A határok kijelölése

2024.01.10.

Tisztelt rabbi, megnéztem egy filmet a Netflixen, ahol egy zsidó családot mutatnak be és számomra teljesen meglepő volt, hogy még megölelni sem lehetett egymást a fiúnak és a lánynak. Ön szerint ez nem fura a mai világban? Köszönöm a választ.

A rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést. Azzal kezdem, hogy a film, amit látott, biztos egy ultraortodox zsidó családot mutatott be. Miután több zsidó irányzat létezik, így a valláshoz és a hagyományhoz való hozzáállás is más és más lehet.

Viszont bármennyire is “megengedőek” vagyunk, azt soha nem szabad elfelejteni, hogy mindig világos határokat kell felállítani a kapcsolatainkban, hogy elkerülhetőek legyenek a kellemetlen vagy félreérthető helyzetek. Nem egy ember került szexuális abúzus /bántalmazás áldozatává, ahol a bántalmazott fél csak azt hitte, hogy apró “ölelkezés” fog történni, végül aztán ennél sajnos sokkal több történt.

A zsidó törvény szempontjából, a híres zsidó Talmudista, Maimonidész, 5Mózes 22:13-at idézi, mint a Szentírás tanítását a férfi és a nő közötti bármilyen érintkezés tiltásáról (kivéve a házasok vagy közeli rokonok kivételével). El sem tudjuk képzelni, hány nő adja oda magát érzelmileg és testileg egy kiszolgáltatott kapcsolathoz, és várnak éveket, mert valamilyen “csodában” reménykednek, aztán sajnos ez a “csoda” nem történik meg, majd megunják őket és továbblépnek valaki máshoz. Szóval, bár a mai világunkban tényleg furának tűnhet, de ha jól kijelöljük a határainkat, és valódi tiszteletet követelünk meg magunk felé, akkor kevesebb az esélye egy rossz kapcsolat megélésének.

A rabbi