Az elkerülés jele

A. Rabbi
2024.04.17.

Tisztelt Rabbi, olvasom a Tórában a Pészah sztorit, hogy hogyan jelölték meg a házaikat a zsidók azon az estén a bárány vérével, hogy elkerülje a halál angyala az elsőszülötteket. A kérdésem az, hogy Isten nem tudja megmondani, ki kicsoda megjelölés nélkül?  Köszönöm a választ.

A rabbi válaszol

Köszönöm a kérdést. Azzal kezdem, hogy amikor az elnyomott emberek elnyerik az oly régóta vágyott szabadságot, gyakran válnak ugyanolyan brutálissá, mint egykori az elnyomóik voltak. Kiderül ugyanis, hogy valójában nem az elnyomás ellen tiltakoztak, hanem csak szívesebben lennének az ostor másik végén.

Kutatások bizonyítják, hogy az elnyomó társadalmakban, az alapvető értékek megegyeznek az uralkodó hataloméval, hacsak kifejezetten nem utasítják el azt. A kivonulás zsidóinak a szabadsághoz való jutás feltételeként Isten azt követelte meg, hogy Izrael fiai vonuljanak ki Egyiptomból és forduljanak el annak értékeitől.

A zsidók azzal jelezték az Egyiptomból való elszakadásukat, hogy azon az éjszakán bementek az otthonaikba, és megjelölték házuk ajtófélfáit, ahogy azt Mózes kérte tőlük – elutasítva ezzel mindazt, ami az egyiptomi istenképhez és kultúrához tartozott.  Mindez Isten iránti odaadásuk jeleként szolgált.

A Rabbi