A latkesz az egyik legjellegzetesebb és legkedveltebb kelet-európai zsidó étel. Mint azt már tudjuk, leggyakrabban Hanukakor készítjük az ünnephez szorosan kapcsolódó szimbolikája miatt, ami nem más, mint az olajban sütés. A latkesz népszerűsége nemcsak a finomságában rejlik, hanem az egyszerű elkészítésében is!

Rengeteg féle alapanyagból készíthetjük! Például: krumpli, cékla, karfiol, cukkini, édesburgonya, brokkoli, sárgarépa, sajt, hogy a talán legközkedveltebbeket említsem. De a hozzá kínálható mártogatósoknak is számtalan formája ismert és szintén nagyon közkedvelt. Például készíthetünk tejfölből, görögjoghurtból, kefírből, almából stb.
Ízesíthetjük fokhagymával, petrezselyemmel, kaporral, chilivel. Mivel én nem csak Hanukakor készítem, hanem bármikor az év során, főleg krumpliból vagy cukkiniből, gyakran gombamártás kíséri az étkezések során.
Néhány gyakorlati tanács:
Ha krumpliból készítjük, a lereszelés után nem nyomjuk ki teljesen a levét, hagyjuk alatta bátran, ugyanis a keményítőtől még ropogósabb lesz kívülről a latkeszünk.
Amint kiszedtük a forró olajból, azonnal sózzuk meg. Ugyanis a forró olaj magába szívja a sót, és megakadályozza, hogy a kihűlő latkesz visszapuhuljon.
Bármennyire is elterjedt szokás, hogy papírtörlővel borított tálba vagy tányérra szedjük a friss latkeszt, ne tegyük, mert ha rácsra szedjük, tovább ropogós marad.
A sütés közben pótoljuk a zsiradékot, mert a latkesz sokat felvesz. Egyszerre ne sokat öntsünk utána, mert nagyon lehűti az olajat és az akkor belerakott latkesz csak megszívja magát és nehéz, zsírban tocsogó ételt kapunk.
Ha melegíteni szeretnénk, azt ne mikróban tegyük, hanem tegyük rácsra és a sütőben pár perc alatt melegítsük át.
Ha túl sokat készítettünk egyszerre (bár ez számomra ismeretlen fogalom), le is tudjuk fagyasztani! Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és sütőpapírral elválasztva nyugodtan tehetjük zacskóba, és mehet a fagyasztóba. Ha pedig ismét megkívánjuk, vegyük elő, várjuk meg, amíg kiengednek, és rácsra téve, sütőben újra melegítsük át!
Nézzünk meg és készítsünk el bátran egy-két érdekesebb receptet!
Karfiollatkesz
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 15 dkg cottage vagy túró
- 10 dkg reszelt mozzarella
- 2 tojás
- 1 kisebb csokor apróra vágott petrezselyem
- 1 csomag újhagyma vagy 1 fej vöröshagyma szeletelve
- 3 evőkanál liszt 1 kávéskanál sütőporral elkeverve
- 0,5 dl olívaolaj
- ízlés szerint só, bors, fokhagymapor és dijoni mustár
- ha szeretjük, tehetünk bele szezámmagot, de elhagyható
Elkészítés: a karfiolt rózsáira szedjük és alaposan átmossuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Miután elkészült, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Ízesítsük úgy és annyira, amennyire a családunk szereti! Miután összekevertünk minden hozzávalót egy kanál vagy fagylaltkanál segítségével, sütőpapírral borított tepsire halmozzunk egy-egy kanál vagy fagylaltkanálnyi tésztát, lapítsuk el, és süssük készre 200 fokon körülbelül 20 perc alatt, vagy amíg szép aranybarna színt nem kap. Tálaljuk és kínáljunk hozzá kapros görögjoghurtot.
Céklás-sárgarépás latkesz

Hozzávalók:
- 2 db közepes cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb krumpli
- 2 db tojás
- 3 evőkanál sima liszt
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
Elkészítés: tisztítsuk meg a zöldségeket. A céklát és a sárgarépát vágjuk félbe és reszeljük le durvára, ugyanígy tegyünk a krumplival is. Tegyük a lereszelt zöldségeket egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a tojásokat, a kakukkfüvet és a sót, a legvégén keverjük bele a lisztet is. Formázzunk féltenyérnyi nagyságú lepénykéket, ne nyomjunk ki túl sok levet. Nem forró olajban kezdjük meg a sütést, ha mindkét oldalán aranybarna lesz, szedjük rácsra, és azonnal sózzuk meg. Kínáljuk forrón almaszósszal, tejföllel, kakukkfűvel.
Sajtos latkesz

Hozzávalók:
- 16 dkg cottage
- 22 dkg túró
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- kevés só
- a sütéshez olaj és egy nagy kanál vaj
Elkészítés: vegyünk elő két tálat, az egyikben a tejes hozzávalókat, a túrót, cottage-t, a tojásokat, vaníliát és a reszelt citromhéjat, a másikban a száraz hozzávalókat keverjük össze. A túrós masszához adjuk hozzá a lisztes keveréket. Pár evőkanálnyi olajat és a vajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és egy-egy merőkanályni mennyiséget tegyünk a bele. Mindkét oldalát süssük aranyszínűre. Tálaljuk porcukorral, fahéjas cukorral, tejföllel vagy lekvárral.
Póréhagymás latkesz

Hozzávalók:
- 2 db nagy krumpli
- 1 db cukkini
- 1 db póréhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- gyömbér
- friss koriander
- snidling
- fokhagyma
Elkészítés: tisztítsuk meg a zöldségeket. A krumplit és a cukkinit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a póréhagymát vágjuk karikára, a snidlinget vágjuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomón nyomjuk át. A gyömbérből, korianderből ízlés szerinti mennyiséget használjunk. Tegyünk mindent egy tálba és keverjük össze. Ha túl lágynak találjuk a masszát, nyugodtan tehetünk lisztet hozzá. Nem túl bő olajban süssük szép aranyszínűre.
Kukoricás latkesz

Hozzávalók:
- 55 dkg kukorica (konzervből)
- 1 bögre liszt
- 1 marék petrezselyem
- 1 darab zöldhagyma
- 1 darab jalapeno paprika (elhagyható)
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 15 dkg reszeltsajt (Trappista vagy Gouda)
- 1 darab lime vagy citrom
- 1 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint só, bors
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítés: a kukoricát szűrjük le, és hagyjuk lecsöpögni, a petrezselymet aprítsuk össze, a hagymát vágjuk karikákra. A jalapenónak távolítsuk el az erezetét és a magjait, majd vágjuk apró kockákra. A sajtot reszeljük le. A kukoricát öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a petrezselymet, hagymát, paprikát, majd fél lime vagy citrom kifacsart levét. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, borsot. A lisztes keveréket öntsük a kukoricásra, alaposan keverjük vele össze. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a tejet és a reszelt sajtot. Keverjük össze, sűrű masszát kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges. Öntsünk egy kis olívaolajat a serpenyőbe és közepes lángon hevítsük. Mikor forró, egy kisebb merőkanálnyi tésztát tegyünk az olajba és egy picit lapítsuk le. Mindegyik felét 3-3 percig süssük, mikor aranybarna, szedjük ki egy tányérra. Melegen, mártogatóssal tálaljuk.