„Ha elkezdődik áv hónap, kevesebb lesz az öröm…” (Talmud, Táánit 26b)
A Talmudban olvashatjuk:
”Ádár hónap beköszöntével az embernek egyre örömtelibbnek kell lennie.” (Táánit 29). Hiszen egyre több lesz az öröm és a lehetőség, a szerencse, vele ellentétben azonban áv hónap a visszahúzódás, az elcsendesedés, a szomorúság időszaka. A zsidó év talán legszomorúbb napjára való felkészülés a gyász jegyében telik.
Három héten át nem tartunk esküvőket és vidám összejöveteleket, nem hallgatunk zenét, a férfiak pedig nem borotválkoznak, de nem ezen időszakra tervezzük ruhatárunk frissítését sem! Nem kötünk, nem horgolunk magunknak vagy családtagjainknak például új kardigánt vagy csipkegallért. A nagymosást sem erre az időszakra tervezzük, kivételt képeznek ez alól a csecsemők. Ugyanis nem szokás frissen mosott, tiszta, illatos felsőruhát hordani ezekben a napokban.
Az időszak utolsó kilenc napján elmélyülő gyász a konyhában is nyomon követhető, ekkor jön el az ideje a tejes, illetve a párve ételeknek. Ezt az „időszakot” tejes napoknak, jiddisül nájntégnek (kilenc nap) nevezzük.
A bevezető után pedig ismerkedjünk meg az időszak étkezési szokásaival! Az étkezési szokások áv hónap beköszöntével, azaz Ros Chodes Ávval, változnak, ebben az évben ez a nap augusztus 5-re esik. A legjellemzőbb, hogy kilenc napon át, a szombatot vagy a szombatokat kivéve, tilos a bor és a hús fogyasztása. Ennek egyfelől az az oka, hogy ez a két dolog a szentélybeli szolgálatot jelképezi, másrészt pedig az, hogy az ünneplés, a vidámság és az öröm kifejezőeszközei. Mivel ebben az időszakban a Szentélyt gyászoljuk és tartózkodunk az ünnepléstől és az örömöktől, ezért a hús és a bor kimaradnak az étkezésünkből. Viszont ez a tilalom a szombatra nem vonatkozik!
Ahogy szombaton a gyász előírásai sem érvényesek, úgy ezen a napon húst és bort is szabad fogyasztani. Így a kiddust is nyugodtan meg lehet tartani. Ha valaki egy micvához kötődő lakomán, úgynevezett szeudát micván vesz részt, akkor szintén lehetősége van hús és bor fogyasztására.
Ilyen lakoma lehet például a brit milá, a körülmetélés, a bár micvá, azaz a fiúgyermek felnőtté avatása, vagy szijum, azaz egy talmudi traktátus tanulmányozásának befejezése alkalmából rendezett ünnepség.
Vannak közösségek, ahol igyekeznek a nájntég minden egyes napján szijumot tartani, így lehetőség nyílik lakoma rendezésére és a gyászos hangulat oldására.
A Tisá Beáv beköszöntét megelőző délután, a böjt bejövetele előtti étkezést szeudá máfszeketnek, elválasztó étkezésnek nevezzük. Ez nem egy bőséges lakoma, van ahol egy darab kenyérből, vízből és hamuba mártott tojásból áll, máshol egyféle étel kerül az asztalra, és mellette hamuba mártott tojás. Hagyományaink szerint a tojás a gyászt szimbolizálja, mivel az élet állandó körforgását jelképezi.
Mit ehetünk a nájntégben?
Tulajdonképpen bármit, ami nem húsos és nem tartalmaz bort, vagy szőlőlevet. Tejes és párve ételeket készítünk. Eljött az ideje a túrókrémeknek, tejespitéknek, rakott ételeknek, palacsintáknak, rizskochnak, túrógombócoknak. Gyakran készül töltött tojás, rántotta, omlett. De kiváló fogásokat készíthetünk halból is! Halászlé, rántott hal, diós hal. A rengeteg zöldséges ételről még nem is ejtettünk szót! Az illatos gombákról, patisszonokról, főzőtökről, cukkinikről. Mindenkinek van a tarsolyában olyan húsmentes étel, amit a családja kifejezetten szeret!
Hideg gyümölcsleves meggyből
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy vagy meggybefőtt
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 csapott evőkanál liszt
- ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 4 db szegfűszeg
- ízlés szerint fahéj
- körülbelül 1 liter víz
Elkészítés: a magozott meggyet a cukorral vagy édesítővel egy kis fazékba tesszük, rádobjuk a szegfűszeget, ízesítjük a fahéjjal és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, és pár percig főzzük. Közben elkészítjük a habarást. A tejfölbe szórjuk a lisztet és elkeverjük a tejjel, melyet kétszerre adunk hozzá, felhúzzuk és beállítjuk a sűrűséget. A levesbe öntjük állandó keverés mellett és egyszer újra felforraljuk. Hűtjük, majd hűtőszekrényben tovább hűtjük. Tálalhatjuk tejszínnel.
Tipp: én mézeskalács fűszerkeverékkel szoktam még különlegesebb ízt adni a gyümölcsleveseknek!
Cukkini tócsni
Hozzávalók:
- 50 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- liszt
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A tálaláshoz: fokhagymás tejföl, esetleg reszelt sajt.
Elkészítés: a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és ha szükséges kimagozzuk egy kanál segítségével. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és pár percet állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük, a tojásokat egyenként, átvizsgálás után hozzáadjuk, majd sózzuk és borsozzuk, rászórjuk a reszelt sajtot és összekeverjük. A lisztet kanalanként adjuk hozzá és annyit, hogy sűrű nokedlitészta állagú legyen a masszánk. Ha elértük a kellő állagot, kanállal forró olajba szaggatjuk és megsütjük. Pár perc sütés után papírtörlőre szedjük. Fokhagymás tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Forrón a legjobb!
Saksuka
Hozzávalók:
- 6 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
- 1 darab nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só és bors
- 1 kisebb kanál pirospaprika
- őrölt köménymag
- 1 kg paradicsom
- 2 kanál paradicsompüré
- 2 db kaliforniai paprika
- 6 db tojás
- petrezselyem
- 2-3 db cukor
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot és a fűszereket. Pár percig kevergetve főzzük. Hozzáadjuk a friss vagy konzerv paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot. Körülbelül negyed órát főzzük, közben tegyük bele az apróra vágott zöldségeket is. Kevergetve, nehogy leégjen, tovább főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor kész, kis mélyedéseket készítünk a szószban, és beleütjük a tojásokat. Ha a fehérje megszilárdult, akkor szórjuk rá a petrezselymet.