A maceszgombócot nem meglepő módon maceszból, vagyis pászkából készítik, két iskolája is létezik. Van, aki csak maceszlisztből csinálja, és van, aki inkább a beáztatott, majd kinyomkodott maceszlapokra esküszik. A megoldás sokunknál félúton találkozik. Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba, vagy kacsazsírral, a maceszgombócok esetében, ha receptünk azt írja, akkor használjunk zsírt. Biztosan más ízt kölcsönöz a gombócoknak, de én például olajat használok. Pászkát most már könnyen beszerezhetünk, és ha maceszliszt épp nincs, egyszerűen daráljuk le a macesz egy részét lisztté.

A tésztát a legjobb előző este elkészíteni, és a hűtőszekrényben pihentetni egy éjszakát, de ha nincs időnk, akkor is szánjuk legalább egy órát a pihentetésre, hogy a száraz hozzávalók megfelelően felszívhassák a nedvességet a masszából. Összeállításkor a tésztát ne keverjük túl! Ne nyomkodjuk agyon, mert kemény lesz a végeredmény! Ahogy elkeverednek a hozzávalók, hagyjuk azonnal békén!

A tésztából vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formázzunk kisebb golyókat, mert főzés közben meg fognak dagadni. A gombócokat mindig külön, sós vízben főzzük ki, sosem a levesben, mert rengeteg folyadékot felszívnak főzés közben! Sok más gombóccal ellentétben a maceszgombóc nincs még kész akkor, amikor feljön a víz felszínére. Legalább 10-15 percet kell adni neki, hogy megfelelően át tudjon főni. Ha már jónak tűnik, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. Akkor van kész, ha a színe és az állaga ugyan olyan a közepében, mint a szélén.

A Makkabbi Kiadó gondozásában megjelent, „A zsidó nő szakácskönyve” című könyvben található receptet választottam mondjuk úgy, hogy alapreceptnek.

Pászkagombóc

Hozzávalók:

Elkészítés:

Első dolgunk a maceszlisztet átszitálni, hogy külön finom és durvább pászkalisztünk legyen. Hat tojást elkeverünk, sót, borsot, pici gyömbért, fél marék finom és ugyanannyi durva pászkalisztet teszünk bele, olyan lágy legyen, hogy formálni alig tudjuk. Vizes kézzel azonnal apró gombócokat formálunk és lassú, egyenletes forrásban levő vízben megfőzzük.

Más módon is elkészíthetjük, melynek hozzávalói a következők:

Elkészítés:

Hat egész tojást három evőkanál zsírral elkeverünk. Beleteszünk egy vízbe áztatott és kinyomkodott maceszlapot vagy fél deci vízzel összekevert, durvára tört pászkát, melyet pár percig állni hagyunk. Sóval, borssal és gyömbérrel fűszerezzük, jól összekeverjük, majd annyi pászkalisztet adunk hozzá, hogy inkább lágy, mint kemény masszát kapjunk. Egy órát állni hagyjuk, amíg kicsit megkeményedik a massza, majd forrásban levő sós vízben kifőzzük.

 

Természetesen sok minden mást is készíthetünk pászkából nem „csak” levesbetétként maceszgombócot! Kiváló édesgombócot, szendvicset, tortát, pizzát, meg is tölthetjük vagy akár rakott maceszt is készíthetünk belőle! Következzen még pár recept, amit elkészíthettek az ünnep hátralévő napjaiban!

 

Sült maceszgombóc

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük hűtőbe körülbelül 30 percre. Kézzel vagy kanállal golyókat formázunk a masszából, és tegyük forrásban lévő vízbe, majd főzzük meg.  Ha elkészült, szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat a vízből, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180-190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a gombócok világos aranybarnák nem lesznek.

 

Maceszgombóc te édes!

A maceszgombóc nem csak levesek vagy mártások ragyogó kísérője lehet, hanem bizony önálló desszertként is megállja a helyét. Bár elkészítésének és felhasználásának ezt a formáját kevesen ismerik. A „titok”, hogy nem fűszerezzük, nem használunk sót, borsot, gyömbért, fokhagymát hozzá, hanem cukrot, vaníliáscukrot, mazsolát, reszelt citromhéjat.

 

Édes diós maceszgombóc

Hozzávalók:

Elkészítés:

A már megismert módon összeállítjuk a masszát, majd a fűszerek helyett a cukorral, vaníliáscukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal állítjuk be desszertünk édességét. Ha kedvünk tartja aszalt szilvát vagy aszalt sárgabarackot tehetünk a közepébe. A gombócozás után nem sós, hanem cukros vízben főzzük ki a gombócokat. Majd a legvégén darált dióba forgatjuk!

