Bármerre nézünk szét szűkebb és tágabb környezetünkben, szinte zúdulnak ránk a különböző jelképek és szimbólumok, piktogramok és emojik. A közös bennük, hogy mindegyikhez egy jelentés, esetleg egy szokás kapcsolódik. Nincs ez másképp a zsidó vallásban sem a szimbólumaink, jelképeink kapcsán.
A hagyomány és bölcseink az évezredek során minden ünnepre kialakították a jelképek gazdag tárát, tanításuk szerint ugyanis a jel is beszél! A hagyományos mozdulatok, szokások, imák, illatok és színek, az ünnepeken felkínált ételeink mind „beszélnek” hozzánk! Ugyanez vonatkozik a Ros Hásánákor fogyasztott ételeinkre is, ezek is jelképek! Gondoljunk csak a kerek kalácsra, a mézre, a gránátalmára, a halfejekre! Tehát az év édes kerekségére, a tórai parancsolatok, micvák teljesítésére, melyekben igyekszünk, igyekezzünk, elöl járni!
Nézzük csak, mit tegyünk az ünnepi asztalra!

Újévkor mindenképpen kerüljön az asztalunkra bárchesz, alma, méz, gránátalma és halfej. Ezeken kívül sokan kínálnak még zöldbabot, sárgarépát, datolyát és fekete babot.
Bárchesz

Az év közbeni hosszúkás fonott kalácsot kerekre font, többnyire mézzel, mazsolával édesített bárchesz váltja fel, jelezve, hogy szeretnénk, ha az évünk teljes, egész, kerek lenne. Az étkezések elején a bárcheszt nem sóba, hanem aranyló mézbe mártjuk, kifejezve ezzel, hogy szeretnénk, ha az előttünk álló év édes lenne, mint a méz.
Alma

A midrás szerint a Gán Éden, azaz az édenkert almáskert illatát árasztotta, a Kabala szent almásként utal rá. Az Énekek énekében Salamon az almafa alatt ülve beszél a szeretetről, így bátran kijelenthetjük, hogy a hagyomány szerint az alma jelképezi az Ö-rökkévaló iránti szeretetet, aminek így, Újévkor különös jelentősége van, a mézbe mártott almával kívánunk egymásnak és magunknak édes újévet, talán ennél jobban semmi nem jelképezi az ünnepet.
Gránátalma vagy rimon

A gránátalma a hagyomány szerint pont annyi magból áll, mint ahány parancsolat a Tórában van. Hagyományos ünnepi gyümölcs, szefárd közösségekben ez az újévi tál legfőbb része, az askenáz méz és alma párosítással szemben. A gránátalmát fogyaszthatjuk magában, de felhasználhatjuk salátákhoz, vagy akár a sülteket is gazdagíthatjuk vele. A gránátalma magjainak száma pontosan 613, mint a Tórában szereplő parancsolatok száma, de jelképezi azt is, hogy érdemekben is gazdagodjunk az új évben.
Halfej? Bizony!

A halfej, hogy elsők legyünk a micvák teljesítésében, és ne csak a többiek követői, hanem inkább minket kövessenek, mi járjunk példamutatóan mások előtt! Hiszen a hal is csak előrefelé tud úszni hátrafelé nem.
A gyerekeknek érdekes a viszonya a hallal, sokan szeretik, eszik is gond nélkül, ám egy megtermett ponty levágott feje, szemmel együtt még nekik is rémisztő lehet. A halevés mindenképpen jó dolog, ezért egy doboz szardínia, vagy hagymás hering is tökéletes újévre. Ha nem eszünk halat, helyettesíthetjük „fej” zöldséggel, mint például a saláta, vagy a káposzta.
Datolya, a kihagyhatatlan

Szuperételként és hagyományos ünnepi fogásként is érdemes szót ejteni a datolyáról. Édessége a mézével egyezik, a Tórában a “tejjel mézzel folyó Kánaán” kifejezés is a datolyára utal, Izrael 7 szent terményének az egyike. Fogyaszthatjuk nyersen, szárítva, süthetünk vele, használhatjuk a belőle készült szirupot főzéshez és édesítéshez is. Hagyományos újévi étel még a cékla, a répa, a fekete szemű bab és a sárga sütőtök is.
Ha még nem döntöttél a menüsorról, akkor itt van néhány tipp!
Mazsolás foszlós kalács

Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 3 teáskanál só
- 2 tojás
- 2 evőkanál puha vaj vagy margarin
- Menütől függően: kb. 6 dl langyos tej (használhatunk növényi tejet) vagy langyos víz
- 2 teáskanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 4 dkg élesztő
- ízlés szerint mazsola, de el is hagyható
Elkészítése:
Az élesztőt a meglangyosított folyadékba morzsoljuk és hozzáadunk kevés cukrot, majd hagyjuk felfutni. Addig egy megfelelő nagyságú tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a külön felütött és átvizsgált tojásokat, a margarint vagy vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a mazsolát. Figyeljünk arra, hogy a sót ne közvetlenül oda szórjuk, ahová a felfuttatott élesztőt fogjuk, mert nem fog rendesen megkelni a tésztánk. Ha hozzáadtuk a kovászunkat, lassan adagoljuk a langyos folyadékot is és állítsuk össze a tésztát, majd kezdjük el dagasztani. Ha bedagasztottuk, utána takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nem kell erősen, majd kelesszük 20 percet újra.
Ennél a pontnál veszünk chálát a tésztánkból!
A chálá nem csak a bárcheszünk egyik neve, hanem elsősorban az elkészített tésztából levett kis darab, melyet a Szentély fennállása idejében a kohénoknak, a Szentélyben szolgáló papoknak juttattak. Napjainkban, mivel nem áll a Szentély, csak rabbinikus, nem pedig tórai parancsolat a chálá levétele. A levett tészta a háláchá szerint fogyasztásra nem alkalmas, ezért meg kell semmisítenünk. Ezt többféleképp megtehetjük. Alufóliába csomagolva egyszerűen ehetetlenségig égetjük, vagy pedig alaposan becsomagolva kidobjuk. Akkor vagyunk kötelesek a chálá levételére, ha a következő ötféle gabona valamelyikéből, illetve azok kombinációjából készült lisztet használunk. Ezek: búza, árpa, tönköly, rozs és zab.
A chálá levételekor a következő áldást mondjuk:
Báruch Átá HáSém Elohénu Melech Háolám, áser kidsánu bemicvotáv vöcivánu löháfris chálá min háiszá.
Áldott vagy Te, Örökkévaló I-stenünk, a világ Királya, aki megszenteltél minket parancsolataiddal, és meghagyta nekünk, hogy leválasszuk a chálát a tésztából.

Osszuk kétfelé a megkelt tésztánkat, majd a két darabot 4-4 felé és sodorjuk rudakká őket. Fonjuk a kalácsainkat kerekre a kép segítségével. Elsőre bonyolultnak tűnik, de nézzétek meg másodjára is! Nem is olyan bonyolult ez! Jótanács! Ha szó szerint körbeértetek a fonatokkal, akkor nyugodtan igazítsátok a kalács alá a végeket! Sőt, egy kicsit alányúlva a közepét megemelhetitek és még szebb lesz a kalácsotok! Ha végképp nem boldogultok, az interneten sok videó van a kerek kalácsfonásról.
Az ünnepi kalácsot, a bárcheszt, mint már annyiszor említettük, többnyire kerekre fonjuk az évnek ebben az időszakában, és mézzel, mazsolával ízesítjük a teljes és édes év reményében. Sok helyen apró koronákat készítettek a tésztából és azzal díszítették a bárcheszt, emlékeztetve az Ö-rökkévaló megkoronázására, mely az ünnepi imarend visszatérő fordulata. Máshol létra alakú kalács is került az asztalra, annak a midrásnak a nyomán, mely szerint az Örökkévaló létrákat tesz az égbe, és van, akit felemel rajtuk, másokat meg levesz róluk… Ismét mások madár formájú kis bárcheszeket készítenek, mert a madár Jesájá próféta szerint a kegyelem jele.
Madárka formázása: egy darab tésztát hosszabb rúd formájúra sodrunk, majd egyszerűen egy csomót kötünk a tésztára.

