Töltöm, töltöm a mákot

2024.03.14.

“Töröm, töröm a mákot, sütök neked kalácsot!” – A népszerű és közkedvelt gyermekmondóka kezdő sorai jutottak eszembe, miközben a mákot daráltam, amivel a Hámán-táskákat fogom majd tölteni. „Átköltés” után pedig: töröm, töröm a mákot, sütök neked Humentást!

Az ünnep kapcsán már tudjuk, hogy négy micvát teljesítünk Purimkor! De mivel ismétlés a tudás jiddise máméja, említsük meg újra őket!

Purimi micváink:

  • Megilá, olvasása este és másnap reggel
  • Misté, lakoma
  • Misloách mánot, ajándékküldés
  • Mátánot lá’evjonim, adakozás a szegényeknek.

Két micvát emeljünk most ki, mert ezek szorosan kapcsolódnak a konyhához! Ezek pedig a misté és a misloách mánot, azaz az ajándékküldés és lakoma micvái. A Megilában találunk utalást arra, hogy ünnepi lakomát kell tartanunk: „megülték azt lakoma és örömnapnak.” (Megilát Eszter 9,17) Ez az étkezés különleges jelentőséggel bír, mert Eszter könyvében tizenhétszer fordul elő a lakoma (misté) szó, míg az egész T’nachban is csak huszonnégyszer. Ezeken a lakomákon mindig fontos dolgok történtek, ekkor határozták el a zsidók kiirtását, de ekkor határoztatott el megmenekülésük is.

 

„Ád lo jádá”

Az ünnep együtt jár a jó hangulattal, bor ivásával, játékkal. Ezeken a lakomákon bort is ittak, elképzelhető, hogy talán ezért rendelték el bölcseink azt, hogy „Minden ember köteles annyi bort inni, hogy ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között!” Ez egy nagyon különleges, ha parancsnak igazán nem is, inkább utasításnak nevezném, mert számtalan olyan törvényt hoztak már, hogy mennyit szabad inni, de, hogy mennyit muszáj, erre nem igazán volt példa a történelemben! Úgyhogy vállak felhúzva, karok széttárva, előre biccentett fejjel, kellőképpen ószövetségi tekintettel adjuk meg magunkat a sorsnak! Együnk, igyunk, vigadjunk! A vigadalomhoz hozzátartoznak a finomabbnál finomabb falatok, melyeket általában különböző húsokból készítünk el. Rántotthúsok, pörköltek, sülthúsok hidegtálra rendezve.

De azt már kevesebben tudják, hogy purimkor zöldféléket, vagy akár főzeléket is szokás készíteni, emlékeztetve minket arra, hogy Eszter a király palotájában, királynéként is hű maradt népéhez. Vagyis nem ette a tilalmas ételeket, kizárólag gyümölccsel és zöldségekkel táplálkozott. Tehát ne beszéljünk zöldségeket, hanem inkább töltsük meg a Hámán-táskáinkat velük!

 

Slách mánot! Küldj ajándékot!  

 

Purim ünnepén legalább egy embertársunkat meg kell ajándékoznunk, legalább kétféle dologgal, amit rögtön el is tud fogyasztani! Ezt az ajándékküldést nevezzük sláchmónesznek. Ez a csomagnak összeállított ajándék általában nem más, mint süteményekkel, borral vagy szőlőlével megrakott tálca. Közkedvelt sütemények ilyenkor a Hámán-táska, a lékoch (mézes sütemény), a flódni,kindli (babácska), a piskóta, a kráncli. Általában ezek közül sütnek a háziasszonyok és állítják össze csomagba, de nagyon vallásos helyeken smálcbájglit sütnek a sütemények alá, és arra pakolnak rá, majd küldik el a gyerekekkel. De összeállíthatunk kis ajándékcsomagokat bármiből! Használhatunk cukorkákat, csokoládét A következő kis videóban egy nagyon jókedvű zsidó anyukától kaphatunk tippeket, ötleteket a sláchmónesz elkészítéséhez, melyet akár gyermekeinkkel együtt is meg tudunk tenni bevonva őket az ünnepi előkészületekbe!

