Egy háziasszony mindig nagyon készül egy ünnepre, egy jeles napra. A legfinomabb és legbeváltabb receptjeinket vesszük elő ilyenkor. A legjobbat szeretnénk készíteni, mert aki etet az szeret, és akit etetnek, azt szeretik. Szeretetmércénk csúcsra járatásához szeretnék pár ötletet adni nektek!
A maceszgombócot nem meglepő módon maceszból, vagyis pászkából készítik, és két iskolája is létezik. Van, aki csak maceszlisztből csinálja, és van, aki inkább a beáztatott, majd kinyomkodott macesz lapokra esküszik. A megoldás sokunknál félúton találkozik! Pászkát most már könnyen beszerezhetünk, és ha maceszlisztünk éppen elfogyna, akkor egyszerűen daráljuk le pár lap maceszt, és máris megoldódott a helyzet! A tésztát a legjobb előző este elkészíteni, és a hűtőszekrényben pihentetni egy éjszakát, de ha nincs időnk, akkor is szánjunk legalább egy órát a pihentetésre, hogy a száraz hozzávalók megfelelően felszívhassák a nedvességet a masszából. Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba- vagy kacsazsírral, a maceszgombócok esetében, ha a receptünk azt írja, akkor használjunk zsírt! Más ízt kölcsönöz a gombócoknak.
Összeállításkor a tésztát ne keverjük túl! Ne nyomkodjuk agyon, mert kemény lesz a végeredmény! Ahogy elkeverednek a hozzávalók, hagyjuk azonnal békén! A tésztából vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formázzuk kisebb golyókat, mert főzés közben meg fognak dagadni. A gombócokat mindig külön, sós vízben főzzük ki, sosem a levesben, mert rengeteg folyadékot felszívnak főzés közben! Sok más gombóccal ellentétben a maceszgombóc nincs még kész akkor, amikor feljön a víz felszínére. Legalább 10-15 percet kell adni neki, hogy megfelelően át tudjon főni. Ha már jónak tűnik, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. Akkor van kész, ha a színe és az állaga ugyanolyan a közepében, mint a szélén.
Most pedig variációk egy témára! Nézzünk pár receptet!
Maceszgombóc I.
Hozzávalók:
- 2 db maceszlap
- 4 db nagyobb tojás
- 5 dkg liba vagy kacsazsír
- 12,5 dkg maceszliszt
- 0,5 dl szódavíz
- só
- bors
- gyömbér
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Elkészítése:
Áztassuk vízbe a maceszlapokat. Válasszuk szét a tojásokat. Verjük fel a fehérjéket kemény habbá. Tegyük félre. Keverjük el a sárgáját zsírral és szódavízzel, majd keverjük hozzá a kinyomkodott maceszlapokat, a maceszlisztet, a gyömbért és az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, de csak enyhén, mert a gombócokat majd sós vízben fogjuk kifőzni. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk mindent össze. Egy spatula segítségével óvatosan keverjük a masszához több részletben a fehérjét. Tegyünk a masszára alufóliát, és hagyjuk a hűtőszekrényben pihenni legalább egy órán, de inkább egy egész éjszakán keresztül. Forraljunk fel jó sok vizet egy nagy lábasban. Tegyünk bele annyi sót, mint amikor tésztát főzünk. A masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és főzzük ki őket. Szedjük ki a gombócokat szűrőkanállal és azonnal tálaljuk, vagy felhasználásig tartsuk melegen.
Maceszgombóc II.
Hozzávalók:
- 12 dkg macesz
- 2 db tojás
- 2 kanál libazsír
- 0,5 dl alaplé vagy másodlé
- só és bors
Elkészítés:
A maceszt vagy pászkát törjük apróra. Az apróra zúzott pászkát egy keverőtálba szórjuk, ráöntjük a két kissé felvert tojást. Hozzáadjuk a két evőkanál libazsírt és 1-2 evőkanál alaplevet. Sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően, majd keverjük jól össze az egészet és tegyük hűtőbe fél órára. A hűtőből kivéve formáljunk megvizezett kézzel, esetleg kanállal diónyi gombócokat és sós vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére és még körülbelül 5 percet. Vegyünk ki egy gombócot és vágjuk félbe, ha átfőtt, szedjük ki a kész gombócokat.
