Sátrakban lakjatok…

2024.10.15.

Tisri hónap tizenötödik napjától hét napon keresztül üljük meg Szukkot, más kiejtéssel szukkajsz, szukkausz, jiddisül szükesz, azaz a Sátrak ünnepét. Szukká jelentése: sátor, többes számban szukkot, azaz sátrak.

Az ünnep megtartását a Tóra rendeli el. Mózes harmadik könyvében olvashatjuk:

„Sátrakban lakjatok hét napon át, mindenki lakjék sátrakban. Tudják meg nemzedékeitek, hogy sátrakban lakattam Izrael fiait, midőn kivezettem őket Egyiptomból…” (3M23,42-43.)

Az első két nap teljes ünnepnap, az utána következő négy nap félünnep, úgynevezett chol hámoédok (halemajdok). Tehát ezek a napok ünnepi jelleggel bírnak ugyan, de nem ünnepnapok. Lehet munkát végezni, például tüzet gyújtani, főzni, utazni.

Szukkot egyike a három zarándokünnepnek. A másik két zarándokünnep Pészách és Sávuot ünnepe. Ez azt jelenti, hogy egy évben háromszor a zsidó népnek fel kellett mennie Jeruzsálembe, hogy a Szentélyben áldozatot mutasson be. Az áldozatok bemutatása a kapcsolatot, a közösséget szimbolizálta az Ö-rökkévalóval, míg a felmenetelek célja részben a nép összefogása és egységes hitének mintegy bizonyítása volt az Ö-rökkévaló felé.

Szukkot ünnepének legfontosabb előírása a sátorban lakás.

A sátorban lakás azt jelenti, hogy ott kell étkezni, inni, aludni, tehát tulajdonképp ott kell élni hét napon keresztül. A szukkát a szabadban kell felállítani, legalább három oldalának kell lennie, de mindennél fontosabb, hogy a tetején ki lehessen látni. Ezért azt általában pálmalevelekkel, náddal, gyékénnyel borítják. Ha az időjárás már hűvösre fordult, rossz idő van, netán esik az eső, akkor ne aludjunk kint, de próbáljunk meg minél több időt a sátorban tölteni!

A szukká építését már közvetlenül Jom Kippur után kezdjük meg! Bármilyen apró feladattal, ami a szukkával vagy annak építésével kapcsolatos, már valamit tettünk annak érdekében, hogy az ünnepünk örömteli és vidám legyen! A sátoros ünnep, mint már említettem, tisri 15-én, tehát öt nappal Jom Kippur után kezdődik. Addigra a sátornak készen kell állnia lakói fogadására!

Miután felépítettük a szukkánkat, szokás szépen feldíszíteni. Sokan gyümölcsöket akasztanak fel benne, áldásokat és tórai idézeteket raknak ki. Sok sátor teljesen úgy néz ki, mintha szoba lenne! Mikor a sátorba lépünk, a következő áldást mondjuk:

Áldott vagy Te Ö-rökkévaló I-stenünk a Világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival, és meghagyta nekünk, hogy sátorban lakjunk.

 

Uspizin

A kabbalista hagyomány szerint minden nap más vendég látogat el a sátrunkba. Vendégeink a következők: Ábrahám, Izsák, Jákob, József, Mózes, Áron és Dávid. E hét férfiúban az a közös, hogy életük során vendégeskedtek valahol. Ha vendégeket, rászorulókat hívunk a sátrainkba, hogy mindenki egyformán osztozhasson az ott lakás örömében, biztosak lehetünk benne, hogy a jeles vendégek is tiszteletüket teszik nálunk. Hogy melyik nap kit látunk vendégül, azt az uspizin táblán láthatjuk.

Luláv

A másik fontos tórai előírás az ünnepi csokor, a luláv használata. A csokor a benne található, még teljesen zárt pálmaágról, a lulávról kapta a nevét.

Négyfajta növényből (árbáát háminim) kell az ünnepi csokrot összeállítani.

