Gasztronómiai szempontból, Sávuot ünnepe a tejes ételek készítésének és fogyasztásának az ideje. De miért? Héberül a tej cháláv, a számértéke pontosan 40. Mó­zes negyven napot töltött a Szináj-hegyen a tóra­adás­kor, ezért e napot tejes ételek fogyasztásával is ünnepeljük. Emellett a Szináj-hegy lábánál a tóraadáskor összegyűlt nép olyan volt, mint az újszülött, és ezzel is jelezzük, hogy olyannyira szükségünk van a Tórára, mint a csecsemőnek az anyatejre. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk receptfüzetében jobbnál jobb tejes receptek vannak. Palacsinták, tejbegríz, túrósrétes, tejfölös-sajtos tészta, túrós tészta, rakott zöldségek, rántott sajt, túrótorta, sajttorta. Nem is folytatom tovább!

Tejfölös krumplileves

Gyerekkoromban Nagymamám készítette ezt a tényleg egyszerű levest. Gyermekeim csak Fehérlevesnek hívják, mindjárt kiderül, hogy miért!

Hozzávalók:

Elkészítés: hámozzuk meg a krumplit, újkrumpli esetében elég, ha megkaparjuk, majd mossuk meg. Tegyük fel főni annyi vízben, hogy bőven ellepje, sózzuk és tegyünk bele ízlésünknek megfelelő mennyiségű babérlevelet, de 2-3 db-ot feltétlenül. Amíg a krumpli fő, készítsünk tejfölös habarást! Egy kis tálba tegyük a tejfölt és 2-3 kanál liszttel keverjük simára. Ha úgy látjuk, egy kis vizet adhatunk hozzá.

Tipp: ha teszünk bele egy pici sót, sokkal simább lesz a habarásunk, nem fog becsomósodni.

Ha krumplink megfőtt, habarjuk be a levest és ízesítsük újra. Amennyiben túl sűrű lenne, engedjük fel egy kis hideg vízzel és forraljuk át! Íme, elkészült a Fehérlevesünk!

 

 

Brokkolis-gombás casserole

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg a többi zöldséggel együtt. A paprikát kisebb kockára vágjuk, a póréhagymát hosszában vágjuk félbe, majd szeleteljük. A gombáról öntsük le a levet. A zöldségeket egy kivajazott casserole edénybe vagy egy üvegből, esetleg porcelánból készült ovális tálba rakjuk úgy, hogy mindenhová jusson mindenből. Sózzuk és borsozzuk, pici olívaolajjal meglocsoljuk, és 10 percig elősütjük. Közben a mozzarellát is kisebb darabokba vágjuk. Egy tálban habverővel felverünk két tojást, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet, és félretesszük az öntetet. A sütőtálat kivéve a zöldségekre szórjuk a mozzarellát, majd nyakon öntjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és mehet vissza a sütőbe további 15-20 percre sülni. Az így elkészített brokkolis-gombás casserole akár azonnal is tálalható, de langyosan még jobb és hidegen is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Sajtos tejfölös brokkoli

Hozzávalók:

Elkészítés:

A rózsáira szedett brokkolit sóval, szerecsendióval és fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a brokkolit az aljára terítjük. Erre kenjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és a végén megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

 

 

Túrógombóc

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.

 

 

Habkönnyű laktózmentes túrógombóc

Ezzel a recepttel a laktózérzékenyeknek szeretnék kedveskedni! Ez egy igazi remegős, habkönnyű túrógombóc!

Hozzávalók:

 

Elkészítés: a laktózmentes túrót villával törjük össze, és keverjük hozzá a tojások sárgáját és a vajat, valamint egy csipetnyi sót. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a túróhoz. Közben keverjük bele a búzadarát is, majd rakjuk az egészet 1 órára a hűtőbe. Formázzunk nedves kézzel tojás nagyságú gombócokat a masszából, és sós vízben főzzük meg kb. 10 perc alatt. Egy kis olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, és beleforgatjuk a leszűrt gombócokat. Tálaláskor ízlés szerint porcukros tejfölt, de akár lekvárt is önthetünk rá.

 

 

Grízkoch

2 liter tejből sűrű tejbegrízt főztem majd hűlni hagytam. 6 tojást szétválasztottam, és a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját margarinnal kevés folyékony édesítővel kikevertem és a tejbegrízzel elkevertem. Hozzáadtam a kemény habot, és lazán beleforgattam. A formákat éppen csak kikentem margarinnal majd belemertem a masszát. Én nem használtam cukrot, de ízlés szerint pár kanállal hozzá lehet adni a tojások sárgájához, majd kikeverés után a puha margarint. 165 fokon tűpróbáig sütöttem.

 

 

Tálalhatjuk narancshéjjal, fahéjjal, mazsolával bármivel, amit szeret a család! Adhatunk mellé csokikrémet, lekvárt.

 

 

Túrós palacsinta

Hozzávalók:

A töltelékhez:

Elkészítés:

A lisztet csomómentesre keverjük a tojással, tejjel, ásványvízzel, a sóval és egy kevés olajjal, majd egy órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, a következő palacsintáknál erre már nincs szükség, mivel elegendő, ami kisül a tésztából. A palacsintákat egyenként kisütjük. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, és jól kikeverjük. A palacsintákat a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.

 

 

 

Kedves Olvasóim!

Hálásan köszönöm Nektek, hogy hétről hétre nyomon követitek és olvassátok az írásaimat!

Ám most egy rövid időre elköszönök, a rovat nyári szabadságra megy!

Júliusban azonban újra találkozunk!

Mindenkinek nagyon szép ünnepet kívánok!

Chág Sávuot száméách!

Kóser ház

Sávuot a konyhában

2024.06.06.