Ezrek szurkoltak Felcsúton a válogatottnak

2023.11.21.

Pótselejtező vár az izraeli labdarúgókra

Pedig akár nagyon szép hétvégénk is lehetett volna! Szerdán Weismann utolsóelőtti percben szerzett egyenlítése visszahozta az esélyt. S szombat este, a legenda, Zahavi fejesgólja pedig reményt adott arra, hogy Izrael egyenes ágon ott lehet jövőre a labdarúgó Európa-bajnokságon, Németországban. Ám a románok fordítottak és az együttes legjobb esetben is csak harmadik helyen zárhat a csoportban. Azonban a remek Nemzetek Ligája szereplésnek köszönhetően még mindig van lehetőség: a pótselejtezők után még ki lehet harcolni a részvételt. Ez egymás után kétszer jött össze Magyarországnak. Miért ne sikerülhetne Izraelnek is?

Amint kiderült, hogy Magyarország ad otthont az izraeli labdarúgó válogatott utolsó két „hazai” mérkőzésének, a honi zsidóság körében rögtön elkezdődött a szervezés, a jelentkezés, minél többen ott akartak lenni, hogy szurkoljanak az együttesnek. Már a Svájc elleni hétközi, szerdai meccsre is sokan érkeztek Felcsútra, de szombat este jóval nehezebb volt megtenni az utolsó pár száz métert és leparkolni az autóval, busszal. A Svájc és a Románia elleni két győzelem a szinte biztos továbbjutást jelentette volna, de a hat helyett már négy pont is bizakodásra adhatott volna okot.

Fájó volt nézni szerdán, hogy míg az ellenfelet gyerekek kísérték pályára a találkozó előtt, az izraeli játékosok maguk sétáltak ki, ezzel is emlékeztetve a meggyilkolt, illetve a túszként fogva tartott gyerekekre…

Főhajtás az áldozatok előtt a Sváj – Izrael mérközésen

 

A svájci szurkolókat nem igazán hozta lázba a találkozó, mert csak kevesen lézengtek a nekik fenntartott lelátórészen. Viszont örömmel állapíthatták meg, hogy fölényben játszik csapatuk és több helyzetet is kialakítottak. Sőt, gólt is szereztek, igaz érvénytelent. Bár eddig sem kellett volna eljutni, ha Taylor játékvezető, már a Ferencváros irányítója, Abu Fani ellen elkövetett szabálytalanságot is lefújja.

Izrael-Svájc – 16-ossal, Abu Fani és Taylor bíró…

Nem tette – ahogy sok más esetben is érthetetlenül néma maradt a síp. Tény, nem történt meglepetés, mert Taylor spori siralmas ténykedését az angol bajnokság, a Premier League mérkőzései során is nyomon követhetjük, de az Európa Liga döntője után sem kapott sok dicséretet… De ennél a szituációnál legalább „javított” és feltűnt neki, hogy a gólt szerző szabálytalankodott. (Később, egy izraeli 11-es gyanús esetnél már nem…) Szóval, maradt a 0-0, mi több az ifjú tehetség, Turgeman a saját térfeléről lőtt kapura, mert észrevette, hogy az ellenfél kapusa jócskán előre sétált, Sommer futott vissza és kipaskolta a kapuba tartó labdát. Tíz perccel a szünet előtt Vargas előnyhöz juttatta a helvéteket. Bár ennél az esetnél a védekezés is elcsúszott, az igazi gond egy sorral előrébb volt, Safuri például véletlenül sem passzolt társhoz – félidőben jogosan cserélte le a szövetségi kapitány, Alon Hazan.

Rögtön a második játékrész elején hatalmas izraeli lehetőség adódott, ám a középre érkező labdát Halaili nem a földre fejelte, hanem a kapufára stukkolta. Majd néhány perc elteltével jött, amit fent már említettünk, Taylor elfelejtette megadni a 11-est Izrael javára, s a VAR-is kollegái sem érezték úgy, hogy jelezniük kéne…

Az utolsó 25 percre érkezett a visszatérő klasszis, Zahavi és az egyik legnagyobb ígéretnek tartott Gloukh, de sok minden nem változott, talán csak némi fölényt sikerült kialakítani. Majd a záró tízre jött Weissman is, aki kihasználta Fernandes hibáját és egyenlített egy perccel a rendes játékidő vége előtt, és végre ünnepelhetett a publikum. A svájcit nagyon megviselhette a bakija, mert túlpörgött és a hatperces ráadás vége előtti csúnya szabálytalansága után rögtön pirosat kapott. A rövid emberelőny már nem segített, maradt a döntetlen.

Azonban ez is sokat érhetett, ha a románok ellen Izrael győz, akkor egyetlen pontra olvad a különbség a felek között. S ha az utolsó körben Izrael nyer Andorrában, míg a románok nem verik meg Svájcot, akkor lehet ünnepelni. (Sőt, miután Svájc döntetlenre végzett Koszovóval szemben is, így a román-svájci meccs eredményétől függetlenül elég lett volna a két siker.)

Izrael – Románia mérkőzés kezdete

Szombat este már ismerősként üdvözöltük egymást néhány izraeli kollegával, s a lelátókon talán még többen szorítottak az együttesért, nem csak Budapestről, de számos vidéki városból, vagy éppen Ausztriából is többen autóztak a Pancho Arénához. Sőt, akadt, aki Varsóból repült Magyarországra. A fővárosból érkezők közül sokan talán életükben először jártak labdarúgó mérkőzésen. A találkozó kezdete előtt pedig együtt énekelték az izraeli himnuszt, az Eurovízió Fesztivál idei győztesével, Noa Kirel-lel.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, másfél perc sem telt el, amikor egy szöglet után Zahavi fejelte a kapuba a labdát. Ám az öröm nem tartott sokáig, mert a középpályán akadálytalanul mehetett át egy román támadás, melynek végén, a lövés utáni kipattanóra is csak az ellenfél játékosa, Puscas érkezett és egyenlített. Az addigi izraeli fölény hirtelen eltűnt, ráadásul hátul és középen rengeteg pontatlan passz volt, melyekből nemegyszer a románok fordulhattak, s egy ilyenből a félidő közepén kapufáig jutottak.

Fordulás után a „vendégek” visszaálltak, hogy majd kontráznak, s miután hátul sem kellett megfeszülniük, nyugodtan tehették. Ráadásul bő egy óra elteltével, az egykori világklasszis Gheorge Hagi fia, Ianis megszerezte csapata második, s mint később kiderült, győzelmet jelentő gólját. Izrael ugyanis hiába támadott, helyzetig is csak elvétve jutott, és lövésig sem sokkal többször. Míg az ellenfél előtt még akadt nem is egy ziccer.

Izrael – Románia mérközés – Zahavi és Hazan kapitány

A 2-1es vereséggel eldőlt, hogy az izraeli válogatott nem végezhet a csoport első két helyének egyikén, így egyenes ágon biztos nem lehet ott Németországban. De pótselejtezők után igen!

Az együttes megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B divíziójában, így ezen a ranglistán a 17. helyen áll/t. S miután az előtte levők zöme (13 csapat már biztos) kijutott az Eb-re, így Izrael a 12 pótselejtezős egyike lesz, melynek sorsolását, a 2024-es Eb csoportbeosztásához hasonlóan december 2-án tartják. A pótselejtezők során – jövő márciusban – két meccset kell nyerni. Ha ez sikerül, Izrael először vehet részt labdarúgó Európa-bajnokságon.