Miriam Margolyes – Zsidósággal átitatva nőttem fel

2023.11.26.

Ő volt a Harry Potter sorozat Bimba professzora, szerepelt a Napfény íze című filmben, az Ártatlanság korában, hogy csak a legnagyobb alkotásait említsük, de alapvetően minden angol filmben feltűnik. Rendszeres vendége a talk showknak, mivel sziporkázóan intelligens, nagyon vicces és szabadszájú. A 82 éves Miriam Margolyes minden alkalommal szóba hozza zsidó származását is.

Két évvel ezelőtt jelent meg Miriam Margolyes önéletrajzi könyve, amelyben sokat mesél származásáról is. Önéletrajzából szemezgettünk, hogy megtudjuk, a jelenleg is élő, egyik legnagyobb angol színésznő számára mit jelent zsidónak lenni.

„Két nagyon erős nyelvi hatás volt az életemben: az egyik értelemszerűen az angol, mivel Nagy-Britanniában nőttem fel, a másik pedig a jiddis. Gyermekkoromban sok olyan ember vett körül, akiknek nem az angol volt az anyanyelve. Édesapám volt az egyetlen jiddisül beszélő háziorvos Oxfordban, ezért minden menekült őt kereste fel. Sokuk anyanyelve német volt, de soha többet nem akartak megszólalni ezen a nyelven, mert ez a nácikra és az általuk okozott szenvedésekre emlékeztette őket.„ – mesélte, felidézve gyermekkori emlékeit.

 

„Anyu és apu beszéltek a háborúról, nem mentek bele részletekbe, de gyerekként éreztem, hogy ez valami komoly dolog. Láttam könyveket és egyenruhás hadifoglyokat vonulni, de csak jóval később értettem meg az egészet. Amikor elég idős voltam ahhoz, hogy megértsem, olyan árnyékot vetett az életemre, amely elől soha nem tudtam elmenekülni. Nyilvánvalóan a szüleim barátai és apám páciensei nem voltak mind zsidók, de ettől függetlenül át voltam itatva a zsidósággal.”– hangsúlyozta Miriam, aki egyáltalán nem vallásos, még sincs egy olyan szegmense sem életének, ahol ne kerülne elő származása.

Az ártatlanság kora című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb női mellékszereplő BAFTA-díját

 

„Ha valaki feltűnt a tévében, anyu azt mondta: Ő zsidó. A mai napig megnézem a filmek és műsorok stáblistáját, hogy hány zsidó nevet látok benne.”– vallotta be a színésznő.

 

„A vallás nem fontos számomra, de elismeréssel adózom azon emberek előtt, akik vállalták, hogy életben tartják örökségüket egy idegen országban is.” – jelentette ki a színésznő, aki ugyanakkor soha nem hajlandó dolgozni Jom Kippur idején.