigye magával a zsinagógába szombaton is. Az istentisztelet befejeztével mindenki igyekezzen haza. Nyilvános helyen örömteli eseményt, legyen az esküvő, bár micva vagy bármi egyéb, csak a helyi katonai parancsnokság véleményét kikérve szabad tartani.

A katonai rabbinátus is nyilvánosságra hozta a maga rendelkezéseit, alapelvnek tekintve, hogy szombaton is, éppúgy, mint hétköznap, meg lehet és meg kell tenni mindent a civil lakosság védelmére az ellenség legyőzésére. A holttestek azonosítása és elszállítása, valamint a hozzátartozók értesítése sem szünetelhet szombaton, de temetést ilyenkor továbbra sem rendeznek.

Békeidőben egyes vélemények szerint a szolgálatba igyekvő katonák szombaton is igénybe vehetnek közlekedési eszközt, mivel jelenlétük akár életmentő is lehet. A szolgálat leteltével azonban vagy megvárják a sabat kimenetelét, vagy gyalog mennek haza. A mostani háborús álláspont szerint a fizikai és lelki erőgyűjtést szem előtt tartva megengedett, hogy a napi szolgálat végén szombaton autóba szálljanak. Megengedett továbbá minden olyan tevékenység szombaton is, amely a harcosok helytállásának az érdekét szolgálja, beleértve az erőnlét megőrzésére és javítására irányuló gyakorlatokat. Családtagjaik megnyugtatása érdekében a háborús helyzetre való tekintettel a katonák hazatelefonálhatnak szombaton. Amennyiben bármilyen kétségük vagy kérdésük merülne fel, ajánlatos kikérni a katonai rabbinátus tanácsát.

A szombati főzés azonban most sem megengedett, a katonai táborokban pénteken két napra elegendő ételt kell főzni. Ha azonban nem volt erre lehetőség és a katonáknak szükségük van meleg ételre, ezt a szombat ellenére ki lehet szállítani a támaszpontokra.

Végül még egy döntés, amelynek meghozatalában a Jeruzsálemi Főrabbinátus is részt vett: az El-Al izraeli légitársaság járatai 1982 óta először közlekedtek szombaton, hogy díjmentesen hazaszállítsák a szolgálatra behívott tartalékos katonákat és a biztonsági erők alkalmazottjait.

 

Forrás:

https://www.ynet.co.il/judaism/article/sj4m5fbbp#autoplay