Együtt a túlvilágon

A.Rabbi
2024.02.21.

Tisztelt rabbi! Nemrég veszítettem el a feleségemet, nem tudom szavakkal leírni, hogy mennyire hiányzik. Tudni szeretném, hogy majd együtt leszünk a mennyben? Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol:

 

Azzal kezdem, hogy nagyon sajnálom és megértem a fájdalmat, amit érez. A kérdésre válaszolva, a zsidó felfogás szerint, halálunk után együtt leszünk a szeretteinkkel a mennyben, de talán nem úgy, ahogy azt sokan elképzelik.

Az emberek gyakran úgy képzelik el a mennyországot, mint egy olyan helyet, amely nagyon hasonlít a Földre. Ugyanúgy nézünk ki, ugyanazokat a dolgokat csináljuk – csak valami titokzatos, más helyen. Ezzel szemben a mennyország egy spirituális világ. Az emberek nem ülnek a mennybeli a kávézóban és kávézgatnak, nem járnak moziba sem, ahol szerelmes filmeket néznek, sőt még háziállatokat sem simogatnak a kanapén. A mennyország egy olyan hely, ahol a testi szükségleteink és vágyaink egyszerűen nem léteznek, csak a lelkünk élvezi az Örökkévaló közelségét.

Mégis van utalás mind a Szent iratokban, mind a misztikus szövegekben a szeretteink közötti kapcsolatra, ami a túlvilágon is folytatódik. A Talmud következő történetet meséli el: Hanina rabbi és felesége nyomasztó szegénységben éltek. Felesége tanácsára Hanina rabbi élelemért imádkozott. Hamarosan egy kéz nyúlt le a mennyből, és átnyújtott neki egy aranyból készült asztalnak a lábát. Azon az éjszakán Hanina rabbi felesége álmában látta, hogy az eljövendő világban az igazak négylábú asztaloknál ülnek és lakmároznak, de neki és férjének be kellett érniük egy ingatag asztallal, amelynek csak három lába volt, amin nem tudtak enni. Ekkor egy égi hang azt mondta, hogy Hanina rabbinak és feleségének még imádkozniuk kell, hogy megkapják az asztal negyedik lábát is. És pontosan ez történt.

Persze ez csak egy allegorikus történet és nincsenek asztalok és ételek a Gán Édenben / mennyben. De sok tanulsága és sok szimbolikája van a történetnek. Az viszont világos, hogy a rabbi és felesége együtt lesznek a túlvilágon.

A rabbi