Kalap és napszemüveg

A.Rabbi
2024.07.17.

Tisztelt rabbi, igaz az, hogy a Hászidok nem viselhetnek napszemüveget?

A Rabbi válaszol:

A legegyszerűbb válasz a kérdésre, hogy nem igaz, nincs ok arra, hogy a haszidok ne viseljenek napszemüveget. Valójában, ha egy napsütéses napon sétálsz egy haszidis közösségben, biztosan látsz egy vagy több napszemüveges embert, ugyanúgy, mint bárhol máshol.

Ez különösen igaz nyáron, például ilyen nagy melegben. Ha mondjuk elsétál belvárosba itt Budapesten, akkor fog napszemüveges zsidó férfivel találkozni.

Azt viszont gondolom, hogy miért terjedhetett el ez a nézet. Régen az emberek  a szemüket a naptól, széles karimájú árnyékolós kalapok viselésével védték. Mivel a haszid öltözködés azt diktálja, hogy a férfiak szinte mindig széles karimájú kalapot viseljenek, a napszemüveg közel sem volt olyan szükséges, mint a nem kalapot viselők körében.

De ilyen lehet a szombat is, mint tényező.  Szombaton nem vihetünk magunkkal dolgokat. Mivel sok ember visel szemüveget ahhoz, hogy olvasni tudjon, így vagy azt viseli vagy a napszemüveget. Ez szintén megmagyarázza, hogy miért nem látható napszemüveg a vallásos zsidó embereken.

Remélem tudtam segíteni.

A Rabbi