Az Örökkévaló közelségében

2024.02.07.

Kedves rabbi, írna röviden egy kis tanítást a Tóra könyveiről? Nagyon hálásan köszönöm.

A rabbi válaszol:

Nagyon szívesen. Akkor kezdjük az elején.

A Tóra öt könyvből áll:

 

Első könyv: Beresit vagy más néven Genezis, mint a Teremtés könyve. Leírja a világ és az emberiség teremtését, beleértve Ádám és Éva történetét, valamint az özönvizet Noé napjaiban. A könyv további része a zsidó ősapák életét, Izrael 12 törzsének születését, József történetét majd a  zsidó törzsek fejlődését egészen Egyiptomba kerülésükig írja le.

Második könyv: Smot vagy más néven Exodus. Leírja a születő zsidó nemzet rabszolgasorba taszítását Egyiptomban. Mózes születését és vezetővé válását. Izrael megmenekülését és megváltását – amely számos csodát foglal magában, mint például a tíz csapást és a Vörös-tenger kettéválását – a kinyilatkoztatást a Színáj-hegyén, valamint az aranyborjú imádásának a történetét. A könyv számos törvény felsorolását is tartalmazza, valamint részletes utasításokat ad a hordozható szentély építésére és olyan fontos eszközökre mint például a frigyláda, vagy a Menóra elkészítése.

Harmadik könyv: Vájikrá vagy más néven a Leviták könyve: Ez a könyv elsősorban a vallási törvények gyűjteménye, leírja az áldozatok bemutatását, majd számos olyan törvényt, amelyek tisztaságot és más spirituális élettel kapcsolatos leírást tartalmaz, feltárja az etikai és erkölcsi viselkedésre vonatkozó szabályokat, és egy hosszú figyelmeztetést, hogy tartsuk be a Tórában leírtakat.

Negyedik könyv: Bámidbár vagy más néven Numeri, ez igazából egy tényfeltáró napló a zsidó nép 40 évéről. A sivatagban való vándorlásról, és a sok kihívásról és küzdelemről, amellyel útközben találkoztak. Ugyanakkor számos, az ünnepekkel kapcsolatos törvényt tár elénk.

Ötödik könyv: Devárim vagy más néven Deuteronomium. Mózes utolsó beszéde köré fonódó nagy kinyilatkoztatás a zsidó nép felé, amelyet élete végén mondott, és amely magában foglalja a Tóra számos parancsolatának áttekintését, sok új, az eddigi könyvekben nem említett törvények bevezetését, és aztán egy imát, hogy Izrael fiai gondosan tartsák be a Tóra parancsolatait.

Remélem tudtam segíteni.

 

Jó élményt kívánok a Tóra könyveinek az olvasásához és tanulmányozásához!

 

A rabbi