Egy népszerű és közkedvelt gyermekmondóka kezdő sorai jutottak eszembe, miközben a mákot daráltam, amivel a Hámántáskákat fogom majd tölteni. A mondókát biztosan sokan ismeritek! Így hangzik: „Töröm, töröm a mákot, sütök neked kalácsot!” „Átköltés” után pedig: töröm, töröm a mákot, sütök neked Humentást! Az ünnep kapcsán már tudjuk, hogy négy micvát teljesítünk Purimkor! De mivel ismétlés a tudás anyukája, a mi esetünkben jiddise máméja, említsük meg újra őket!

Purimi micváink:

A négy közül kettő bizony szorosan kapcsolódik a konyhához! A két micvá pedig a misté, azaz a lakoma és a misloách mánot, ami pedig nem más, mint az ajándékküldés! A Megilában találunk utalást arra, hogy ünnepi lakomát kell tartanunk: „megülték azt lakoma és örömnapnak” (Megilát Eszter 9,17). Ez az étkezés különleges jelentőséggel bír, mert Eszter könyvében tizenhétszer fordul elő a lakoma (misté) szó, míg az egész T’nachban is csak huszonnégyszer. Ezeken a lakomákon mindig fontos dolgok történtek, ekkor határozták el a zsidók kiirtását, de ekkor határoztatott el megmenekülésük is.

„Ád lo jádá”

Az ünneppel együtt jár a jó hangulat, melyet borivással és játékkal szokás fokozni! Ezeken a lakomákon, mint már említettem, bort is ittak, ami előbb vagy utóbb részegséghez, vagy finomabban szólva spicchangulathoz vezetett. Elképzelhető, hogy talán ezért rendelték el Bölcseink azt, hogy „Minden ember köteles annyi bort inni, hogy ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között!” Ez egy nagyon különleges, ha parancsnak igazán nem is, inkább utasításnak nevezném, mert számtalan olyan törvényt hoztak már, hogy mennyit szabad inni, na de olyat, hogy mennyit muszáj, hát erre nem igazán volt példa a történelemben! Úgyhogy vállak felhúzva, karok széttárva, előre biccentett fejjel, kellőképpen ószövetségi tekintettel adjuk meg magunkat a sorsnak! Együnk, igyunk, vigadjunk! A vigadalomhoz hozzátartoznak a finomabbnál finomabb ételek, party falatkák, melyeket általában különböző húsokból készítünk el. Rántott húsok, pörköltek, sült húsok ízlésesen vagy akár jópofán hidegtálra rendezve. De azt már kevesebben tudják, hogy Purimkor zöldféléket vagy akár főzeléket is szokás készíteni, emlékeztetve minket arra, hogy Eszter a király palotájában, királynéként is hű maradt népéhez. Vagyis nem ette a tilalmas ételeket, hanem kizárólag gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztott. Tehát ne beszéljünk zöldségeket, hanem inkább töltsük meg a Hámántáskáinkat velük!

 

Slách mánot! Küldj ajándékot!  

Purim ünnepén legalább egy embertársunkat meg kell ajándékoznunk legalább kétféle dologgal, amit rögtön el is tud fogyasztani! Ezt az ajándékküldést nevezzük sláchmónesznek. Ez a csomagnak összeállított ajándék általában nem más, mint süteményekkel és borral vagy szőlőlével megrakott tálca. Közkedvelt sütemények ilyenkor a Hámántáska, a Lékoch (mézes sütemény), a Flódni,Kindli (Babácska), a Piskóta, a Kráncli. Általában ezek közül sütnek a háziasszonyok és állítják össze csomagba, de nagyon vallásos helyeken smálcbájglit sütnek a sütemények alá, és arra pakolnak rá, majd küldik el a gyerekekkel.

 

 

Tartalomhoz a forma…

Nem, ez bizony nem az Amfora reklám helye! Amikor az állandó formát említem, amihez bármilyen töltelék párosulhat, akkor a Hámántáska formájáról, alakjáról beszélek, ami a legnépszerűbb purimi sütemény! Nem fogjátok elhinni, de több elnevezése is ismert!

Például: Humentás, Hámán zseb, Homentás, Oznéj Hámán azaz Hámánfüle.

A Hámántáska mákkal vagy szilvalekvárral töltött háromszögletű tészta. A töltelék ezen kívül lehet még dió, alma, túró, csokoládé, bármi, amit a család szeret! A sütemény alakjának több magyarázata ismert. Az egyik magyarázat szerint a német mák (mohn) és táska (taschen) szavak összevonása, mely elé héber névelőt teszünk és megkapjuk a Homontaschen szót, melyben így szerepel Hámán neve is. Egy kevésbé ismert magyarázattal zárom a sort, mely magyarázat szerint a háromszög csúcsai a három ősapát, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot jelzik, mivel az ő érdemük volt, hogy purimkor jött a segítség.

