Hanuka? Karácsony?

A. Rabbi
2023.12.06.

Tisztelt rabbi, nagyon zavar engem, hogy a Hanukát sokan úgy kezelik, mintha karácsony lenne, csak zsidó változatban. Ma a kislányom azzal fogadott, hogy a mi gyertyáink elődjei a fenyőfán lévő színes fényfüzéreknek. Meg tudná mondani, hogy mit mondjak, amikor a gyerek megkérdezi, hogy a Hanuka az a zsidó karácsony? Köszönöm.

 

A rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést. Amivel Ön is, és sokan szembesülünk, az valóban egy nagy kihívás. Minket és gyermekeinket annak az országnak a kultúrája vesz körül, amelyben élünk, és teljesen elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk a körülöttünk élők szokásaival, amik valóban sok hasonlóságot mutatnak, azzal, amit mi is gyakorlunk.

Az igaz, és sok rabbi foglalkozott már vele, hogy a karácsony számos szokása és annak megünneplése a Hanuka ünnepén alapul, amely több száz évvel megelőzte a kereszténységet. Innen ered például a fények és az ajándékok adása, ami a Hanuka részbeni másolata, hiszen a Tóra leírja, hogy a törzsek vezetőjének ajándékát a Pusztai Hajlékban naponta mutatták be a hajlék felszentelése alkalmával.

A Hanuka valódi csodája, hogy a zsidóságot be akarták olvasztani a görög kultúrába, de az olajnak, amit találtak van egy különös tulajdonsága, hogy még vízzel keverve sem oldódik fel, hanem szétválik és felemelkedik a víz tetejére. Ilyen a zsidóság, bár sok olyan dolog vesz bennünket körül, ami olyan mintha, a miénk lenne, de soha nem lesz olyan. A zsidóság kapcsolata a Tórával egyedi és utánozhatatlan.

Azt javaslom, hogy merüljön el a Hanuka különleges hangulatában, ezt mesélje el a kislányának, és egész biztos vagyok abban, hogy nagyon jól fogja ezt érteni.

 

A rabbi