Az eltűnt törzsek

A. Rabbi
2024.02.28.

Tisztelt rabbi, a kérdésem, lehet tudni, hogy hol van ma Izrael északi királyságának elveszett tíz törzse? Megpróbálta már valaki megtalálni ezeknek a törzseknek a leszármazottait? Köszönöm a válaszát.

 

A rabbi válaszol:

 

Először hadd adjak némi hátteret a kérdéséhez. A zsidó királyság i. e. 796-ban, Salamon király halála után két királyságra szakadt. A két királyságot törzsi vonalak mentén határozták meg, Júda és Benjámin alkották Júda királyságát, a másik 10 törzs pedig Izrael Királyságát. I.e. 555-ben Izrael Királyságát Asszíriába száműzték, majd ott ezek a törzsek eltűntek, sokak szerint asszimilálódtak. A zsidó hagyomány úgy tartja, hogy ma minden zsidó Júda királyságának leszármazottja.

Szóval mi történt ezzel a 10 törzzsel?

Nyilvánvalóan valahol keleten telepedtek le, valószínűleg Kurdisztán, Afganisztán, Szíria és Irán területén. Nagyon valószínű, hogy legtöbbjük asszimilálódott azokba a nemzetekbe, amelyekbe száműzték őket. Ennek megfelelően végleg elvesztek. Másrészt van olyan utalás Ézsaiás, Jeremiás és Ezékiel prófétáknál arra, hogy a tíz törzs megőrizte zsidó identitását, és végül majd újra egyesülni fog Júdával és Benjáminnal.

A harmadik vélemény szerint sokan közülük vissza tértek Júda törzsébe és aztán elfelejtették, hogy melyik törzshöz tartoztak eredetileg. Ami a keresésüket illeti, egyesek úgy vélik, hogy az etióp zsidók Dán törzséből származnak, és hogy bizonyos zsidó törzsek Indiában Menasse leszármazottai lehetnek.

Remélem tudtam választ adni a kérdésére.

A rabbi