Maceszgombóc III.
Hozzávalók:
- 3 lap macesz
- 5 tojás
- 1 dl olaj
- 3 dl víz
- só
- bors
- gyömbér
- fokhagymakrém vagy 4 gerezd fokhagyma reszelve
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A maceszt apróbb darabokra törjük és beáztatjuk, negyedóra után kinyomkodjuk és tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a fűszereket, sózzuk és borsozzuk, beleöntjük az olajat és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját és lazán összeforgatjuk. Majd annyi maceszlisztet adunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény masszát kapjunk. Hagyjuk állni, majd főzzük ki. Szükség esetén végezzünk próbafőzést, egy-két gombócot tegyünk a forrásban levő vízbe, hogy nem esik-e szét, és ha igen adjunk még hozzá maceszlisztet.
Itt most az én receptemet és annak elkészítését nézhetitek meg
Természetesen sok minden mást is készíthetünk pászkából, nem „csak” levesbetétet! Kiváló édesgombócot, szendvicset, tortát, pizzát, de meg is tölthetjük, vagy akár rakott maceszt is tálalhatunk belőle!
Következzen még pár recept!
Sült maceszgombóc
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 csésze maceszdara
- csipetnyi feketebors
- 1/4 csésze víz
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük hűtőbe körülbelül 30 percre. Kézzel vagy kanállal golyókat formázunk a masszából és forrásban lévő vízbe tesszük, majd megfőzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat a vízből, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180-190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a gombócok világos aranybarnák nem lesznek.
Édes diós maceszgombóc
Hozzávalók:
- 3 lap macesz
- 5 tojás
- 1 dl olaj
- 3 dl víz
Ízlés szerint:
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 evőkanál mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- pár szem aszalt vagy kandírozott gyümölcs
- esetleg datolyapaszta
Elkészítés:
A már megismert módon összeállítjuk a masszát, majd a fűszerek helyett a cukorral, vaníliáscukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal állítjuk be desszertünk édességét. Ha kedvünk tartja aszalt szilvát vagy aszalt sárgabarackot tehetünk a közepébe. A gombócozás után nem sós, hanem cukros vízben főzzük ki a gombócokat. Majd a legvégén darált dióba forgatjuk!
Macesztorta
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 5 evőkanál darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 5 evőkanál maceszliszt
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a darált diót, a citromhéjat, majd végül a maceszlisztet. Hozzáadjuk a felvert habot és lazán összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es formába öntjük és előmelegített sütőben 160 fokon 30 percet sütjük. Végezzünk tűpróbát, ha kihűlt kedvünk szerint töltsük meg.
Tiramacesz
A tiramaceszben legtöbb hozzávaló ugyanaz, mint amit a „hagyományos” tiramisuhoz használunk, kivéve, hogy a kávéba áztatott babapiskóták helyett kávéba áztatott maceszt használunk. Ha attól magabiztosabbnak éreznénk magunkat, hogy áztatás helyett inkább locsolnánk vagy esetleg ecsettel kennénk meg a maceszlapokat kávéval, akkor tegyünk úgy! Első lépésként a szokásos módon elkészítjük a krémet. Ha többször készítettünk már tiramisut, akkor tudjuk, hogy a mascarpone dobozán is találunk receptet, de az interneten is találunk számos jó receptet hozzá! Sőt napjainkban már laktózmentes és vegán változatban is tudunk mascarponét vásárolni. Ha a normál tejes desszert változatot készítjük, akkor a menüt úgy állítsuk össze, hogy a kásrut szabályaival ne ütközzék! Ha vegán változatban készítjük, akkor használjunk mandulatejet, sokkal finomabb, mint a többi növényi tej, legalábbis szerintem!
