Svát hónap tizenötödik napja, héberül hámisáászár bisvát, azaz tubisvát. Tubisvát egy „mozaikszó”, szedjük elemeire, és megtudjuk, hogy mit is jelent pontosan! Az első szócska a „tu”, a hónap tizenötödik napját jelöli. A „tet” és a „váv” betűkből áll, melyeknek a számértéke 9 és 6, ha a két számot összeadjuk, 15-öt kapunk. De miért 9 és 6? Nem lenne egyszerűbb a jól bevált 10 és 5? De bizony egyszerűbb, sőt logikus is lenne! Viszont nézzük meg: a két héber betűt, a tízet jod betűvel, az ötöt pedig hé betűvel írjuk. Ha a két betűt egymás mellé írnánk, akkor az Ö-rökkévaló egyik nevét kapnánk meg, amit viszont nem írhatunk le. Ezért jelöljük az ünnepet tet és váv betűkkel. A „bi” szócska azt jelenti, hogy -ban, -ben, a „svát” pedig a hónap neve.
De mi az oka, hogy a fáknak külön újévük van? Egy kedves kis történet szerint a fák látták, hogy az emberek újévet ünnepelnek. Összegyűltek, és a Tóra szavait idézték: „Az ember a mező fája”. Ha az emberek hasonlóak a fákhoz és nekik van újévük, akkor ugyanez megilleti a fákat is! Ez elég bölcsen hangzott ahhoz, hogy a fák kérése meghallgatásra találjon! De megkérdezték a fákat, hogy mikor legyen az ő újévük? Válaszuk szintén bölcsen hangzott! Miután a fáknak is szükségük van vízre, és svát hónap jegye a vízöntő, legyen ebben a hónapban! A bölcsek szerint ezen a napon dől el, hogy melyik fa hogyan fog fejlődni, hány ágat fog hozni és mennyi gyümölcsöt, termést fog adni. De eldől az is, hogy melyik fog kiszáradni, elsorvadni, vagy esetleg vihar fogja kidönteni.
A fák ünnepének, hág háilánotnak is nevezzük, mert Izraelben ez időben kezdődik a fák rügyezése, bimbózása, némelyek virágzása is, ilyen például a mandulafa. A fák új életre kelnek, ez a születésük, az újjászületésük napja. De Izraelben ettől a naptól számítják a gyümölcsöt termő fák tizedével kapcsolatos előírásokat a három vagy ennél idősebb fák esetében.
Svát 15-ét nevezzük az ültetés ünnepének, hág hánotéának is, mert Izraelben ezen a napon nagyon sok fát és virágot ültetnek. Bár az utóbbi időkben, ennek is köszönhetően, a Tubisvát újabb dimenziókat kapott, természetvédelem napja lett Izraelben.
Egész iskolák gyülekeznek és vonulnak ki a szabadba, dobpergéssel és zászlólengetéssel, hogy a már előre kijelölt helyeken elültessék a facsemetéket. Ezeket a közösségi ültetéseket játékokkal, dalok éneklésével, rövid lelkesítő beszédekkel, melyek a természet szeretetéről és főleg annak védelméről szólnak, teszik teljessé, és sokak szerint meghatóvá. A diaszpórában élő gyerekek is iparkodnak utánozni az izraeli kortársaikat, noha nálunk az időjárás nem teszi lehetővé még a fák ültetését. De különböző kézműves foglalkozásokon fák és virágok készítésével, rajzok és makettek készítésével ünneplik ezt a napot.
A nap szokásai, hagyományai a fák, a természet tiszteletét, az Izrael földjéhez való ragaszkodást és szeretetet fejezik ki. Szokás enni a hétféle terményből, melyekkel a Tóra földjét szimbolizáljuk. E hét termény a következő: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya. Vannak olyan közösségek, ahol tizenötféle gyümölcsöt esznek, utalásul a hónap tizenötödik napjára. A tizenötös számhoz kapcsolódik, hogy szokás elmondani a Lépcsők énekét, Sir hámáálotot, amely a 120. zsoltártól a 134. zsoltárig tart.
Rabbán Johánán ben Zákáj mondta: „Ha facsemetével a kezedben állsz, mikor megérkezik a Messiás, először a fát ültesd el, s csak utána köszöntsd Őt!”
Újabb keletű szokás, hogy úgynevezett Tubisvát szédert tartanak. Ez a Kabbala művelőinek kezdeményezésére Cfát városából indult a XVI. században. Azért nevezzük szédernek, de nem összekeverendően a pészáchi széderrel, mert itt is egy meghatározott rend szerint zajlik az étkezés, a pészáchi hágádához hasonlóan kis történetek, dalocskák és négy pohár bor kíséretében emlékezünk meg a fákról, a természet gyönyörűségeiről és az Ö-rökkévaló csodáiról!
