Elszálltak az Európa-bajnoki álmok

2024.03.25.

Ezúttal is Izrael nélkül rendezik a labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a válogatott a pótselejtezőn Budapesten, 4-1-es vereséget szenvedett Izlandtól. Pedig Zahavi fél óra elteltével reményt adott, aztán éppen az izraeli legenda lábában maradt, hogy ismét legyen esély…

Az Európa-bajnoki csoportmeccsek során már játszott a Szusza Ferenc stadionban az izraeli együttes, akkor a fehéroroszok voltak a pályaválasztók, s Weizmann a 85. percben egyenlített, míg Gloukh már a ráadásban szerezte meg a győzelmet. A héten viszont pályaválasztóként lépett pályára az együttes Újpesten Izland ellen a pótselejtező első körében, melynek győztese a bosnyák-ukrán párharcot sikerrel megvívóval találkozhat a németországi szereplésért.

A novemberi, felcsúti Eb-selejtezőkhöz hasonlóan, ezúttal is rengeteg magyarországi zsidó buzdította a lelátóról az együttest, hogy megtegye az első lépést az álom felé vezető úton, s első ízben ott legyen a labdarúgó Európa-bajnokságon. A szurkolók minden egyes apró jó megoldást, megmozdulást lelkesen üdvözöltek. Fél óra elteltével pedig már valóban volt mit ünnepelni! A csapatkapitány Eran Zahavit buktatták a tizenhatoson belül, a büntetőt pedig a Maccabi Tel-Aviv csatára magabiztosan értékesítette.

Eran Zahavi

Ám nem tartott sokáig az öröm, mert előbb Gudmundsson egyenlített szabadrúgásból, majd néhány perc múlva egy szöglet után Traustason a vezetést is megszerezte a vendégeknek.

A második félidőben szűk fél óra elteltével Revivo egy durva belépő után piros lapot kapott és elúszni látszottak a remények. Tíz perccel a találkozó vége előtt viszont újra büntetőhöz jutott Izrael és ismét a rendre biztos lábú Zahavi állt a labda mögé, ezúttal az egyenlítésért, ám most a kapu mellé rúgta a labdát. Ráadásul nem sokkal később Gudmundsson ismét betalált, majd még egyszer, így Izland 4-1-re győzött és Ukrajna ellen játszhat az Eb-szereplésért.

 

Ez az álom nem valósul meg, azonban az U23-as csapat, néhány túlkorossal kiegészülve ott lesz Párizsban az olimpián, amelynek már el is készítették a csoportbeosztását. Izrael a következő csapatokkal játszik: Paraguay, Mali, ázsiai selejtezőből érkező válogatott.