Formázzunk kis csőrt és mazsolát tegyünk szem gyanánt a fejre. A kismadarunk farkát képező tésztadarabot kissé lapítsuk el és éles késsel vagdossuk be. A szokott módon süssük meg, figyelve arra, hogy ne süljenek túl!
Gránátalma formájú kalácskák

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- kb. 3 dl langyos víz
- 5 kanál méz
- 3 tojás
- 1 dl olaj
- 1 evőkanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 1 evőkanál mák vagy szezámmag
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd vegyünk egy keveset belőle, tegyük egy kisebb tálba. Adjunk hozzá langyos vizet és 2 kanál mézet. Morzsoljuk hozzá az élesztőt. Miután a mézes kovászunk felfutott, öntsük a többi liszthez. Tegyük hozzá a többi mézet, az olajat, a gondosan ellenőrzött tojásokat, és a sót. Állítsuk össze a tésztánkat.

Addig dagasszuk, amíg enyhén ragacsos tésztát kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet, de ha úgy ítéljük meg, akkor vizet adjunk még hozzá. Ha összeállt a tésztánk, fóliával takarjuk le, és egy-két órát kelesszük. Miután szépen megkelt a tészta, tegyük lisztezett deszkára és osszuk kb. 15 részre, melyből egy darabot mindjárt tegyünk is félre, ebből készítjük majd a gránátalmáink koronáit. A tésztadarabokból formázzunk kerek golyókat és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra, takarjuk le és kelesszük újra félórát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztagolyókat kenjük meg a felvert tojással. Abból a tésztarészből, amit félretettünk, készítsünk kis golyókat, annyit, ahány zsemle van. Minden zsemle tetejére tegyünk egy kis tésztagolyót, és azt is kenjük meg tojással. Éles és tiszta ollóval vágjuk be a kisebb golyókat, a képen látható módon. A tetejére szórjunk mákot vagy szezámmagot. Körülbelül 25 percig süssük, amíg meg nem pirul.
Tyúkhúsleves
A megszokott módon és ízlésünknek megfelelően húslevest készítünk, melybe levesbetétként kreplahot tálalhatunk. Természetesen ez nem zárja ki, hogy másfajta levesbetétet is kínáljunk. Például cérnametéltet, grízgaluskát vagy akár maceszgombócot!
Kreplah:

Hagyományos ros hásánái étel, melynek tésztáját 15 dkg lisztből, 1 tojásból, 1-2 evőkanálnyi hideg vízből és egy csipet sóból állítjuk össze. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik felére kis kupacokban rátesszük a 15-20 dkg darált húsból (lehet maradék főtt hús), 1 tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesített tölteléket. A tészta másik felét ráhajtjuk a kis halmokra, a közöket lenyomkodva bezárjuk a tésztakockákat, tojásfehérjével megkenjük, majd sós vízben, vagy húslevesben kifőzzük. Forró levesben, levesbetétként tálaljuk.
A levesben főtt húsok mellé készíthetünk mártásokat, melyekhez főtt krumplit vagy bárcheszt is kínálhatunk!
Mazsolamártás
Hozzávalók:
- 2 kanál liszt
- 2 kanál libazsír
- 20 dkg mazsola
- pici cukor és 1 citrom leve
Elkészítés: a lisztből és a zsírból világos rántást készítünk, melyet húslével vagy másodlével húzunk fel, beletesszük a beáztatott mazsolát. A cukorral és citromlével beállítjuk az ízeket.
Paradicsommártás
Hozzávalók:
- 3 dl paradicsompüré
- 2 kanál liszt
- 2 kanál libazsír vagy étolaj
- 1 kanál pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- húslé vagy másodlé
- cukor
- só
- pici bors
Elkészítés: a lisztből és a zsiradék valamelyikéből rántást készítünk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a húslével vagy a másodlével a kívánt sűrűségűre húzzuk fel. Tegyük bele az apróra vágott paprikát, nagyon jó ízt ad a mártásunknak! A cukorral és a fűszerekkel állítsuk be az ízeket!
Birsalmaszósz

