Takarítani, de hogyan?

A.Rabbi
2024.04.10.

Tisztelt Rabbi, olvasom a különböző weboldalakat, és meg kell mondjam kicsit zavarónak találom a homec takarításának a követelményeit. Egyrészt sokszor elhangzik, hogy bár nagyon fontos a kovászostól való megtisztítása az otthonainknak, de azért nem kell ebbe „beleőrülni”, másrészt meg az is elhangzik, hogy meg kell győződnünk arról, hogy nincsenek sehol még apró morzsa szemek sem. Nekem itt van némi ellentmondás. Most szabad hagyni homecet az otthonainkba vagy nem szabad?  Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol

Igen, igaza van. Amit Ön is megfogalmaz nagyon zavaró tud lenni. Ez azért van, mert két külön kérdésre próbálnak jól válaszolni a tanítók.

Egyrészt a Tóra tiltja a kovászos birtoklását  Pészahkor, még akkor is, ha nem eszünk belőle (2 Mózes 13:7) a zsidó vallási törvények szerint, minden olajbogyó méretet meghaladó homec darabot / kovászt tartalmazó ételre azt mondja, hogy el kell távolítani az otthonainkból. Ezért mindent el kell követni, hogy a lakásunk tiszta legyen, de nem szabad ahogy fogalmaz “megőrülnünk” az apró morzsák miatt.

A másrészt, a Tóra tiltja a homec / kovászos étel  fogyasztását a Pészah nyolc napja alatt (2 Mózes 13:3). Ami azt jelenti, hogy még egy morzsányit sem szabad megenni az ünnep során.

És itt jön be az “őrült” takarítás mozzanata. Mert ahhoz, hogy morzsák még véletlenül se juthassanak az ételbe, ennek elkerülése érdekében nagyon alaposan megtisztítunk minden olyan területet, ahol ételt készítünk és eszünk. Ez magába foglalja a konyhai székek és az asztal lemosását, majd becsomagolását, konyhapultok lefedését – edények, poharak kóseritását és még a villanykapcsolók, és kilincsek letörlését is.

Azt tanácsolom, hogy a lehető  legtöbbet kövessünk el azért, hogy elmondhassuk, mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy kóser Pészahunk legyen.

Nyugodt, kósher Pészahot kívánok mindenkinek, “őrület” nélkül.

A Rabbi