Mi a hasonlóság az indiánok és a zsidók között?

2023.10.29.

Amikor  Jennifer Podemski színésznő édesanyja 17 évesen életet adott gyermekének, a szociális munkások azonnal elvették tőle a picit és árvaházba vitték. Csak az egyik ott dolgozó jóindulatán múlt, hogy Jennifer 3 hónapos korában visszatérhetett anyjához.

Az eljárás nem volt szokatlan, hiszen Kanadában 1960-1980 között a „bennszülött” gyerekeket elvették a szüleiktől, és áttették a szociális rendszerbe őket, hogy a többségi társadalomban nevelődjenek.

Jennifer Podemski

Jennifer végül Toronto zsidó negyedében nőtt fel, ahol megismerte édesapja zsidó hagyatékát, és azt is megtudta, hogy apai nagyapja holokauszt túlélő volt. A színésznő-filmrendező most visszanyúlt gyökereihez és elkészítette a 6 részből álló “Little Bird” című sorozatot.

“Humanizálni akartam a tapasztalataimat. Ez még nem történt meg, mert még sosem lettek elmondva” – magyarázta a félig indián (Saskatchewan törzs) asszony.

A sorozat Esther Rosenblum (Darla Contois alakítja) eljegyzési partijával kezdődik 1985-ből, amelyben szinte minden sikeres zsidó kliséje szerepel: jogi egyetem, orvos vőlegény, és egy keménykezű anyuka, akit Lisa Edelstein játszik. Karaktere Lengyelországban született, holokauszt túlélőként, kamaszként érkezett Kanadába, aki az egész családját elvesztette.

Bár Esther élete kellemesnek tűnik, folyamatosan megérinti őt a diszkrimináció. Összetörve hallgatja, mikor leendő anyósa arról beszél az eljegyzési partin, hogy fia elveszi az “egyiket”, azaz egy őslakost, akit zsidók fogadtak örökbe. Azt is kifejti, hogy nem biztos benne, hogy egy “ilyen” rendes anyává tud válni. Egy másik vendég erre azt mondja, David, a vőlegény szerencsés, hogy egy “jobbat” fogott ki, mert az ő unokatestvére is örökbefogadott egy indián gyereket és az drogozni kezdett.

Estherhez hasonlóan  Jennifer Podemski is egy zsidó közösségben nevelkedett, alig valamiféle kapcsolattal az indián őseivel. Nagyszüleit is kiszakították a családjukból és keresztény bentlakásos iskolába járatták, ahol a diákok körében gyakori volt az öngyilkosság a sok szexuális-, fizikai és verbális abúzus miatt, amit el kellett szenvedniük.

Podemski tinédzserkorában kezdett kutakodni ősei élete után, mikor az iskolában először tanultak az őslakosokat ért diszkriminációkról. Ezzel pedig azonosulni tudott, hiszen bár zsidóként nem központi és szándékos megkülönböztetéseket élt meg, a diszkrimináció mégsem volt számára ismeretlen. “Egy zsidó valóságban éltem, ahova nem igazán illettem be a külsőm alapján. De az indiánok közé valónak sem éreztem magam”– magyarázta a filmes a  Jewish Telegraphic Agency-nek.

Podemski 30 éves karrierje alatt sikeres volt mind filmszínésznőként, mind producerként. Mivel zavarta az őslakosok alulreprezentáltsága a filmvásznon, egy produkciós céget alapított, ami ezen a helyzeten igyekszik változtatni.

Októberben mutatták be a Little Bird című sorozatot Kanadában

Lisa Edelstein, aki a filmben a zsidó anyukát alakítja a Kelet-Európából emigrált zsidó nagyszülei karakterét vette alapul a szerepe megformáláshoz.

“Nagyon örültem, hogy egy zsidó asszonyt játszhatok és méltósággal ábrázolhatom” – fogalmazott a színésznő.

A sorozat másik alkotója, Hannah Moskovitch úgy fogalmazott: zsidóként nagy felelősséget érzett, hogy megmutasson egy olyan történetet, amely egy kultúra szinte teljes megsemmisüléséről szól. Bár egész más a két nép történelme, mégis van hasonlóság aközött, ahogy Amerikában az őslakos indiánokkal bántak, és ahogy Európában a zsidókkal.