 

Macesztorta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájukat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a darált diót, a citromhéját, majd végül a maceszlisztet. Hozzáadjuk a felvert habot és lazán összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es formába öntjük és előmelegített sütőben 160 fokon 30 percet sütjük. Végezzünk tűpróbát, ha kihűlt kedvünk szerint töltsük meg.

 

Tiramacesz

A tiramaceszben minden hozzávaló ugyanaz, mint amit a tiramisuhoz használunk, kivéve, hogy a kávéba áztatott babapiskóták helyett, kávéba áztatott maceszt használunk. Ha úgy magabiztosabbnak érezzük magunkat, akkor áztatás helyett locsoljuk a lapokat a kávéval, esetleg ecsettel vagy kenőtollal „áztatjuk” meg a maceszlapokat, akkor tegyük úgy!

Első lépésként elkészítjük a szokásos módon a krémet. Ha többször készítettünk már tiramisut, akkor tudjuk, hogy a mascarpone dobozán is találunk receptet, de az interneten is fellelhető számos jó recept! Sőt most már laktózmentes és vegán változatban is kapunk mascarponét. Mivel tejes desszert így a menüt úgy állítsuk össze, hogy a kásrut szabályaival ne ütközzék!

 

 

A képek segítségével állítsuk össze a desszertet!

 

Zsemle maceszből

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy keverőtálban keverjük össze a maceszlisztet, a sót és a cukrot. Egy kis tálban melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá az olajat és keverjük össze. Adjuk hozzá a víz és olaj keverékét a száraz összetevőkből álló keverékhez. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, közben keverjük össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Olajozzuk be a kezünket, és a tésztából körülbelül 3 evőkanálnyi mennyiséget vegyünk a kezünkbe, majd formázzuk golyókká és tegyük a tepsibe. Kissé nyomjuk őket korongformájúra és előmelegített sütőben, tűpróbáig süssük! Ne ijedjünk meg, ha a közepe megreped!

 

 

Tonhalas majonéz

Hozzávalók:

Elkészítés:

Győződjünk meg arról, hogy a tojások szobahőmérsékletűek. Ha hűtőszekrényben voltak, akkor helyezzük őket meleg csapvízbe 20 percre. Öntsük ki az olívaolajat egy üveg mérőedénybe. Válasszuk szét és ellenőrizzük a tojásokat, a fehérjéket használjuk el másik recepthez vagy fagyasszuk le. Minden hozzávaló legyen elérhető helyen. A sárgáját egy tálba öntjük, majd keverőgéppel kezdjük el keverni, közben hozzáadjuk a sót, majd lassan öntsünk bele kb. 5 teáskanál olívaolajat úgy, hogy a keverést nem hagyjuk abba! Tehát folytonos keverés mellett további 5 teáskanálnyit. Ismételjük meg pár másodperc múlva újabb 5 teáskanálnyi olaj hozzáadásával. Ha jól csináltuk, akkor a tojások sárgája szépen felveszi az olajat! Most már nagyon vékony sugárban, de állandó keverés mellett engedjük bele a maradék olívaolajat. A majonéznek fényesnek és vastagnak kell lennie, körülbelül úgy, mint az olajfesték! Csepegtessünk két csepp citromlevet a majonézbe és keverjük még pár másodpercig. A majonézt tegyük át egy másik tálba. Nyissuk ki a tonhalkonzervet, a fedele segítségével öntsük le az összes olajat, keverjük a tonhalat a majonézbe. Fakanállal alaposan forgassuk össze! Tálaláskor adjunk mellé maceszt, citromot és friss zöldségeket!

 

 

Ízletes matzo brei

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát és a kaliforniai paprikát, pirítsuk körülbelül 10 percig. Tegyük az összetört maceszt egy szűrőkanálba és langyos víz alá tartva áztassuk meg a maceszt, hagyjuk lecsöpögni. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a sót és a vizet. Adjuk hozzá lecsepegtetett maceszt, a sajtot, a hagymás keveréket és kaprot, keverjük össze. Ugyanabban a serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és nyomkodjuk simára. Fedjük le és süssük addig, amíg az alja és az oldala meg nem puhul, ez körülbelül 10 perc. Megszórjuk a maradék ¼ csésze sajttal, és 3 percig pirítjuk, vagy amíg a teteje enyhén ropogós lesz, és a sajt megolvad. Csúsztassuk tányérra, és vágjuk fel!

Kóser ház

Tippek, ötletek mindezt maceszből!

2024.04.25.