 

 

Tartalomhoz a forma…

Nem, ez bizony nem az Amfora reklám helye! Amikor az állandó formát említem, amihez bármilyen töltelék párosulhat, akkor a Hámán-táska formájáról, alakjáról beszélek, ami a legnépszerűbb purimi sütemény. Nem fogjátok elhinni, de több elnevezése is ismert! Például: Humentás, Hámán zseb, Homentás, Oznéj Hámán azaz Hámánfüle. A Hámán-táska mákkal vagy szilvalekvárral töltött háromszögletű tészta. A töltelék ezen kívül lehet még dió, alma, túró, csokoládé, bármi, amit a család szeret! A sütemény alakjának és nevének több magyarázata ismert. Az egyik szerint a német mák (mohn) és táska (taschen) szavak összevonásával, mely elé héber névelőt teszünk és megkapjuk a Homontaschen szót, melyben így szerepel Hámán neve is. Más magyarázat szerint Hámán süvegének volt ilyen alakja. A harmadik magyarázat szerint a halálraítélteknek akkoriban levágták a fülét, így lett tehát Oznéj Hámán – vagyis Hámánfüle. Mivel magyarázatból sosem elég, így egy kevésbé ismerttel zárom a sort, mely szerint a háromszög a három ősapát, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot jelzi, mert az ő érdemük volt, hogy purimkor jött a segítség.

 

Hámán-táska vagy Hámán füle

Hozzávalók:

  • 35 dkg rétesliszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • kevés rum
  • szilvalekvár vagy máktöltelék

Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Kiskanálnyi szilvalekvárral, mákkal vagy dióval töltjük. Nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk, vagy a képen látható módon egymásra hajtjuk a széleket.

Kindli (babácska)

Hozzávalók:

  • Tészta: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin,15 dkg porcukor, 6 tojássárgája,1,5 dl fehérbor (édes)
  • Diótöltelék: 35 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor
  • Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor,3 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl fehérbor
  • A kenéshez: 2 tojás

Elkészítés: a tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. A diótöltelékhez a diót, a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk. A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el. A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön. A tetejüket két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd bekenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de ne szárítsuk meg nagyon.

 

Kindli II.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás és 1 sárgája
  • 3 dkg cukor
  • 25dkg vaj
  • 3dl tej

Töltelék:

  • 21 dkg darált dió
  • 1 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1dl tej
  • 1 kanál lekvár (ha szükséges)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Mákos tölteléket is használhatunk:

  • 20 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja

 

 

Flódni

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 37 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 15 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 1,5 dl fehérbor

Az almatöltelékhez:

  • 1,2 kg alma
  • 1 evőkanál méz
  • kb. 4 dl fehérbor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • ízlés szerint fahéj

A máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor

A diótöltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor
    a kenéséhez: 1 tojás

A receptek elkészítéséhez segítséget itt találsz:

 

Variációk egy témára!

Hozzávalóként pedig leveles tészta, mint mindennek az alapja!

Töltelék gyanánt pedig használhatunk: mexikói zöldségkeveréket sajtkrémet, humuszt, túrót, gombát, bármit!

Elkészítés: a leveles tésztát először szélesebb csíkokra, majd egyforma nagyságú háromszögekre vágjuk. Minden másodikból pedig kiszúrjuk a közepét, ide fogjuk helyezni a tölteléket. A teli háromszögeket megkenjük felvert tojással és a kivágott háromszögeket ráhelyezzük. 200 fokon körülbelül 10-12 percig sütjük. Miután kisültek megtöltjük őket, vagy ez előre elkészített tölteléket beletesszük, és azzal együtt sütjük meg.

A végére pedig egy igazán különleges receptet szeretnék nektek kínálni!

 

Tortilla-humentás

Hozzávalók:

  • 1 csomag tortilla
  • 1 db tojás
  • a töltelék bármi lehet, darált-húsos ragu, zöldségek, sajtok

Nálunk biztosan elkészül, és falafel golyókkal lesz töltve, finom zöldségek és humusz kíséretében.

Elkészítés: először elkészítjük a tölteléket, majd ha szükséges, kicsit hűlni hagyjuk. Közben felverünk egy tojást, majd megkenünk egy tortilla-lapot vele, és közepére halmozzuk a tölteléket. Utána a már ismert módon felhajtjuk a tortilla szélét. A biztonság kedvéért egy fogpiszkálót átszúrhatunk rajta, hogy ne nyíljon szét. A sütőt előmelegítjük és 200 fokon pár perc alatt átmelegítjük a Tortilla-humentásunkat.