Napi rutin és ima

A.Rabbi
2023.11.22.

Tisztelt rabbi, számomra nagyon fontos a lelkem mellett a testemre való odafigyelés is, kora reggel kelek, megyek futni, majd az edzőteremben folytatom kardióval, ez a mindennapi rutinom része. De szeretnék imádkozni is menni reggel.  A kérdésem, hogy van valami probléma azzal, ha a reggeli ima előtt edzek? Köszönöm a választ.

A rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést. Az az igazság, hogy a reggeli imának kell lennie az első dolognak, amit reggel teszünk. A Talmud (Brachot 10b) erősen kritizálja azokat a cselekedeteket, mint például a reggeli ima előtti evés. (A víz, valamint a kávé vagy tea kivételt képeznek, mert sokaknak segítenek a felébredésben).

Az I. Királyok 14: 9 mondata, „Magad mögé helyeztél engem” amelyet bölcseink úgy értelmeznek, hogy – először magaddal törődsz, és csak azután fordulsz hozzám, mondja Izraelnek az Örökkévaló, amiről tudjuk, hogy nem helyes. Ha azonban a testmozgás egészséggel kapcsolatos szükséglet a számunkra, és nincs más lehetőségünk máskor végezni azt, akkor bölcseink megengedőek, mivel ez a tevékenység egy egészségügyi szükséglet, annak biztosítására, hogy a testünk alkalmas legyen a Teremtő szolgálatára.

Valójában ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki túl gyenge ahhoz, hogy megvárja a reggeli ima végét az étkezéssel. Ha rosszul van az éhségtől, akkor ehet.

 

Remélem tudtam segíteni.

 

A rabbi