Egy dal, amely a „legsötétebb órákban” is reményt ad

2023.12.17.

Mostanában rengeteg megható videó készül izraeli katonákról, amelyek a tragikus helyzet ellenére örömteli pillanatokat mutatnak be. Egy fiatal férfit, aki hazatérve a gázai övezetből éjjel oson be a házába, hogy meglepje feleségét és fiát. Van olyan apuka, aki kislánya iskolájába toppan be, de olyat is rögzítettek, ahol anyuka gyanútlanul hátrafordul íróasztalánál és ott áll rég nem látott fia, aki Izraelért harcolt még előző nap is. A videókban több közös van: egyrészt nem lehet sírás nélkül végignézni őket, másrészt mindegyikben ugyanaz a dal szól, aminek héber nyelvű szövege arról szól, hogy eljönnek még a jó napok.

„Még az éjszaka legsötétebb óráiban is világít egy apró csillag neked, hogy hazatalálj” – hangzik el a dalban, amelyet Yagel Oshri énekel.

„Két évvel ezelőtt írtam ezt a dalt egy barátomnak, aki depressziós volt, miután szerelme szakított vele. Csak azt az üzenetet akartam átadni neki, hogy egyszer minden jobb lesz”– magyarázta a 23 éves előadó.

A dal két évig a fiókban hevert, végül idén augusztusban énekelte fel egy stúdióban, a kész verziót pedig – miután a rádiók visszautasították, hogy lejátsszák – feltöltötte a Youtubra, a TikTokra és az Instagramra is. Kapott like-okat, meg-meghallgatták az emberek, de arra álmában sem gondolt, ami október 7-e után történt.

Bátyja barátnőjét, a 22 éves Kim Dukarker-t meggyilkolták a Nova fesztiválon. Yagel pedig úgy érezte, szeretne segíteni országa népének, ahogy csak tud; kitelepített családoknak ment el zenélni például, és dalát mindenhol eljátszotta. A híre terjedni kezdett, és a katonák ezt használták fel saját videóikhoz. Azóta az izraeli rádiók is folyamatosan játsszák, túlzás nélkül ez szól mindenhol. A Spotifyon több mint 3 és fél milliószor hallgatták meg és 17 ezer TikTok videóhoz használták fel, sőt, más előadók is elkezdték énekelni. A dalnak köszönhetően Yagel Oshri jelenleg Izrael második legtöbbet hallgatott zenésze.

„Úgy érzem, I-ten egy missziót bízott rám, hogy boldoggá tegyem az embereket ezzel a dallal” – fogalmazott Oshri, aki azt tervezi, hogy hamarosan olyan ékszerek fog piacra dobni, melyekbe bele lesznek vésve dala sorai. Az ebből származó bevételt pedig az izraeli hadsereg kapja.