Zsidó edző a katolikus iskolában

2023.11.12.

 “ Talán én vagyok az egyetlen zsidó edző, akinek a neve egy katolikus iskola földjére van írva” – Andy Yosinoff, az imádott kosárlabda edző

Andy Yosinoff 76 éves, és az elmúlt 50 évben rendszeresen átutazik Bostonon, hogy élete hivatásával foglalkozhasson: egy kis katolikus középiskola kosárlabdacsapatát edzi. Teszi mindezt hívő zsidóként.

Mára az iskola egyik pillére lett, emellett pedig az Amerikai Egyesült Államok egyik leghosszabb ideje dolgozó iskolai edzője. 17 éven keresztül az iskolai atlétáival is foglalkozott. „Gyakorló zsidóként Andy megtestesíti az  Emmanuel College hitvallását, küldetését” – magyarázta a  Jewish Telegraphic Agency-nek Beth Ross, az iskola vezetője. „Álmodni sem tudnék nála jobbat!”

Andy Yosinoff  Rhode Island-en nőtt fel, szüleinek ő az egyetlen gyermeke. A család kóser háztartást vitt és rendszeresen jártak a közeli ortodox gyülekezetbe. Andy a mai napig elmegy ebbe a zsinagógába, de már csak a nagyobb ünnepeken.

Az, hogy kosárlabda edző lett, őt magát is meglepte, mivel fiatalkorában a tenisz volt a választott sportja és nem is játszott rosszul. Ennek ellenére egyetemi évei alatt elkezdett segíteni az iskola kosárcsapatának, sőt egy védekezési rendszert is kidolgozott, amelyet a mai napig használnak játékosai. Számos csapatnál megfordult mire Bostonba költözött, és megkapta az állást az Emmanuelben. Az azóta eltelt évtizedekben pedig számos rekordot állított fel edzőként, illetve az iskola csapata is, az ő vezetésével.

Volt idő, amikor nem csak a kosarasokat és az atlétákat edzette, de az iskola teniszező diákjait is. Munkáját több díjjal elismerték már, többek között a legjobb zsidó edzőnek járóval 2012-ben, sőt, arra is felkérték, hogy edzőként dolgozzon a Maccabi Játékokon Izraelben. Az egyik legnagyobb elismerésének mégis azt tartja, hogy 2016-ban róla nevezték el az Emmanuel College sportcsarnokát.

Yosinoff talán legfontosabb teljesítménye az volt, amikor 1980-ban segített az akkori gólya Lesa Dennisnek abban, hogy petíciót nyújtson be az NCAA-nak, hogy engedje meg, hogy hithű muszlimként hosszú nadrágban és fejkendőben léphessen pályára.  Lesa Dennis-Mahamed azóta felnőtt lett és optikusként dolgozik, de szívesen emlékezik egykori edzőjére. „Ő az emberi faj egyik kiemelkedő alakja”– szögezte le. „Bár mindig is voltak feszültségek a muszlimok és a zsidók között, Andy ezzel nem foglalkozik. Ő mindenkire emberként tekint. Túl lát a rasszon, a bőrszínen, azon, hogy ki milyen nemű„– magyarázta az asszony.

Ezt a mentalitást Andy az édesapjától tanulta, aki 25 éven keresztül minden egyes nap elment a zsinagógába imádkozni, és fiának kihangsúlyozta a sokszínűség fontosságát, a különbözőségek elfogadásának képességét. A férfi még egy ösztöndíjat is alapított abban az iskolában, ahol a fia dolgozik, méghozzá elhunyt felesége tiszteletére.

A tavalyi évben Andy maga is támogatta a csarnok felújítását, méghozzá a 2017-ben, 99 évesen elhunyt édesapja tiszteletére, akit minden diák ismert. A csarnok minden széke kék, kivéve egyet, az első sor középső székét, ami sárga, “Papa Yosinoff” emléke előtt tisztelegve.

Andyt beválasztották a legnagyobbak közé, a  New England Basketball and Great Northeast Athletic Conference halls of fame -be, ráadásul 2016 novembere óta a neve szerepel imádott iskolája kosárpályájának padlózatán is.

“Talán én vagyok az egyetlen zsidó edző, akinek a neve egy katolikus iskola földjére van írva” – mondta nevetve.