Ezek pedig: etrog, luláv, hádász és árává.

  • Etrog, egy citromhoz hasonló gyümölcs.
  • Luláv, egy hosszú pálmaág, mely még zárt.
  • Hádász, azaz mirtusz.
  • Árává, a fűzfagallyak.

E négy növényből álló csokrot lengetjük meg a négy égtáj felé, majd fel és lefelé. Szimbolizálva azt, hogy az Ö-rökkévaló mindenhol megtalálható.

Egy Midrás a négy növényt a zsidó néphez hasonlítja.

Az etrognak van íze és van illata is, olyan zsidó emberhez hasonlít, aki ismeri a Tórát és tartja is a parancsolatokat. A lulávnak nincs illata, de gyümölcsének jó íze van, ő olyan zsidó emberhez hasonlít, aki ugyan ismeri a Tórát, de nem tartja a parancsolatokat. A hádásznak jó illata van, de nincs gyümölcse, ő olyan zsidó emberre hasonlít, akinek nem áll módjában Tórát tanulni, de jócselekedeteivel kitűnik a többiek közül. Végül pedig az árává, aminek se íze, se illata nincs. Olyan zsidó emberhez hasonlít, aki sem tudásával, sem pedig cselekedeteivel nem dicsekedhet. De az Ö-rökkévalónak valamennyien fontosak, mindegyiküket szereti, éppen ezért össze is fogja őket egy csokorba. Ők pedig kipótolják egymást! Úgy, ahogy minket is összefog egy csokorba, hogy kipótoljuk, kiegészítsük egymást!

 

Mikor az ünnepi csokrot a kezünkbe vesszük, ezt az áldást mondjuk:

Áldott vagy Te Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival és meghagyta nekünk a luláv használatát.

Fonetikusan így hangzik:

Báruch Átá HáSém Elohénu Melech Háolám, áser kidsánu bemicvotáv vöcivánu ál nötilát luláv.

Első alkalommal még egy áldást mondunk, melyben hálát adunk az Ö-rökkévalónak, hogy engedte megérni a mai napot! Fonetikusan így hangzik:

Báruch Átá Hásém Elohénu Melech Háolám, sehechejánu vökijmánu vöhigijánu lázmán háze.

 

Szukkotkor vége a betakarításnak, tele van a kamránk. Büszkén nézünk végig a polcokon sorakozó lekvárjainkra, savanyúsággal teli üvegjeinkre. A nyár édesebbnél édesebb gyümölcsökkel, színpompás virágokkal köszön el tőlünk és adja át helyét az ősznek. Az ünnepi menünkre is legyen jellemző ez a „gazdagság”! Aranyló leveseinket sok zöldséggel tegyük még ízesebbé! Ropogós sültekkel, gazdag köretekkel, roppanó salátákkal, vagy akár töltött káposztával kínáljuk családunk tagjait és vendégeinket!

 

Paradicsomos káposzta hússal vagy húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • paradicsompüré vagy befőzött paradicsom
  • 2 marék rizs
  • liszt
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • bors
  • olaj
  • cukor (ízlés szerint).

Ha hússal készítem, akkor kb. 1 kg pulykacombhúst felkockázok és pörköltalapot készítek hozzá, rádobom a húst, vízzel felöntöm és félig megfőzöm. Ráteszem a káposztát és felöntöm vízzel, fűszerezem, majdnem készre főzöm. Beleteszem a rizst és befejezem a főzést. Olajon rántást készítek és berántom a káposztát.

A húsgombóchoz:

  • 70 dkg pulyka darálthús
  • 2 tojás
  • két marék főtt rizs
  • 1 db áztatott zsemle
  • bors
  • majoranna

Elkészítés:

A savanyúkáposztát egy nagyobb lábosba vagy fazékba teszem, majd felöntöm vízzel és hozzáadok kb. fél liter paradicsomlevet vagy két konzerv paradicsompürét. Főzni kezdem és befűszerezem. Ezután összeállítom a húsgombócot! A húst egy tálba teszem és hozzáadom az áztatott zsemlét, a főtt rizst, a tojásokat, fűszerezem, összegyúrom, és gombócokat formázok belőlük. A káposztába rakom őket és készre főzöm. Mikor megfőtt minden, rántást készítek és berántom a káposztát. Hozzáadom a cukrot, azért, hogy a paradicsom savasságát elvegyem.

