Életkor és bölcsesség

A. Rabbi
2024.01.24.

Tisztelt rabbi, a kérdésem: lehet valaki 14 évesen rabbi? Nemrég olvastam erről és nagyon megdöbbentem. Köszönöm a választ.

A rabbi válaszol:

Mindig vannak kivételes esetek, amikor nagyon fiatalon válik valaki a közösség megbecsült vezetőjévé.

Van egy történet, ami arról szól, hogy a vilnai Gáon (18. század) hogyan készített gólemet. A gólem egy agyagból készült, emberszerű szobor volt, amelyben nem volt lélek, ezt a lélek nélküli testet a kabbalisták képesek voltak életre kelteni azáltal, hogy a héber betűket I-ten különböző neveivé kombinálták. Egyik alkalommal egy angyal látogatott el a vilnai Gáonhoz és a következőt mondta neki: „Nem helyén való, amit teszel, és hagyd abba a gólem készítését.” „Miért?” – kérdezte Gáon. A válasz egyértelmű volt. ”Azért, mert még nem vagy Bár Micvo.” (Azaz 13 éves, innen számítjuk egy zsidó fiú felnőtté válását és egy közösség teljes jogú tagságát.)

Így, az ön által említett 14 éves zsidó fiú teljes értékű felnőttnek számít. De a kérdésére ez még nem válasz, hogy vajon ez megfelelő életkor-e egy rabbi számára?

 

Van egy történet a Peszachi Haggadából. Rabbi Elazar ben Azarjah a következőket tanította: „Olyan vagyok, mint egy 70 éves férfi, és eddig nem hallottam meggyőző bizonyítékát annak, hogy az Egyiptomból való kivonulásról éjjel is meg kell emlékezni.” A magyarázat szerint ezt azért mondta, mert valójában nagyon fiatal volt még, (18 éves) és hirtelenül a Szanhedrin, a zsidó legfelsőbb bíróság vezetője lett. A leírások szerint hatalmas bölcsességgel rendelkezett, de félt, hogy az emberek nem fogják tisztelni. Elkezdett emiatt imádkozni I-tenhez, és a haja egyik napról a másikra fehér lett. Ezért mondja azt: “Olyan vagyok, mint egy 70 éves férfi.”

 

Ebben a történetben is jól látszik, hogy az életkornak bizony van egy tiszteletet követelő aspektusa, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy jól képzettnek kell lenni. Tehát ha egy 14 éves férfi átment az összes rabbinikus vizsgán, érettséget és vezetői képességet mutat, akkor rabbi is lehet!

 

A végére hagytam a legfontosabbat, Salamont a zsidóság bölcs vezetőjét, 12 éves korában avatták Izrael királyának.