Pészáchi maceszzsemle
Hozzávalók:
- 2 csésze maceszliszt
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál fehér kristálycukor
- 1 csésze meleg víz
- 1/3 csésze olaj
- 4 db nagytojás
Elkészítés: Egy keverőtálban keverjük össze a maceszlisztet, a sót és a cukrot. Egy kis tálban melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá az olajat és keverjük össze. Adjuk hozzá a víz és olaj keverékét a száraz összetevőkből álló keverékhez. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, közben keverjük össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Olajozzuk be a kezünket, és a tésztából körülbelül 3 evőkanálnyi mennyiséget vegyünk a kezünkbe, majd formázzuk golyókká és tegyük a tepsibe. Kissé nyomjuk őket korongformájúra és előmelegített sütőben, tűpróbáig süssük! Ne ijedjünk meg, ha a közepe megreped!
RuhamasFood oldalán egy videó segít az elkészítésben!
Áfonyás túrós reggeli süti
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 3 nagy tojás
- 1/4 csésze juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 csésze mandulaliszt
- 1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy kisebb tepsit margarinnal vagy vajjal. Keverjük össze a túrót, a tojásokat, juharszirupot vagy mézet, a vaníliát, a fahéjat és a mandulalisztet egy sima tésztává. Öntsük a keveréket a kikent tepsinkbe és szórjuk a tetejére az áfonyát. 30-35 perc alatt süssük készre a sütinket, de mindenképpen végezzünk tűpróbát! Segítségünkre lehet, ha azt látjuk, hogy a sütemény teteje szépen aranybarnára sül. Hagyjuk kicsit hűlni, majd közvetlenül a tálalás előtt szórjuk meg porcukorral!
Az űrlap alja
Ízletes matzo brei
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma felkockázva
- 1 közepes piros kaliforniai paprika felkockázva
- 5 lap macesz darabokra törve
- 6 nagy tojás
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál víz
- 15 dkg trappista vagy cheddar sajt
- 1 csokor friss kapor apróra vágva
Elkészítés:
Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát és a kaliforniai paprikát, pirítsuk körülbelül 10 percig. Tegyük az összetört maceszt egy szűrőkanálba és langyos víz alá tartva áztassuk meg, hagyjuk lecsöpögni. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a sót és a vizet. Adjuk hozzá a lecsepegtetett maceszt, a sajtot, a hagymás keveréket és kaprot, keverjük össze. Ugyanabban a serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és nyomkodjuk simára. Fedjük le és süssük addig, amíg az alja és az oldala meg nem puhul, ez körülbelül 10 perc. Megszórjuk a maradék sajttal és 3 percig pirítjuk, vagy addig, amíg a teteje enyhén ropogós lesz, és a sajt gyönyörűen ráolvad. Csúsztassuk tányérra, és vágjuk fel!
Ezen a linken további finom matzo brei ötletekre lelsz:
Macesz lasagna
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta
- 1 db tojás
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt bor
- ízlés szerint bazsalikom apróra vágva
- ½ teáskanál fokhagymapor
- 10 dkg parmezán
- 30 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
- 4 db maceszlap
- 1-1,5 doboz paradicsomszósz
- 15-20 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a ricottát, a tojást, a sót, a borsot, a fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot, adjunk hozzá egy kevés parmezánt és a spenótot, keverjük jól össze. Egy körülbelül 20×20-as sütőtepsiben vagy tálban kezdjük el „összerakni” a lasagne-t! Kenjünk az aljára a spenótos keverékünkből és tegyünk rá egy maceszlapot. A maradék keverék egyharmadát kenjük el a lap tetején, majd kenjük rá a paradicsomszósz egyharmadát és szórjuk meg a mozzarella egyharmadával. Ismételjük meg a műveletet, hogy összesen 4 rétegünk legyen! A tetejére szórjuk a maradék parmezánt. Takarjuk be a tepsit alufóliával és süssük körülbelül 35-40 percig, az idő letelte után vegyük le az alufóliát és további 10 percig süssük még a lasagne-t. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikommal!
Remélem, találtatok egy-két új receptet vagy kaptatok ötletet ahhoz, hogy valami újat, valami finomat készítsetek azoknak, akiket nagyon szerettek!
Ne feledjétek, etessetek és szeressetek!
Mindenkinek nagyon boldog és kóser Pészáchot kívánok!