Izland az első akadály Németország felé

Szerző: ZSIMA
2023.12.07.

Bár a két, Magyarországon rendezett Európa-bajnoki selejtezőn csupán egyetlen pontot szerzett az izraeli labdarúgó válogatott, s így nem sikerült a továbbjutást jelentő első két hely egyikét megszerezni, maradt remény arra, hogy jövőre ott legyen Németországban. A jelen helyzetben nem írnánk, hogy hazai pályán, de pályaválasztóként Izland lesz az első ellenfél.

Az Európai konferencialigában a Maccabi Tel Aviv másodszor is legyőzte a Luhanszkot, majd nyert Izlandon is, így biztosan továbbjutott a csoportjából.

A nemzetközi kupaporondon a kosarasok is jól teljesítenek. S ugyan még sok időnek kell eltelnie, hogy Izraelben minden visszaálljon a régi kerékvágásba, de talán jót jelent, hogy elkezdődtek, folyatódtak a különböző sportágak hazai bajnoki küzdelmei, azaz ismét elindult a sportélet (is) az országban.

Miután a felcsúti labdarúgó selejtezők után eldőlt, hogy a válogatott nem juthat ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra, több, csapata számára fontos játékos is visszatérhetett klubjába, így Abu Fani a Fradiba, vagy Zahavi a Maccabi Tel Avivba.

Izrael nélkülük is 2-0-ra győzött Andorrában. Az előny megszerzéséhez kellett a házigazda segítsége is, mert félóra elteltével Cervos öngólja hozta meg a vezetést. S bár továbbra is támadtak a kék-fehérek, csak tíz perccel a vége előtt sikerült növelni a különbséget, a mezőny legjobbja, Cohen gólpassza után Kindát ünnepelhették a társak. Így már nem számított, hogy öt perccel a zárás előtt, az újabb gólt les miatt nem adták meg.

Izrael a harmadik helyen végzett a csoportjában, de még eljuthat Németországba. Az együttes tavaly a Nemzetek Ligájában teremtette meg az esélyt, hiszen megnyerte csoportját a B osztályban, s amellett, hogy a következő kiírásban az elitben szerepelhet, pótselejtezőt vívhat az Eb-ért. Bízzunk benne, addigra – teljes győzelemmel – véget ér a háború, s március 21-én valóban otthon fogadhatja Izlandot. A nyertesre öt nappal később még nehezebb feladat vár, a Bosznia és Hercegovina–Ukrajna csata továbbjutója ellenében kell kivívni az Európa-bajnoki részvételt. Tegnap már elkészült az Eb sorsolása, s így tudjuk, az előbbi négyes legjobbja, a következő csapatokkal kerül egy csoportba: Belgium, Szlovákia és ismét Románia. A magyar válogatott a házigazda németek mellett a skótokkal, és Izrael selejtezőcsoportos ellenfelével, Svájccal találkozik majd. A kontinensbajnokságon a hat négyes első kettője és a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé. A sorsolás alapján ez nem reménytelen…

Az Európa Ligában, Budapesten, a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött a Maccabi Haifa 3-0-s vereséget szenvedett a Rennes-től, amely így már biztos továbbjut, csak kérdés hányadik helyen. A Haifa pedig az utolsó két mérkőzésétől függetlenül, biztos kiesett. A találkozón a franciák szereztek vezetést félóra elteltével, majd a második félidő elején lőttek még egyet, s a hosszabbításban szerezték meg a harmadik gólt. A Haifa jövő szerdán a Villareal vendégeként lép pályára, majd nyolc nappal később a Panathinaikosz fogadja, s bár a spanyolokat nem, de a görögöket még megelőzheti a tabellán.

Arról már beszámoltunk, az Európai konferencialigában a Maccabi Tel Aviv Lublinban volt a Luhanszk „vendége”, s nyert 3-1-ra, s a „visszavágón”, Topolyán egy óra elteltével úgy tűnt, nem kell izgulni. Tíz perccel a szünet előtt még csak lesgólig jutott egy együttes, ám a félidő hosszabbításában Zahavi megszerezte a vezetést. S ahogy az első játékrész zárult, úgy indult a második: izraeli góllal, Peretz alig egy perc elteltével növelte az előnyt, majd szintén ő, a 60. percben már háromra növelte a különbséget. Tíz perccel később ugyan jött a szépítés, de még mindig nem kellett idegeskedni. Nem úgy, mint két perccel a rendes játékidő letelte előtt, amikor egyre zárkóztak az ukránok. Szerencsére több gól már nem esett, így a felek között 5 pontra nőtt a különbség. Ráadásul a Luhanszk kikapott Gentben, míg a Maccabi Biton, majd az egyenlítés után – ki más, mint – Zahavi góljával 2-1-re verte a Breidablikot Izlandon. Jelenleg a már biztos két továbbjutónak, a Gentnek 13, míg a Tel Avivnak 12 pontja van, s a felek 14-én, Topolyán találkoznak és meccselnek a csoportelsőségért.

A kosárlabda Euroligában a Maccabi Tel Aviv A Fenerbahcét ugyan öttel (78-73) megverte Belgrádban, ám a két spanyol gigásztól kikapott. A Barcelona ellen csak kettő volt a különbség (90-92), a Real ellen, jóval fáradtabban már jelentős (70-99). Két nap múlva viszont összeszedte magát az együttes és simán intézte el az Alba Berlint (102-81).

A Bajnokok Ligájában a Hapoel Holon „otthon”, Rigában öttel (84-79) verte a Breogan-t, majd a visszavágón, Franciaországban tízzel (82-72), de jó eséllyel ennek nem lesz különösebb jelentősége. A csoportot jelenleg három győzelemmel vezető Holon fogadja még az idegenben legyőzött Bonnt, illetve a csoport leggyengébbjének tűnő Bursasport. Az első automatikusan továbbjut a felsőházi rájátszásba, míg a második és a harmadik számára hosszabb út vezet/het oda.

A Hapoel Jerusalem nagy csatában, kettővel (79-77) kapott ki a PAOK vendégeként, majd simán nyert (85-70) Törökországban, a Galatasaray ellen. A fővárosiakra is még két „hazai” mérkőzés vár – tíz nap múlva, a csoportelsőségért le kell győzni a görögöket, míg az utolsó körben, az idegenben is majd hússzal vert Benfica lesz az ellenfél.

Az Európa Kupában a Hapoel Tel Aviv két vereséget követően kétszer nyert belgrádi „otthonában”. Előbb nagy küzdelem után a spanyol Badalona ellen (103-99), majd a török Besiktassal szemben döntetlenről induló, remek záró negyeddel (81-75). A Hapoel a következő fordulóban, Ljubljanában az eddig nyeretlen Cedevita Olimpija vendége lesz.