Dolgopyat elárverezi világbajnoki aranyát, hogy segítsen

2023.12.31.

Artem Dolgopyat október 7-én lett világbajnok kedvenc szerén, talajon. Aznap, amikor a Hamasz terroristái brutális módon mészároltak le több mint ezer civilt otthonaikban, vagy éppen egy zenei fesztiválon, illetve raboltak el százakat túszként. Az olimpiai bajnok tornász mindenképp segíteni szeretett volna, ezért árverésre bocsátotta az Antwerpenben szerzett aranyérmét. A kezdő licit 100 ezer dollár.

Dolgopyat az aranyéremmel – Forrás: Follow Team Israel

– Számomra mindig Izrael első – mondta a bajnok. – Az eredményhirdetés során, a dobogón állva szomorúan gondoltam azokra a szörnyűségekre, amelyekről a döntő előtt hírt kaptam. Fájt a szívem áldozatokért, s megremegtek a lábaim, miközben az izraeli himnuszt hallgattam. Büszke voltam arra, hogy aranyérmet szerezhettem hazámnak, Izraelnek.

A győzelem után rengeteg üzenetet kapott, melyben honfitársai köszönetet mondtak neki és kiemelték, mennyire sokat jelentett aznap a győzelme. Dolgopyat hozzátette, régóta gondolkodott azon, hogy valamiképp támogassa a borzalmakat átélőket, s a településeket, s a kitelepített családokkal való találkozás után döntött úgy, hogy felajánlja az aranyérmet. Az eladásból származó bevételt pedig a Keren Shoresh egyesületnek továbbítják, amely azonnali segítséget nyújt a túlélőknek és a településeknek.

Itt lehet licitálni

A német futballcsapatok és szurkolóik hetek óta támogatják Izraelt. A Bundesliga idei utolsó fordulójában, december 19-én, a Werder Bremen fogadta Gulácsiék csapatát, a Leipzig-et. A brémai szurkolók ezúttal a Hamász fogságában meggyilkolt Maccabi Haifa szurkolóra, Inbar Haimanra emlékeztek. A transzparenseken a képmása és a neve is szerepelt héberül. Míg fent szintén egy héber nyelvű transzparens is látható, amelyen az áll:

„Légy erős, veled vagyunk.”

Brémai transzparensek – Forrás: Follow Team Israel

Az amerikai futball csúcsbajnokságában, az NFL-ben szereplő Minnesota Vikings december 10-én egy ritkán látható pontszegény mérkőzésen, 3-0-ra győzött a Las Vegas Raiders ellen. A győztes, 36-os yardos mezőnygólt Greg Joseph szerezte az Izraelt támogató cipőjével.

Greg Joseph és a cipő – Forrás: Follow Team Israel

 

Míg az idén ugyan gyengélkedő, de a 2000-es évek legjobbjaként, hat Super Bowl-t begyűjtő, New England Patriots tulajdonosa, Bob Kraft nem egy mérkőzésen is viselte az ajándékba kapott „Bring Them Home” katonai „címkét”.

Bob Kraft nyakában a dögcédulával, mellette az ajándékozó, Shana Sprung Reiz – Forrás: Follow Team Israel

 

Hogy friss hírekkel is szolgáljunk a Maccabi Tel Aviv kosarasai idei utolsó mérkőzésükön, az Euroligában 78-70-re győztek Kaunasban a Zalgiris ellen. Tel Aviv másik remek együttese, a Hapoel pedig „kosáreső” után 118-101-re verte belgrádi „otthonában” a Hamburgot.