 

Hámántáska vagy Hámán füle

Hozzávalók:

Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Kiskanálnyi szilvalekvárral, mákkal vagy dióval töltjük. Nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk, vagy a képen látható módon egymásra hajtjuk a széleket.

 

 

Kindli (babácska)

Tészta:

Diótöltelék:

Máktöltelék:

A kenéshez:

2 tojás

Elkészítés: a tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. A diótöltelékhez a diót a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk. A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el. A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön. A tetejüket két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd bekenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de ne szárítsuk meg nagyon.

 

Kindli II.

Hozzávalók:

Töltelék:

Mákos tölteléket is használhatunk:

 

 

Flódni

Hozzávalók:

Az almatöltelékhez:

A máktöltelékhez:

A diótöltelékhez:

A kenéséhez: 1 tojás

A receptek elkészítéséhez segítséget itt találsz

 

Dubai csokis hámánfüle

A következő recept a Facebookon jött velem szembe! Eitan Bernath készíti el nekünk a hámánfülét, az oldalán bekövetve biztosan megtaláljuk a receptet is!

Erre viszont az Instagramon akadtam rá, sivanskitchen oldalán! Szintén dubai csokis hámántáskákat készít, oldalán szintén ott van a recept! Igaz itt egy kicsi munkánk még van a recepttel, méghozzá átváltani a megadott mennyiségeket! De meglátjátok majd, hogy megéri!

 

Gluténmentes Hámánfüle

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük ki a vajat a cukorral és a tejszínnel együtt, amíg könnyű és habos lesz. Adjuk hozzá az 1 tojást, a vaníliát és narancs- vagy citromhéjat, és jól keverjük össze. Egy másik tálban szitáljuk össze a lisztet és a sót, majd a keveréket két részben adjuk hozzá a vajas keverékhez. Keverjük addig, amíg össze nem áll a tésztánk. Ha összeállt a tésztánk, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg sima „golyót” nem kapunk. Csomagoljuk be műanyag fóliába, és tegyük hűtőbe körülbelül 30 percre. Az idő letelte után újra a lisztezett felületre tesszük a tésztánkat, és nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra, majd egy kerek pogácsaszaggatóval vágjunk ki köröket belőle. A leeső tésztadarabokat gyúrjuk újra össze és szaggassuk ki, majd folytassuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Következő lépésben töltsük meg a tésztaköröket, és a hagyományos módon hajtsuk fel és csípjük össze a széleit. Kenjük le a humentásokat és helyezzük tepsibe vagy sütőlapra, és süssük 180 fokon 20-25 percig. Miután kisült a süteményünk, hagyjuk 5 percig a tepsiben vagy a sütőlapon és utána tálaljuk.

 

Variációk egy témára!

Hozzávalóként pedig levelestészta, mint mindennek az alapja! Töltelék gyanánt pedig használhatunk: mexikói zöldségkeveréket, sajtkrémet, humuszt, túrót, gombát, bármit!

Elkészítés: a levelesésztát először szélesebb csíkokra, majd egyforma nagyságú háromszögekre vágjuk. Minden másodikból pedig kiszúrjuk a közepét, ide fogjuk helyezni a tölteléket. A teli háromszögeket megkenjük felvert tojással és a kivágott háromszögeket ráhelyezzük. 200 fokon körülbelül 10-12 percig sütjük. Miután kisültek, megtöltjük őket, vagy az előre elkészített tölteléket beletesszük, és azzal együtt sütjük meg.

 

 

A végére pedig egy igazán különleges receptet szeretnék nektek kínálni!

 

Tortilla-humentás

Hozzávalók:

A töltelék bármi lehet, darálthúsos ragu, zöldségek, sajtok. Nálunk biztosan elkészül és falafel golyókkal lesz töltve, finom zöldségek és humusz kíséretében!

Elkészítés: először elkészítjük a tölteléket, majd ha szükséges, kicsit hűlni hagyjuk. Közben felverünk egy tojást, majd megkenünk egy tortilla-lapot vele, és közepére halmozzuk a tölteléket. Utána a már ismert módon felhajtjuk a tortilla szélét. A biztonság kedvéért egy fogpiszkálót átszúrhatunk rajta, hogy ne nyíljon szét. A sütőt előmelegítjük és 200 fokon pár perc alatt átmelegítjük a Tortilla-humentásunkat.

 

Süssetek és főzzetek!

Ne feledjétek!

Aki szeret, az etet, és akit szeretnek, azt etetik!

Ezzel a bölcs gondolattal kívánok nagyon vidám ünnepet!

Kóser ház

Hámánfüle az alapoktól a különlegességekig

2025.03.11.