Hozzávalók:
- 40 dkg birsalma (hámozva és magozva)
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl növényi tej (legjobb a mandula)
- 3 dkg finomliszt
- kevés frissen facsart citromlé
- 5 db szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- csipet só
Elkészítés: A meghámozott birsalmát felkockázzuk vagy cikkekre vágjuk, és körülbelül fél liter vízben a sóval, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és a szerecsendióval puhára főzzük. Kevés növényi tejből és lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, majd felforraljuk, és a többi tej hozzáadásával beállítjuk a szószunk sűrűségét. A végén citromlével ízesítjük.
Természetesen nem csak levesben főtt húsokat kell, hogy feltálaljunk! Sokan szeretik a szaftos sülthúsokat! E remek fogáshoz ajánlom a cimeszt! Számtalan recept kering szakácskönyvekben, az interneten, nézzetek körül, ha kedvetek van, újítsatok egy kicsit a recepteken!
Cimesz

Hozzávalók:
- 2 kg édesburgonya
- 8 szál közepes sárgarépa
- 2 csésze aszalt szilva
- 3 teáskanál narancshéj
- 1 csésze narancslé
- 1 csésze víz
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze barna cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál só
- 1 kiskanál frissen őrölt fekete bors
- 1/4 csésze vaj vagy margarin hidegen és felkockázva
Elkészítés: tisztítsuk meg a sárgarépát és az édesburgonyát, majd daraboljuk fel. Nem kell nagyon apróra, mondjuk inkább, hogy hagyjuk meg a rusztikus jellegét. Egy közepes tálban keverjük össze a narancshéjat, a narancslevet, a vizet, a mézet, a barna cukrot, a fahéjat, a sót és a borsot. A feldarabolt zöldségeket helyezzük a sütőtálba vagy tepsibe, és öntsük rá a keveréket. Fedjük le és tegyük a sütőbe, félóra múlva tegyük rá a kockázott vajat vagy margarint, és süssük készre.
Töltött kacsacomb tarhonyával, sárgarépás-aszaltszilvás-almás cimesszel

Hozzávalók:
- 8 db kacsacomb
- 4 db nagyobb alma
- 25 dkg aszalt szilva
- 3 tojás
- kb. 3 kanál zsemlemorzsa
- 1 fej fokhagyma
- só
- bors
- 50 dkg tarhonya
- 3 kanál étolaj
- só
- bors
- 50 dkg sárgarépa
- 25 dkg aszaltszilva
- 2 db nagyobb alma
- 3 evőkanál méz
- 5 dkg margarin
- víz
- késhegynyi fahéj
Elkészítés: a kacsacombokat átnézzük, és ha szükséges tisztítjuk őket. Az almákat megtisztítjuk és egy nagyobb tálba reszeljük, az aszaltszilvát összevágjuk, majd az almához adjuk. Egyesével felütjük a tojásokat, megvizsgáljuk, és a töltelékhez adjuk. Kanál segítségével összekeverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Ez nagyon szépen felszívja az alma levét és nem szárad ki a töltelékünk. Megtöltjük a kacsacombokat, és tepsibe helyezzük őket. A fokhagymát szintén megtisztítjuk és fokhagymanyomón átnyomjuk, sót és borsot, valamint nagyon kevés olajat adunk hozzá, ezzel pedig bedörzsöljük a megtöltött combokat. 170 fokon körülbelül 80 perc alatt megsütjük.
Amíg a kacsacombok sülnek, elkészítjük a köreteket.
A tarhonyát kevés olajon „szárazon” átpirítjuk. Körülbelül egy pohár vízzel felöntjük, vigyázzunk, mert a gőz felcsaphatja a kezünket. Majd sózzuk és borsozzuk a tarhonyánkat és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ezek után felforraljuk és utána lefedjük, a lehető legalacsonyabb fokozaton készre főzzük a tarhonyát. Ha szükséges, pótolni kell a vizet, és gyakran átkeverni. A cimeszhez a sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, az aszaltszilvát átmossuk, az almát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A margarint megolvasztjuk, és a sárgarépát átforgatjuk rajta. Kevés vizet öntünk a répa alá és hozzáadjuk az aszaltszilvát, a fahéjat, illetve a mézet, lefedjük és tovább pároljuk. Az almát a vége felé adjuk hozzá, hiszen nem az a célunk, hogy szétfőzzük. Így kellően megpárolódik és egyben is marad.
A cimesz szaftjából tegyünk a tarhonyánkra is! Nem fogunk csalódni!
Lassan a menüsorunk végére érünk, ahonnan a sütemények sem hiányozhatnak! Ha tudjuk, és családunk is szereti, részesítsük előnyben a mézzel készült süteményeket!
Lékoch, mézes sütemény

