Izrael (népe?) ismét háborúban

Rosta Márton
Rosta Márton
2023.10.24.

Vagy azt a címet is írhatnám, hogy „feje tetejére állt a világ”, de nem, mégsem, ez nagyon közhelyes. Két hete kerülgetem a billentyűzetet. Valamit írni kellene a XXI. század legújabb terrorista vérontásáról. Nehéz, bár forráshiány nincs. Ha csak az egyik legnagyobb magyar híroldalt veszem, ott 147 cikk jelent meg a témában. Az angol nyelvű írásokat összesítve, több tízezer írással lehet számolni, persze óvatosan a forrásokkal, ilyenkor sokan válnak önjelölt biztonságpolitikai és ilyen-olyan politikai szakértővé.

Nyilván jómagam sem vagyok kivétel, kérem, nézzék el nekem, mint ahogy a szubjektivitást is, nem csak a látásmód, hanem az egyes események kiemelése körében.

2023. október 7., az őszi zsidó ünnepsor utolsó előtti napja, amikor – idézet az Indextől –

„rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint százan vesztették életüket. Eddigi közlések szerint legalább kilencszáz sebesültje lehet a támadásnak.”

 

Azóta – sajnos – sokkal többet tudunk. A Hamász terroristái egy nemzetközi vendégkörrel is rendelkező zenei fesztiválon is vérfürdőt rendeztek. Két hete szombat hajnalban a Hamász fegyveresei tüzet nyitottak a fesztiválozókra az izraeli Nova fesztivál területén.

Az egész világot sokkolta a hír október 11-én: legalább negyven csecsemő holttestét találták meg kedden egy kibucban, az izraeli Kfar Aza városában A területet szinte a földdel tette egyenlővé a Hamász terrorszervezet, és egyes források szerint legalább 70 lakost végeztek ki a terroristák. Nicole Zedeck, az i24News nevű izraeli televíziós csatorna dolgozója elcsukló hangon tudósított a helyszínről, melyet igazán borzalmasnak nevezett. “Senki sem számíthatott ilyen szörnyűségekre, amiket ezektől a katonáktól hallok. Ahogy korábban említettem, legalább 40 csecsemőt vittek ki hordágyon… Felborult kiságyakat, hátrahagyott babakocsikat látni, az összes ajtót nyitva hagyták” ‒ fejtette ki a riporter. A híradás szerint a csecsemők közül többet lefejeztek a terroristák.

A vadállati kegyetlenség sem jó kifejezés ide, mert ilyet még vadállat sem csinál, sajnos e borzalomra csak az ember képes, ha „megfelelően” van fanatizálva.

Izrael melletti londoni tüntetés

Sajátos jelenség kíséri az eseményeket: Nyugat-Európa nagyvárosaiban a palesztinok, valójában a terror melletti szimpátia tüntetések zajlanak. A legutóbbit és eleddig a legnagyobbat a brit fővárosban tartották százezer ember részvételével. A szombati londoni tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni. Nem éppen a megbékélés irányába ható rigmusok. A klasszikus nyugati demokráciákban az izraeli háborús konfliktus nyomán elharapództak az antiszemita atrocitások. Bécsben egy zsinagógára támadtak, ismeretlenek égő Molotov-koktélokat dobtak szerda hajnalban a Berlin belvárosában lévő Brunnenstrasse egyik épületére, amely egy zsinagóga mellett zsidó kulturális intézményeknek is otthont ad, az Egyesült Államokbeli detroiti Isaac Agree nevű zsinagóga elnökasszonyát, Samantha Wollt meggyilkolták, bár az indíték egyelőre az utóbbi esetben nem ismert.

Izrael melletti tüntetés Los Angelesben

Néhány napja a tunéziai származású iszlamista merénylő, Abdeszalam Lasszód két svéd futballszurkolót lőtt le Brüsszelben. E sorok írása előtt jön a friss hír, nevezett 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 évre kiszabott büntetését töltötte – közölte vasárnap a belga ügyészség. Tim de Wolf, az ügyészség vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Tunézia 2022 júliusában a (későbbi) merénylő kiadatását kérte az Interpol útján, azonban a kérvényt a belga hatóságok nem dolgozták fel. Tim de Wolf elismerte, hogy a kérvényt a hatóságok megkapták, de valószínűsíthetően egy szekrény mélyén felejtődött. Hozzátette: a mulasztásban szerepet játszott, hogy a brüsszeli ügyészségen munkaerőhiány van, azonban ez nem lehet mentség a történtekre.

Nem akarom az almát összehasonlítani a körtével, de 2020 novemberében egy, a magyar belpolitika vetülete miatt emlékezetes brüsszeli házibulira volt megfelelő kapacitása a brüsszeli rendvédelmi szerveknek, hogy kivonuljanak.

Szintén mai hír, hogy a nemzeti ünnep után a magyar kormánypárt az alábbi politikai nyilatkozat elfogadását kéri a Tisztelt Háztól:

 

  1. „1. Az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását és együttérzését fejezi ki azoknak, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.
  2. Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg. Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre. Ugyanakkor el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon. Az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő Ábrahám-megállapodásokra épülő békefolyamatot fenn kell tartani….”

Egyértelmű beszéd.

 

Bár nagyon szeretném, de nem tudom optimista hangvétellel zárni, nem könnyű esztendők jönnek….

Történelmi kép: a berlini brandenburgi kapu a szolidaritás jegyében

 

Források: Index, ATV, HVG, Magyar Nemzet