Barak Bakhar fájó beszéde

2023.10.29.

Klubok, sportolók és szurkolók Izrael mellett

A Hamasz gyilkos támadása és a még mindig folyamatos rakétázás miatt, amely már nem csak a Gázához közeli Ashkelont és Ashdodot érinti, mind többször Tel Avivot is, egyelőre (ki tudja meddig) Izraelben nem rendeznek, nem rendezhetnek sporteseményeket – sem. Az idegenbeli kupamérkőzések egy részét lejátsszák, ám ezek között is akad, amely elmarad. Persze most nem ez a legfontosabb.

Fontos és talán a lelkünknek is kicsit jót tesz, hogy számos sportklub, ismert, vagy kevésbé ismert sportoló és a szurkolók tömege áll ki Izrael mellett. De ami igazán szívbe markolt, az Barak Bakhar, a Crvena zvezda izraeli edzőjének egy sajtótájékoztatón mondott beszéde.

A labdarúgó európai kupákban, ahogy az várható volt, elmaradt a Maccabi Haifa és a Maccabi Tel Aviv mérkőzése, s minden valószínűség szerint ez így lesz két hét múlva is.

 

Lapzártakor érkezett: az UEFA döntése szerint Izrael november 12. és november 21. között játssza le elmaradt, illetve a soron következő két-két Európa-bajnoki selejtezőjét! Tehát az együttes kilenc (!) nap alatt négyszer lép pályára. A Koszovó elleni idegenbeli találkozó után, 15-én és 18-án Budapesten fogadja Svájcot, majd Romániát, míg zárásként Andorra vár rá.

 

Izrael jelenleg harmadik a csoportban, ám van esélye az első két hely valamelyikén végezni, mert két mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint az éllovas románok és az előbbitől egy ponttal elmaradó svájciaknál is eggyel kevesebb meccse van. Ráadásul mindkét ellenféllel találkozik Budapesten. A románok még Svájcot fogadják, míg a svájciak Koszovót is vendégül látják.

A tabella jelenleg így áll. 

A kosárlabdázóknál a Maccabi Tel Aviv játszott, természetesen ismét idegenben, s a tavaly a Final Four-ért, az együttest nagy csatában búcsúztató Monaco ezúttal nagyon simán (107-79) nyert. Az Európa Kupában a Hapoel Haifa viszont még nagyobb különbséggel (111-72) győzött Hamburgban.

A Bajnokok Ligájában érthetően elhalasztották a Holon hazai meccsét, ahogy vélhetően ez lesz a sorsa a Hapoel Jerusalem november 1-i találkozójának is.

A hölgyek Európa Kupájában a Ramla sem léphetett pályára a Benfica otthonában, s nem lenne meglepetés, ha szintén elsején elmaradna a Caledonia Gladiators elleni idegenbeli összecsapás is, Skóciában.

 

A labdarúgó Bajnokok Ligájában érdekelt Crvena Zvezda izraeli edzője, Barak Bakhar a Lipcse ellen mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján a meccs helyett az otthoni dolgokról szólt.

 

Tegnap beszéltem Michaellel. Michael egy kedves, 9 éves kisfiú. Szereti a labdarúgást, a Barcelona a kedvence. Október 7-én, kora reggel a Hamász terroristái betörtek az otthonába, és meggyilkolták a szüleit, elrabolták a kishúgát, Abigailt, aki két éves. Michael másik húga, Amalia hat éves, vele rejtőzött el egy ruhásszekrényben, ahol végighallgatták, ahogy megölik a szüleiket. Később felhívták a rendőrséget, majd 14 órát vártak arra a szekrényben, hogy megmentsék őket.

Ez csak egy eset a több száz szörnyűség közül, melyek Izraelben történtek. Azt mondják, a foci összeköt nemzeteket, fajokat, embereket. És a foci mindig a békéről és a tiszteletről szól. És én tényleg azt kérdezem, hol van a tisztelet az 1400 ember iránt, akiket meggyilkoltak? Fiatal férfiak és nők iránt, akik csak elmentek ünnepelni egy békepartira, és lemészárolták őket. Egész családokat égettek el élve az otthonukban! Lányokat megerőszakoltak, mielőtt meggyilkolták volna őket. Vagy épp utána. Egy terhes nőnek felvágták hasát ezek a szörnyek és a magzatát a nyitott testében lőtték le. Több, mint száz meggyilkolt gyerek, közülük 40 csak kisbaba volt. Több mint 200 elrabolt csecsemő, gyermekek, nők, vagy idős emberek, akiknek gyógyszerre van szükségük. Hogy lehet ezeket a dolgokat ignorálni?

Az áldozatok közül rengetegen szerették a focit, a Barcelonát, a Real Madridot, vagy a Manchester Cityt. És sokan szerették a Liverpoolt is, amelyik nem tartotta tiszteletben a halálukat (talán az egyiptomi Salah miatt… a klub nem állt ki Izrael és az áldozatok mellett, s ezért sok kritikát is kapott – a szerk.). Azt kell mondanom, a labdarúgás világa összességében kiábrándító . Azon gondolkodom, hogy tényleg minden a pénzről szól? A pénzzel lehet igazi értékeket és igazságot vásárolni?

Másrészt itt ülünk Németországban. Mindannyian ismerjük az ország történelmét. A Német Labdarúgó Szövetség, valamint az olyan klubok, mint a Mainz, a Werder Bremen, a Bayern, vagy a Dortmund felszólalt, ők úgy döntöttek, az áldozatok oldalára állnak, az igaz oldalra.

És tudjátok, ez egy kis fényt jelent a csend sötét tengerében. A hazám vérzik. A családom, a feleségem és a három gyerekem minden nap, nappalokon és éjszakákon át rohan a menedékhelyre. Egy órája épp bombáztak a házunk közelében…

Sok izraeli ember teste és lelke tört össze. De azt mondhatom, és az egész világnak tudnia kell egy fontos dolgot: senki sem fog megtörni minket. Senki sem fogja megtörni az izraeli szellemiséget. És győzni fogunk, mert nincs más választásunk!

Am Yisróel Chai!

A beszéd:

Az instagramon több posztjában is kiállt Izrael mellett a valaha volt egyik legjobb ökölvívó, Floyd Mayweather. De beszélt az izraeli hadsereg tagjaival

de másként is segíti Izraelt.

 

Az MMA harcos Michel Pereira-ról már ejtettünk szót, itt látható, ahogy győzelme után izraeli zászlóval a nyakában ünnepel:

 

A Maccabi Ra’anana kosarasai az elmúlt napokban két mérkőzést játszottak az NBA-re készülő amerikai csapatok ellen, Clevelandban, Minnesotában és New Yorkban is izraeli zászlókkal telt meg a csarnok. Utóbbi helyen az Eurovízió Fesztivál idei győztese, Noa Kirel énekelte el a mérkőzés előtt az izraeli himnuszt.

A találkozó után pedig… de ezt nézzék meg:

 

S hogy ne csak sport példa legyen, a 18 éves zongorista, Kevin Chen, aki idén Tel Avivban a Rubenstein versenyen nyerte el az első díjat, a napokban, New Yorkban, a Carnegie Hall-ban adott koncertjét a Hatikvával kezdte: