Mindkét izraeli labdarúgó kupacsapat folytathatja tavasszal

Szerző: ZSIMA
2023.12.24.

Jól teljesítenek a kosarasok a nemzetközi kupákban

 A Maccabi Haifa négy pontot szerzett a labdarúgó Európa Liga (EL) utolsó két fordulójában, így csoportjában a harmadik helyen zárt, ennek köszönhetően jövőre az Európai Konferencia Liga (EKL) rájátszásában szerepelhet. E sorozatban érdekelt a Maccabi Tel Aviv is, amely megnyerte a négyesét, ezért a Haifához képest egy körrel később, már a legjobb 16 között folytathatja.

A kosarasoknál, az Euroligában, a Maccabi Tel Aviv majd fél távnál, 16 forduló után rájátszást érő helyen van, A Bajnokok Ligájában a Hapoel Jerusalem megnyerte a csoportját és biztos felsőházi résztvevő; a Hapoel Holon az utolsó két fordulóbeli baki miatt csak második lett, ezért ugyanehhez rájuk vár még némi feladat. Az Európa Kupában szépen menetel a Hapoel Tel Aviv, amely jelenleg a második helyen áll, s így biztos a nyolc közé jutna.

A Maccabi Haifa december 6-án nem kis meglepetésre pontot szerzett a Villareal otthonában, az EL 5. fordulójában. Bár a hazaiak 17 alkalommal is kapura lőttek, a vártnál kevésbé voltak veszélyesek, hiszen a kaput csak ötször találták el, így maradt a 0-0. Az izraeli együttesre nehéz feladata várt az utolsó fordulóban, hogy elmozduljon a csoport utolsó helyéről, és ezzel kivívja a folytatás lehetőségét, ezúttal a Panathinaikosz vendégeként kellett győzni.

Jól indult a találkozó, mert a 20. percben David Dean góljával megszerezte a vezetést a Haifa. Mi több, negyedórával a mérkőzés vége előtt Chevy növelte az előnyt. A házigazda csak az utolsó percben szépített, de egyenlíteni már nem tudott. Érdekesség, hogy a Haifa a korábbi öt meccsen csupán egyetlen gólt szerzett, most meg 90 perc alatt kettőt, s ez harmadik helyet ért. A csoportok első két helyén záró együttesek maradnak az EL-ben, míg a harmadikok, így a kikötővárosiak is az EKL-ben folytatják. Sőt, már azt is tudjuk, hogy a Haifa a legjobb 16 közé jutásért éppen azzal a Genttel csatázik (02.15. és 02.21.), amely (az EKL-ben) a Maccabi Tel Aviv mögött lett második.

A belgák úgy végeztek a második helyen, hogy az EKl utolsó fordulójában elég volt nekik a döntetlen is a Maccabi Tel Aviv ellen, Topolyán. Nos, ebben nem sokáig reménykedhettek! Kanichowsky már a 9. percben vezetést szerzett a Maccabinak, negyedórával később pedig az elnyűhetetlen Zahavinak köszönhetően már kettőveé húztak el. S bár a második játékrész elején szépített a Gent, bő egyórányi játék után ismét érkezett Zahavi és 3-1-re alakította az állást, amely már nem is változott. A Maccabi Tel Aviv így megnyerte a csoportját és várja ellenfelét a 16 között.

A kosárlabdázók Euroligájában sűrű napokon van túl a Maccabi Tel Aviv, hiszen két hét alatt öt mérkőzést is vívott. Előbb nagy csatában, három ponttal nyert az utolsó Lyon otthonában (94-91), majd tízzel, 100-90-re kikapott Bolognában. A következő két meccsen, a belgrádi „hazai pályán” legyőzte a török Efes-t (95-86), illetve a spanyol Baskoniát (89-81). Azonban a triplázás nem jött össze, mert éppen egy belgrádi alakulat, a Crvena Zvezda legyűrte az izraeli bajnokot (92-98).

A Bajnokok Ligájában a Hapoel Jerusalem az említett a belgrádi csarnokban, az Aleksandar Nikolic Hall-ban előbb a görög PAOK-ot verte biztosan (71-61), majd kiütötte a portugál Benficát (97-68). Ezzel magabiztosan végzett a kvartett élén.

A Hapoel Holonnak elég lehetett volna egyetlen meccset nyernie az utolsó két fordulóban. Nem sikerült! A holoniak Rigában vívják a hazai találkozóikat, s ott kaptak ki a – végül a csoport élén záró – Bonntól 72-65-re, majd az utolsó körben, jelentős előnyt leadva egyetlen ponttal 75-74-re a Bursasportól. Így a holonaiknak túlórázniuk kell ahhoz, hogy a felsőházba kerüljenek. Január 2-án és 9-én a belga Oostende ellen kell kiharcolni a továbbjutást.

Az Európa Kupában a Hapoel Tel Aviv mindhárom decemberi mérkőzését megnyerte. Győzött az Olimpija vendégeként Ljubljanában (95-80), illetve a Wolves ellen Vilniusban is (89-81). Majd pályaválasztóként a belgrádi Stark Arénában (ahol amúgy Crvena Zvezda is játssza a hazai meccseit), a Velencét verte (10-81), s jelenleg második helyen áll a tabellán.

A kosárlabda eredmények itt találhatóak.