Pletyka és pszichológus

A. Rabbi
2023.12.20.

Tisztelt rabbi, a kérdésem, hogy megengedett-e valakiről információt megosztani  egy terapeutával. Ugyanis elkezdtem pszichológushoz járni, mivel feltornyosultak a meg nem oldott, sokszor elkendőzött vagy szőnyeg alá söpört problémák az életemben. De ezeknek a beszélgetések alapja az őszinteség, így nem tudom megkerülni azokat az embereket, akik az életemnek akár pozitív akár negatív módon, de részesei voltak. Szeretném tudni, hogy ez vallási értelemben  láson hárának, pletykának számít-e? Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdését és a bizalmát. Azzal kezdem, hogy nyugodjon meg, mert semmilyen vallásellenes dolgot nem követ el, ha beszél az életéről, hozzáértő tapasztalt szakemberrel. Sőt kifejezetten fontos, hogy a bennünket ért traumákat megfelelően dolgozzuk fel, vagy tegyük helyre az elakadásunkat jelző táblákat.

Izrael Meir Kagan  ( nagy hírű oroszországi rabbi volt, 1838- 1933) a Hofec Hájim / Az élet keresője. c. művében, amelyben a pletyka bibliai törvényeivel foglalkozik, azt mondja:  Ha egy ember érzelmi egészsége érdekében szükséges, akkor megengedett ha ezt megbeszéli valakivel.

 

De figyelmeztet is bennünket arra, hogy a beszélőnek szem előtt kell tartania a szokásos vallásjogi szabályokat arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan lehet mondani. Például nem szabad túlozni, vagy más színben feltüntetni azt, ami történt és csak annyit szabad elmondani, amennyi szükséges a megértés szempontjából.

Végül, a beszélőnek figyelni kell arra, hogy ne azért beszéljen más emberről, hogy leszólja őt, hanem hogy enyhítse saját zaklatottságát és megtalálja a helyes irányt az életében.

Remélem tudtam segíteni.

A rabbi