Ha mi is szeretnénk tubisváti szédert tartani, akkor feltétlenül szerezzük be a következőket:
1 db szédertál (nem a pészáchi!), lehet egy szép tálca vagy tál is, fehér bor, vörös bor (vagy gyümölcslé világos és sötét színű), a hét szent gyümölcs (búza ebben az esetben, sütemény formájában, árpa, olajbogyó datolya, szőlő, füge, gránátalma).
Legalább egy olyan gyümölcs, amit még nem ettünk az idei évben, és a többi olyan gyümölcs, amit a család szeret! Ez lehet ananász, alma, körte, banán, mangó, narancs, mandarin, dió, kiwi, málna, mogyoró, mandula, pisztácia, aszalt barack, aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt cseresznye. A felsorolással csak segítséget szerettem volna adni, nem ennyi mindent kell beszerezni!
Hogyan zajlik a széder?
- Elfogyasztjuk az első pohár bort vagy gyümölcslevet. Ennek mindenképpen fehérnek kell lennie, mert ezzel szimbolizáljuk a telet.
- Fogyasztunk a süteményből. A sütemény a túlélést, az életet jelképezi.
- Elfogyasztjuk az olajbogyót, a datolyát és a szőlőt.
- Megisszuk a második pohár bort vagy gyümölcslevet. A fehér bort már egy kis pirossal keverjük. A fehér a telet, a piros a tavaszt jelképezi, de szimbolizálja, hogy a tél még erősebb, ezért több a fehér.
- Kóstoljuk meg a fügét és együnk a gránátalmából. A füge a Tórára emlékeztet. Ugyanis minden gyümölcsben van olyan rész, amit nem fogyasztunk el (narancsban a héja, a datolyában a mag), a füge azonban teljes egészében ehető és élvezhető. A gránátalmában pedig 613 mag van, mint amennyi micve, parancsolat található a Tórában. „Erec závát cháláv udvás – tejjel mézzel folyó ország”
- Elfogyasztjuk a harmadik pohár bort vagy gyümölcslevet, fele-fele arányban. Hiszen erősödik a tavasz, a növények fejlődnek a nap melegétől, szívják magukba a nedvességet a földből.
- Fogyasztunk a narancsból, mandarinból, szemezgessünk a mogyoróból, a mandulából, a pisztáciából.
- Megisszuk a negyedik pohár bort vagy gyümölcslevet, mely már a legsötétebb. Hiszen a termés növekszik, a virágok kinyíltak, a fák virágba borultak.
- Szabadon fogyasszunk bármit, amit még az asztalon találunk!
Természetesen minden esetben mondjuk el a megfelelő áldást! Ehhez itt található egy kis segítség!
Borivás előtt
Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri hágáfen.
Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, aki a szőlő gyümölcsét teremtette!
Lisztből készült étel vagy sütemény előtt (kenyér kivételével)
Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré miné mözonot.
Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki mindenféle ételt teremtett!
A fa gyümölcsére
Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri háéc.
Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki a fa gyümölcsét teremtette!
A földben (földön) termő zöldségek-gyümölcsök előtt
Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri háádámá.
Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki a föld gyümölcsét teremtette.
Nem fán vagy földön termett étel előtt, például üdítőitalra
Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, sehákol nihje bidváro.
Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, kinek szavára minden termett!
Pár igazán ínycsiklandó receptet szeretnék megosztani veletek!
Puha gyümölcsös piskóta
Hozzávalók:
- 4 db tojássárga
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 100 ml olaj
- 100 ml víz
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 db tojásfehérje felvert habja
- tetszőlegesen választott gyümölcs
- valamint porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojássárgát a kristálycukorral és vaníliacukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, alaposan elkeverjük, majd beleszitáljuk a finomlisztet és a végén a kemény tojáshabot laza mozdulatokkal, hogy ne törjük nagyon, beleforgatjuk. Kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, gyümölccsel megszórjuk. 170 fokon aranyszínűre sütjük. A kész, kihűlt sütemény tetejét porcukorral meghintjük.
Kókuszos kevert süti
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 15 dkg puha margarin
- 18 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 16 dkg finomliszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 dl tej
Elkészítés: A tojásokat (nem kell szétválasztani őket), a margarint és a cukrot jól kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőport, az átszitált lisztet, kókuszreszeléket és a tejet. Az egészet csomómentesre keverjük, majd egy 20×30 cm-es vajazott, lisztezett tepsibe öntjük és lassú tűzön, körülbelül 160 fokon tűpróbáig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, lehet lekvárt is beletenni, de csokimázzal is bevonhatjuk!
Gyümölcskenyér muffin
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliáscukor
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg dió10 dkg aszaltgyümölcs
- 2 dl tej
- 1 dl olaj
A hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük. Kivajazott muffin formába töltjük, és sütőben180 fokon tűpróbáig sütjük.
Ebben a videóban kaphattok segítséget az elkészítéshez.