 

 

Flódni

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 0.5 dl fehérbor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg szilvalekvár

Mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2.5 dkg vaj,
  • 2 dl fehérbor
  • narancshéj

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl fehérbor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

Almás töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáljuk át, morzsoljuk össze a margarinnal. Gyúrjuk össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagoljuk fóliába, és amíg a tölteléket elkészítjük, pihentessük a hűtőben. A töltelékhez a mákot öntsük le a forró borral, adjuk hozzá a cukrot, a mazsolát, a margarint és reszeljük bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsük el. Arra ügyeljünk, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeljük le, keverjük össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsük fahéjjal.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát osszuk öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújtsunk vékony lapokat. Fektessük az elsőt a tepsibe, majd kenjük rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengessük el. Terítsünk rá még egy tésztalapot, arra kanalazzuk a szilvalekvárt. Végül tegyük rá az utolsó lapot is. Felvert tojással kenjük le, hogy szép színe legyen! A tetejét szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon, körülbelül 45 perc alatt süssük aranybarnára!

 

Babele kugele

Ha egy igazán édes kuglira vágysz, na, akkor feltétlenül el kell készítened a következő receptet! De mi az a kugli? A kugli egy édes „sült pudingos” rakott étel. A tojásokat a túróval, a tejföllel és a cukorral felverjük, és tojásos tésztával összekeverjük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg szélesmetélt
  • 6 db tojás
  • 50 dkg túró
  • 2 kis dobozos tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 4 csapott evőkanál liszt
  • fahéj ízlés szerint
  • aranymazsola vagy feketemazsola ízlés szerint, tehát sok
  • (a mazsolát cserélhetjük akár többfajta aszalt gyümölcsre!)

 

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, sózzuk és pár kanál olajat is adjunk hozzá. Tegyük a tésztánkat a forró sós vízbe és főzzük al dentére. Közben állítsuk össze a keveréket! Válasszuk szét a tojásokat és tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vajat, a vaníliáscukrot és a fahéjat, majd magas fokozaton keverjük pár percig. Ha a tésztánk al dente, szűrjük le és tegyük félre hűlni egy kicsit. Térjünk vissza a keverékhez, szórjuk bele a lisztet és az összetört túrót, majd keverjük tovább szintén magas fokozaton. Most tegyük bele a mazsolát vagy az aszalt gyümölcsöket, és a közben kissé kihűlt tésztával együtt keverjük össze. Majd verjünk a tojások fehérjéből kemény habot, és laza mozdulatokkal forgassuk bele. Vajazzunk ki egy körülbelül 30×20 cm-es tepsit és öntsük bele a keveréket, 180 fokon süssük szép pirosra a kuglinkat! Tipp: tálaláskor adhatunk mellé egy kis baracklekvárt! Nem rontja el!

 

Szilvás-diós pite

Ez a szilvás-diós pite tökéletes desszert! Az édes szilvák és a ropogós dió együttesen varázsolják el a napodat!

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss szilva
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg dió (durvára vágva)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg a szilvákat, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat. Keverjük össze a vajat és a cukrot egy nagy tálban, addig, amíg krémes állagú nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és jól keverjük el. Szitáljuk bele a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a sót és a vaníliát, majd alaposan keverjük össze. A durvára vágott diót is adjuk hozzá a tésztához, és szintén keverjük el. Egy kivajazott piteformába öntsük a tésztát, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a szilvát. Tegyük a pitét a sütőbe, és süssük körülbelül 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk szeletekre.

 

Jó étvágyat hozzá!