Elhunyt Iris Apfel, aki színeket hozott az életbe

2024.03.24.

Még ha nem is tudják kapásból kicsoda Iris Apfel, az biztos, hogy már láttak képet róla! A világ legnagyobb magazinjainak címlapján szerepelt 90 éves kora fölött, mindig hatalmas szemüveget és nagyon színes, harsány ruhákat viselt. Kilenc amerikai elnöknek is dolgozott a Fehér Ház lakberendezésén, 97 éves korában pedig modell szerződést írt alá. „A világ legidősebb tinédzsere” 2024. március 1-én hunyt el 102 éves korában.

 

Hogy egy kicsit közelebb kerülhessünk, Iris Apfel személyiségéhez, következzen néhány tőle származó idézet:

“A múlt nem jön vissza, a jövő pedig még nincs itt. Szóval élj minden nap úgy, mintha az lenne az utolsó. És az egyik majd az is lesz.”

“Ha nem öltözködsz úgy, mint mindenki más, nem is kell úgy gondolkodnod, mint mindenki más.”

“A legtöbb ember csak megy az áradattal. Ez ugyan sokkal könnyebb, de nem valami érdekes.”

 

Iris Apfel 1921. augusztus 29-én született New Yorkban, egy zsidó családba. Apjának üveg- és tükörüzlete volt, míg orosz származású anyja, Sadye butikot üzemeltetett. A New York Egyetemen művészettörténetet tanult, majd a Wisconsin Egyetem művészeti iskolájába járt. Ezek elvégzése után egy újságnál helyezkedett el, emellett pedig egy  belsőépítész mellett gyakornokoskodott. 1948-ben férjhez ment Carl Apfelhez, akivel két évvel később megalapították az Old World Weavers textilipari céget, amelyet 1992-es nyugdíjba vonulásukig vezettek. A pár 17., 18. és 19. századi szövetreprodukciókra specializálódott. Pályafutása során Iris Apfel számos dizájn-restaurációs projektben vett részt, többek között kilenc elnöknek is dolgozott a Fehér Házban: Trumannak, Eisenhowernek, Kennedynek, Johnsonnak, Nixonnak, Fordnak, Carternek, Reagannek és Clintonnak.

2005. szeptember 13-án a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum bemutatta az Iris Apfel stílusáról szóló kiállítást Rara Avis (Ritka madár): A tiszteletlen Iris Apfel címmel. Ez volt az első alkalom, hogy a múzeum egy olyan személy ruháit és kiegészítőit bemutató kiállítást rendezett, aki nem tervező volt.

Ez egyszerre volt tisztelgés a személye és a gardróbja előtt. Ugyanis ruhái nagyon szokatlanok voltak, harsányak, élénk színűek, játékosak és sosem hiányoztak az eltúlzott kiegészítők, a műanyag láncok, hatalmas karperecek és persze az óriási szemüvegek.

2014-ben életrajzi film is készült róla Albert Maysles rendezésében, négy évvel később pedig kiadta saját életrajzi könyvét „Véletlen ikon” címmel. Már 97 éves volt 2019-ben, mikor modellszerződést kötött egy neves nemzetközi céggel, de már eddigre is rengeted tévéreklámost és fotózást csinált meg. Ezek mellett arra is jutott ideje, hogy vendégprofesszorként tanítson amerikai egyetemeken, ill. piacra dobott egy saját kozmetikai brandet is, mely olcsó volt, és természetesen harsány színekben pompázott.

2018-ban a Mattel készített egy Barbie babát Apfel képmására, így ő lett a legidősebb személy, akiről valaha is Barbie-t mintáztak.