Gorbenko világbajnoki ezüstérmes

2024.03.10.

A focistáknak az Európa-bajnokság a tét

Anastasia Gorbenko megszerezte Izrael első nagymedencés érmét az úszó világbajnokságok történetében, s rögtön a dobogó második fokára állhatott fel. A labdarúgóknál a válogatott március 21-én Izland ellen játszik; ha győz, egy lépéssel közelebb kerül az idei, németországi kontinensbajnoksághoz. A klubcsapatok közül a Maccabi Tel Aviv és a Maccabi Haifa már a legjobb 16 között lép pályára az Európa konferencia-ligában. A kosarasok pedig télen sem pihentek a kupacsatákban.

A haifai születésű Anastasia Gorbenko 2016-ban, alig 13 évesen úszott először izraeli felnőtt csúcsot, akkor 100 méteres mellúszásban. Majd a következő évben több másik számban is megjavította a nemzeti rekordot.

Anastasia Gorbenko

Újabb egy év elteltével (2018) győzött az ifjúsági olimpián 200 vegyesen, amely az új kedvence lett. Ezen a távon nyert Európa-bajnokságot 2020-ban Budapesten, s két évvel később Rómában 50-es medencében, míg a kettő között a rövidpályás Eb-n is diadalmaskodott. A budapesti Eb után nagy (érmes) reményekkel utazott 2021-ben Tokióba, az olimpiára, ám még a döntőbe sem került be. Ez száz háton és a 4×100-as mixed vegyesváltó tagjaként összejött, mindkettőben a nyolcadik helyen végzett. Az idei, februári dohai világbajnokságon nem a korábbi sikeres számában, 200-on, hanem 400 vegyesen remekelt. A fináléban szinte végig vezetett, a végül győztes brit Freya Colbert csak 24 századdal előzte meg. Bár a katari közönségnek nem tetszett az izraeli második hely, ez senkit nem hatott meg. S az ezüstérem azt jelenti, hogy a még mindig csupán 20 esztendős Gorbenko merész tervekkel utazhat a nyári olimpiára, Párizsba. Említsük meg az izraeli szinkronúszó csapatot is, amely ugyan érmet nem szerzett, de egy szívbe markoló élőképpel emlékezett az október 7-én elrabolt túszokra.

A labdarúgók e hónap 21-én, Budapesten a Szusza Ferenc stadionban lépnek pályára Izland ellen, Európa-bajnoki pótselejtezőn. A mérkőzésre ezen a linken lehet jegyet vásárolni. Ha Izrael nyer, akkor a bosnyák-ukrán találkozó továbbjutója következik, a győztes pedig ott lehet Németországban az Európa-bajnokságon. A Maccabi Tel Aviv a Gentet megelőzve nyerte meg csoportját az Európa konferencia-ligában. S éppen a belgák vártak a Maccabi Haifa-ra a 16 közé jutásért. Nos, a kikötővárosiak Budapesten, a Bozsik stadionban 1-0-ra nyertek, míg idegenben 20 percig emberhátrányban játszva 1-1-re végeztek és továbbjutottak. Az együttes nyolc közé jutásért, csütörtökön, ismét a Bozsik-stadionban lép pályára (21:00), méghozzá a Fradi csoportellenfele, a Fiorentina ellen. A Maccabi Tel Aviv a Ferencvárost az előző körben búcsúztató Olympiakosszal küzd meg, először idegenben. Érdekesség, hogy a görögöket 2022 júliusában a Haifa egy hazai 1-1 után ütötte ki egy athéni 4-0-s sikerrel.

 

A kosárlabda Euroligában a Maccabi Tel Aviv idén négy meccsen győzött, s hatszor szenvedett vereséget. Tegyük hozzá, rendre idegenben kapott ki, s ugye a háború miatt a hazai pálya sem igazán hazai… A csapat most, hét körrel a zárás előtt a playoff határán egyensúlyoz.

 

A Bajnokok Ligájában a Hapoel Jerusalem eddig mindhárom meccsét megnyerte a csoportjában, a legyőzöttek között volt: a Tenerife, a Karsiyaka és a Peristeri, míg a Hapoel Holon az AEK Athén ellen nyert, a Murciától és a Promithes-tól viszont kikapott. Az Európa Kupában a Hapoel Tel Aviv második helyen végzett a csoportjában és biztosan jutott a legjobb nyolc közé.