A judaizmus alapműve

A. Rabbi
2024.01.31.

Tisztelt rabbi, azt olvastam, hogy a Tóra a zsidó vallás központi műve, a  kérdésem, hogy a Tóra hány éves és valójában ki írta?  Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol:

A Tóra, amelyet Mózes öt könyvének is neveznek, latinul Pentateuchos, vagy héberül a Humas/חומש, a judaizmus alapműve. Leírja a zsidó nép eredetét, valamint az I-tennel való kapcsolatát , feltárja azokat a “parancsolatokat” –, amelyek segítségével megőrizhető  ez a nagyon egyedi és különleges kapcsolat.

Mélyebb szinten a “Tóra” szó héberül “útmutatót” jelent, és a Tórára úgy is hivatkoznak, mint “Torat Chaim (תורת חיים)”, ami azt jelenti, hogy “Útmutató az élethez”. A zsidó hagyomány szerint, I-ten a mi javunkra teremtette ezt a világot, és a Tóra könyvei az Ő szavai a számunkra, hogy értelmes és céltudatos életet élhessünk.

 

Hogy hány éves a Tóra? 

A Tóra a Szináj hegyi kinyilatkoztatástól létezik (i.e. 1312), amikor az egész zsidó nemzet tömegesen tapasztalta meg a Tízparancsolat prófétai kinyilatkoztatását. Ez az esemény kötelezte aztán az egész zsidó népet a Tóra megtartására.

 

Kérdezi, hogy ki írta?

A zsidó hagyomány szerint maga az Örökkévaló  diktálta Mózesnek a Tóra teljes szövegét 40 éven keresztül, kezdve a Színáj-hegyi kinyilatkoztatással, egészen Mózes haláláig. Az első Tóratekercset – amelyet Mózes Tórájának teljes, hiteles változatának tekintettek a frigyládában tárolták, és mesterpéldányként szolgált a későbbi kézírással írt szövegek ellenőrzésére, egészen addig amíg el nem tűnt – vagy más források szerint, amíg el nem rejtették – valamikor Jeruzsálem babiloni pusztulása előtt i. e. 422-ben. A legrégebbi ismert Tóratekercs, amelyet teljesnek, érintetlennek és még mindig használatosnak tartanak, a Biella-tekercs, amelyet az olaszországi Bolognai Egyetemen találtak meg.

 

Más figyelemre méltó régebbi, bár hiányos Tóra-tekercsek közé tartozik az Ein-Gedi tekercs, amely a harmadik vagy negyedik századból származik; a Nash-papirusz, amely az i. e. második századból eredeztetnek, és tartalmazza a Tízparancsolat szövegét, valamint a Semá / Halld Izrael ,tórai rész egyes részeit és persze a holt-tengeri tekercseket nem hagyhatjuk ki, amelyek szintén az i. e. második századból származhatnak.

A legrégebbi ismert Tóra-töredék a Ketef  Hinnom tekercsek, amelyeket az i. e. hetedik századra datáltak, és tartalmazzák a Kohanita áldást is.

 

A rabbi