Alaposan összekeverünk 1 pohár mézet, 1 pohár olajat és 1 pohár cukrot, majd hozzáadunk 3 tojást, 1 pohár feketekávét, 1 csomag sütőport, 3 és fél pohár átszitált lisztet. Egy-egy kiskanál fahéjjal és szerecsendióval, fél kiskanál szegfűszeggel és negyed kiskanál gyömbérrel ízesítjük. Végül belekeverünk egy pohárnyi, előre beáztatott mazsolát is. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon készre sütjük.
Mézes-almás kuglóf

Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg langyos méz
- 12 dkg porcukor
- 5 db tojás
- 2 db alma
- 2 evőkanál víz
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét a vízzel és a sóval verjük fel. Szórjuk hozzá a cukor felét, és verjük tovább addig, amíg jó kemény nem lesz. Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget. A tojások sárgáját habverővel verjük fel, majd adjuk hozzá a maradék porcukrot. Laza mozdulatokkal keverjük hozzá a habot, a lisztes elegyet és az olvasztott, de nem meleg mézet. Végül forgassuk hozzá a kisebb darabokra vágott almát. Az így összeállított tésztát öntsük egy kivajazott, liszttel megszórt kuglófformába, és 160 fokon süssük meg 35 perc alatt. Vigyázzunk, mert a méz miatt hamar megéghet a süteményünk. Ha szükséges, rakjunk rá sütőpapírt vagy fóliát! Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a kuglófunk. Amennyiben a sütibe szúrt tűre vagy késre ragad a tészta, úgy süssük tovább. A kisült tésztát rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Almáspite
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 1 teáskanál fahéj
- 2 tojás
Az almáspite elkészítéséhez a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajvajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük. Ez idő alatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, és ráfacsarjuk a citrom levét, majd cukorral, fahéjjal és a lereszelt citromhéjával ízesítjük. 10 perc után lazán kinyomkodjuk belőle a sok levet.

A tésztát két részre osztjuk, egyharmad-kétharmad arányban, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobb tésztalapot kikent tepsibe fektetjük, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal. Az almáspite tetejét megkenjük a felvert tojással, villával finoman megszurkáljuk, és megrajzoljuk a rácsokat. Végül a 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Befejezésként néhány komolyabb gondolatot engedjetek meg nekem!
Ros Hásáná első napján Cháná imáját olvassuk fel háftárának, a tóraolvasást követő prófétai szakaszként. Cháná imája különleges jelentőséget hordoz a gyermekáldásra váró asszonyok számára, hiszen ő is ezért fordult imájával az Örökkévalóhoz. A hagyomány szerint Cháná Ros Hásánákor lett várandós fiával, akit Sámuel prófétaként ismerünk. Cháná nevében a zsidó nő három alapvető micvája található meg. Ezek pedig a chálá (a tésztaáldozat vétele), a nidá (családi tisztaság törvényei, mikve) és a hádlákát nérot (a gyertyagyújtás).
Írásaimban mindig igyekeztem, hogy az általam választott témát alaposan bemutassam, hogy az mindenki számára érthető és könnyen alkalmazható legyen. Hiszen nem vagyunk egyformák! Van, aki többet tud, van, aki kevesebbet. De ez a három micvá összeköt bennünket, lányokat, asszonyokat, bárhol is éljünk a nagyvilágban! Éppen ezért ne feledjük el, hogy mi magunk is alakíthatunk ki magunk és családunk számára nekünk tetsző szokásokat, ami ugyanígy össze fog kötni bennünket, igaz, hogy családon belül, de generációkon keresztül!
Ezekre a kis „apróságokra” felnőttként olyan jó lesz visszaemlékezni! Ugyanúgy csinálni, ahogy Anya vagy a Nagyi csinálta!

