A kivonulás fáraója

A.Rabbi
2024.01.03.

Tisztelt rabbi, most lett vége a Tóra első könyvének, és szeretném megtudni, hogy ki volt valójában a kivonulás történetének a fáraója? Nagyon sokáig a történészek azt gondolták, hogy II.Ramszesz volt az, aki szembe került Mózes istenével, de azóta kiderült, hogy ez nem helytálló következtetés.  A Tóra vagy a Talmud fényt derít a fáraó valódi kilétére? Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol:

Igaza van abban, hogy a mai konszenzus szerint a kivonulás fáraója nem Nagy Ramszesz volt, aki valójában 100-200 évvel a kivonulás feltételezett megtörténte után uralkodott Egyiptomban. Sokáig feltételezték, hogy Mózes az akkori világ egyik leghatalmasabb fáraójával szállt szembe, aki a történészek szerint Nagy vagy más néven II. Ramszesz volt, de ezt semmilyen történelmi bizonyíték nem támasztja alá. Hasonlóképpen nincs történelmi alapja annak a közkeletű véleménynek, hogy az izraeliták a piramisok építésénél rabszolgamunkát végeztek. A Tóra leírja, hogy a zsidók “tároló városokat” építettek és mezei munkát végeztek (2Mózes 1:11-14). A piramisok valójában elhunyt fáraók és nemesek temetkezési helyeiként szolgáltak, és jóval azelőtt épültek, mint amikor a kivonulás történt.

Ki volt tehát akkor a kivonulás fáraója? A Tóra és a talmudi kommentátorok szinte semmi támpontot nem adnak nekünk. Az kétségtelen, hogy a Tóra ábrázolása az egyiptomi életről teljesen összhangban van a korabeli történelmi ismereteinkkel, de a tengerbe fulladt fáraó pontos kilétét nem fedi fel. A fáraókat – sem József idejében, sem Mózes idejében – soha nem azonosítják mással, mint a címükkel, vagy más általános címekkel, mint például Egyiptom királya. Valójában a fáraók isteneknek tekintették magukat, így is viszonyultak az akkori társadalomhoz, ezért történelmileg a nép nagyon kevés különbséget tett egyik vagy másik fáraó között.

Sajnos ebben az esetben rabbinikus források sem állnak rendelkezésre.  Az egyik legérdekesebb elmélet, hogy II. Thutmoseé lehetett akkor a fáraó, akinek a történészek szerint, rövid, virágzó uralkodása volt, ami aztán  nagyon hirtelen omlott össze. Emellett az ő múmiája az egyetlen olyan múmia, amelynél olyan bőrbetegségekre utaló nyomokat találtak, amelyek a tetvek vagy a kelések okozta csapások következményei lehettek. De ez mind csak feltételezés. Remélem tudtam némi segítséget adni.

 

A rabbi